20 Mart 2014 Perşembe

Son Sayısıyla Samsun Kültür Sanat Dergisi

Birbirimize hakaret etmeden, insanı insana, fikirleri fikirlere yaklaştırarak var olabilmenin, kendimizi ifade etmenin en erdemli ifadesi olan  Samsun Kültür Sanat Platformu,  kendi yayını olan Samsun Kültür Sanat Dergisi Mart 2014 sayısını çıkardı. Doğal olarak dergiside her fikre her düşünce ve zümreye hitap edecek erdemli üslubu ve bilinciyle üst düzey bir arz gerçekleştirdi.

Bu sayımıza yeni dönemde başkan seçilen OMU Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Metin Eker ile başladık. Ulusal ve Uluslararası Samsun Film Festivali’ni önce fikir olarak sonra icra olarak pekiştirmenin derdinde olduğumuzu anlattı etraflıca.

Gelenekselleşen 2. Yazı, son sayı sponsoru tarafından yazıldı. Mart 2014 sayımız sponsoru Canik Belediyesi Başkanı Sn. Osman Genç, kültür ve eğitimin merkezi haline getirdiği Canik’i ve projelerini yazdı. Kültüre, sanata olan ilgi ve teveccühü ile Sn. Başkan Genç’e destekleri için tekrar teşekkür ederiz.

Akademik notlarda bu sayımızda Sn. Doç. Dr. Fahri Sakal Bey “İdeolojilere Angaje Tarihçilik” başlığı ile doğru okumalara çağırırken Göreceli hale gelen tarihin, objektif ve bilimsel olması gereken  yolunu yazdı.

“Ders Veriyorum” dedi “Dersimiz Ülkemiz” ile dünden bugüne ders notları hazırladı kıymetlimiz, Yazı İşleri Müdürümüz Sn. Kazım Memiç Hocamız. Ve “Ahşabın Yolculuğu” ile Sn. Hilmi Uzun ve eserleri akabinde “Mevlan İle Şems-i Tebrizi’nin Aşkı” ’nı kaleme aldı  Aşkın Yazarı,  Sn. Suzan Tüter Mumcu Hanımefendi. Bir başka Akademisyenimiz Sn Tevfik Demir “Şehir-Kültür-Medeniyet ve Değer” başlığı ile kavramların ifade gücünü yazdı. Akıl ve irfan yolculuğunda  değerlendirdi bu kavramları. “Eskiler Satıyorum Yeniden” Şiiriyle Ahmet Ufuk Erkan ve Samsun’un duayen gazeteci büyüğü Sn. Fikret Karadeniz öyle bir yazı yazdı ki, hem literatüre yeni deyimler hem kentlilik bilincine bilinç kattı. Şerefli Kocakent dediği Samsun’un bir nüfus çölü haline düşme korkusunu işledi.

“Ağıt” Öyküsüyle Eğitimci Şair-Yazar Zekeriya Çavuşoğlu kalemini paylaştı ustaca. Doğan Kan “Tamirci Çırağı” adlı şiirini.

“Samsun’da Kültürel Eksiklikler” başlığında gördüğü eksiklikleri kaleme aldı Sn. Emin Kırbıyık. Gerek Samsun Eğitim Derneği Başkanı olarak gerekse Samsun Kültür Sanat Platformu Derneği Başkan Yardımcısı olarak kaleme aldığı tespitler ciddiyetle ele alınmalı.

Topal Osman’ı kaleme aldığı yazısında “At Hırsızı mı Milli Kahraman mı” Başlığını kullandı Samsun Eski İl Kültür Müdürü Sn. Orhan Keskinsoy. Diğer taraftan Samsun’un pek bilinmeyen Milli Kahramanı  Dağ Köylü Fatma Çavuş’un yaşam öyküsünü paylaştı İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Sn. Ahmet Seven.

Mübadele şehri Samsun’da “Mübadele ve Göç Hikayelerini” paylaştı  Yerel Tarih Araştırmacısı ve Arkeolog Sn. Serpil Aksoy. 

“Hafızın Kahvesi” ile Sn. Cevdet Mamatoğlu anıları tazeledi. Geçmişe şerh düştü. “Vakit Ahde Vefa Vakti” dedi Sn. Yeşim Gürsoy, doyduğu yere koydu değeri.  Yine  “Özlüyorum” ile Eda Tüter Hanımefendi geçmişe götürdü duygularımızı. “Kara Tren Yok Artık Samsun’da” Başlığında Gazeteci Yazar Sn. Cemil Baskın harikulade bir makale paylaştı. “Bibliyofobi ve Amazon, Pontus Algılamaları” İle Samsun Yerel Tarih Kurucusu Araştırmacı Yazar Sn. Refik Baskın fark oluşturdu. Barış adlı şiirini paylaştı Sn. Ersin Erge. Çevre dediğimizde akla gelen ilk isim Sn. Ömer Faruk Sönmez Bey, “Çevre Kültürü ve Kentlilik Bilincini” kaleme aldı. Herkesin abisi, canları canında taşıyan bir bilgelik, Sn. Ali Turmuş Hocamız  “Şiirseverden Aforizmalar” başlığında yaşanmışlığı nakşetti mısra mısra. Turgut Uyarı Eğitimci Şair-Yazar Sn. Ahmet Sezgin kaleme aldı. Onun anlatımıyla bir başka oluyor şair iklimler.

Kemankeşlerin Viyana ve Macaristan Günlüklerini yazdı Eğitimci-Yazar Sn. Civan Çelik. Engelsiz Engelli Dernekleri yazısyla Karadeniz Engelliler Federasyon Başkanı Sn. Selman Saruhan bizlerleydi bu sayıda. Merhabasıyla Sn. Aysel Erdoğan, Anadolu’da Çepniler makalesiyle Sn. Mevlüt Kaya bu sayımızın nazar boncukları oldu.

Ecz. Sn. Sadi Subaşı Demokrasi Kültürümüzü ve aşınan güven duygusunu paylaştılar. Karikatürleriyle Sn. Yaşar Babalık, Tango ile Ezgi Turmuş Binici bizlerleydi. Eğitimci Yazar Sn. Haluk Yolsal “ Hamdi” adlı öyküsünü Sn. Mehmet Çamlıbel “ Bu Çağda Yazıyı Kağıttan Okumak” adlı yazısını paylaştı. Konuşma Sanatı yazısıyla Sn. Mehmet Çömez, Bafraca Kelimeler ile Sn. Birol Bircan, “Ağız Nüfus Kağıdıdır” Yazısıyla Sn. Abdullah Dede, Fikri Firengistan ile Sn. Hülya Bulut, “Vıscontı’nın Morte a Venezıa’sı Üzerine Düşünceler” adlı yazısıyla  Bertan Rona, Sn. Esra Türkdönmez’in kaleminden “Prag” izlenimleri, Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi  Müdürü Sn. Sudiye Karalı okulu ve öğrencilerinin eserlerini kendi kalemlerinden aktardı ve platform üyesi vakıf ve derneklerimizin faaliyetleri ile 3 aylık Samsun Kültür Sanat Etkinlikleri Takvimi paylaştık.
Son olarak  Şair Avukat Sn. Gökmen Çebitürk’ün “Babil’in Duvarları” şiiriyle sayımızın sayfalarını sonlandırdık. Canlar cana yakın olsun. Kavga dursun, dilimiz lisan, erdemimiz yol olsun.
Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
20.03.2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder