10 Mart 2014 Pazartesi

Çarşamba Dedikleri Ayakkabıdır Giydikleri

Yumurta topuklu ayakkabı, bacakta düğmeli İngiliz pantolonu, yelek, zincirle uzamış köstekli saat, elde tespih, sekiz köşeli kasket=Çarşamba erkeği. Ortaya yumurta topuk ayakkabı ve sekiz köşe kasket ile bir Çarşamba markası ortaya çıkıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun, kafasında sekiz köşe kasket ve ayağında yumurta topuk ayakkabı olan insana sorun, mutlaka Çarşambalı çıkar.

Çarşamba’da 150 yıldır yumurta topuklu ayakkabılar yapılıyor. Ökçelerinde fırınlanmış kayın ağacı kullanılıyor. Dikişsiz olduğu için topuğuna basılarak da rahatça kullanılıyor. Cezaevlerinde de Çarşamba ayakkabıları giyiliyor. Çarşamba ayakkabılarını yöredeki erkeklerin büyük bir bölümü  kullanıyor. Yumurta topuklu ayakkabıların ucuz, kaliteli ve dayanıklı olması, şöhretinin ülke sınırlarını aşmasında en büyük etken olarak gösteriliyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesinin sembolü haline gelen yumurta topuklu ayakkabılar, yıllara meydan okumaya devam ediyor. Çarşamba’da çok sayıda gurbetçi olduğu için, yanlarında 20-30 çift ayakkabı götürüyorlar. Yabancılar da Çarşambalıların ayaklarında bunları görür görmez sipariş veriyor. Özellikle Almanya, Hollanda ve Fransa’dan bu ayakkabılara ilgi büyük oluyor. Ayakkabı yapımında kullanılan deri Bolu Gerede ve İstanbul’dan getirtiliyor. Tabaka halinde olan deriler, müşterilerin istediği kalıba göre kesiliyor, her bir aşaması el işçiliği ile özel olarak imal ediliyor. Çarşamba ayakkabılarını bir tehlike bekliyor! Tarihi miras yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Çünkü yumurta topuk ayakkabı ustaları çırak bulamamaktan yakınıyor. İlçede 51 yıldır topuklu ayakkabı üreten mesleğin en yaşlı ustası 67 yaşındaki Tahsin Gülaçtı, birçok kişinin mesleği bırakması nedeniyle, tek kendisinin kaldığını söylüyor.

Gülaçtı şöyle devam ediyor: “Yumurta topuk Çarşamba’nın yöresel ayakkabısıdır. Başka bir yerde yapılsa bile bizim yaptığımız gibi olmaz. Dana derisi, keçi derisinden yaptığımız bir ayakkabıdır. Yumurta topuk ayakkabının giyimi hoş olur. Köylerde at koşanlar bu ayakkabılara büyük ilgi gösterir. Eskiden bu ayakkabıları külhanbeyliler alır ve ayakkabının topuklarına basarak giyerlerdi. Onlara has bir giyim tarzıdır ancak diğer vatandaşlarımız da bu ayakkabılara ilgi gösteriyor. Sadece Samsun’da değil Denizli, İstanbul, İzmir gibi ülkemizin değişik illerine de sipariş üzerine gönderiyorum.”

Bu arada Çarşamba ilçesinde 150 yıldır giyilen yumurta topuk ayakkabı ile en yaşlı kunduracı için, kültürün gelecek nesillere aktarılması amacıyla koruma programı hazırlandı. Program kapsamında, yumurta topuk ayakkabıyla ilgili belgesel çekilerek kalıcı bir eser oluşturulacak, kundura ustası ise maddi yönden desteklenecek. Bu amaçla Tahsin Gülaçtı, yöresel ürünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla Çalık Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından koruma programına alındı.

Genel Müdür Nurettin Türkoğlu, kurum olarak kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri gelecek nesillere aktarmak için desteklediklerini söyledi. Yumurta topuk ayakkabının belgeseli çekilecek. Böylece sanat-kültür ve sanatla birlikte Tahsin Gülaçtı da koruma altına alınıyor.

/Cemil CİĞERİM
10.03.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder