5 Mart 2014 Çarşamba

Alaçam İlçesi’nden Tarih Kokan Kareler

Şair Edip Cansever “İnsan yaşadığı yere benzer” diyor. Yazıma başlarken 70 yıllık yaşamına Alaçam sevgisini ve sevdasını doldurmuş olan değerli kapınpederim ilçenin eski belediye başkanı Nami Deliorman’ı anmadan geçemem. Ve tabii Mustafa Aykaç (Karaağaç), Halil Köse, Nejat Bariboğlu, Doğan Kitaplı… Bu güzel ilçeden gelip geçtiler. Ayrıca, Yaman Kök, Kudret Cengiz, Osman Tural, sivil ve askeri bürokrasinin tepelerine tırmanan isimler.

Samsun’un 17 ilçesinin içinde Alaçam’ın yeri farklıdır. Geyikkoşan’ı, Kızlan Yaylası, Kasap üstü et kültürü, Pidesi, peyniri, çileği. Tarihi dokusu, konakları. Yaz akşamları sıra sıra sokaklara taşan kafeleriyle sahili, denizi, yemyeşil ormanlarıyla, güler yüzlü insanlarıyla Alaçam farlı bir ilçedir.

Birkaç gün önce Alaçam’da açılan fotoğraf sergisiyle ilçenin tarihini bugüne taşıyanları, emek verenleri kutlamak gerek. İnsanlar gibi ilçelerin de geçmişleri, bellekleri vardır. Onları bugüne taşımak çok anlamlı bir girişim.

Süleyman Felamur, Eyüp Uysal, Devrim Kuşdoğan tarafından hazırlanan Alaçam Kaymakamlığı katkılarıyla açılan sergide her şey var. 1910’dan 1980’e kadar Alaçamlı Kuvvayı Milliyeciler, 23 Nisan törenleri, 1939 yılında THK’ye, Tayyare hediye edilmesi, Tütün mitingleri, güreş, futbol, voleybol karşılaşmaları. 165 adet fotoğraf Alaçam’dan tarih kokan kareler 7 Mart akşamına kadar açık kalacak.

Alaçam yazısını bitirirken çok eski dostlarım Derya Aykaç ve Kudret Köse’nin ikram ettiği çayların lezzetini de unutmamam gerekiyor.

/Şakir DEMİRCİ
05.03.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder