27 Mart 2014 Perşembe

İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi’nin Hasat’ı


Memleketin sayılı mekteplerindendi. Samsun için de bir prestij vesilesiydi. Hummalı bir çalışma ile nihayet kurulmuş kıymetli bir kadro ile işe başlanmıştı. Hizmet Binasının tarihi dokusu, Çiftlik gibi şehrin en işlek caddesine açılan kapıları ile  İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi harikulade bir sonuçtu.

Beklentiler beklentileri getirdi ve nihayet meyveler tek tek koparıldı dalından.  Ülkeyi yönetecek isimler ülkeyi yönetecek okulları kazanmaya başladılar. Yıllardır Mühendisliklere yönlendirilen en zekiler şimdi sosyal bilimlere yönlendirilmeye başlanmıştı. Firma ve şantiyelere mahkum edilmiş ülkenin zeki çocukları artık o pırıl pırıl zekalarıyla insanı, şehri ve ülkeyi yönetmeye talip oluyorlardı.

Bu okul, şehrin yaka rozetidir. Öğrencileri ise gurur tablosu. Okul Öğrencileri her yıl başka başka yarışmalara yönlendirilip ülke genelinde birçok başarılara imza atar hale geldi. Edebiyatta sanatta müthiş performanslar sergiliyorlar. Şiirde, öyküde,  hikâyede, denemede, makalede açık ara öndeler. Bunu her yıl yayınladıkları  “Hasat” adlı çalışmalarında da görebilirsiniz. Bir önceki eğitim ve öğretim yılında öğrenciler tarafından çeşitli yarışmalara gönderilmiş, dereceye girmiş eserleri her yıl derleyip bir yayın olarak sunuyorlar. Adı da ondan mütevellit.

Okul Müdürü Sn. Sudiye Karalı Hanımefendinin ifadesiyle her yıl bir önceki yılın ürününü paylaşıyorlar. 2012-2013 Öğretim Yılı çalışmalarını içeren 2014 Yılı yayını HASAT’ mutlaka okunmalısınız. Mümkünse okulun diğer çalışmalarını da temin ederseniz neyle karşı karşıya olduğunuzu mutlulukla fark edeceksiniz.

Öğretici metinlerde; Beyzanur Yılmaz’ın “…Kültürün Muhafızı Anadil” , Cansel Şener’in “ Sanat ve Saltanat”,  Şeyma Dayı’nın  “Ali Şir Nevai’nin Duruşması”  makaleleri harkulade olmuş.  Beyza Nur Kılıç’ın 2023’e yazdığı mektup, Enes Öztürk’ün “ Yaşama Açılan Sihirli Kapı”, Meryem Betül Yağmur’un “Sanatın Sultanı Osmanlı”, Sefa Güngör’ün “ Tarihçilik” makalelerini takiben Nergis Burcu Genç’in  “Sait Faik Abasıyanık’ın Ardından” adlı eleştiri yazısı, Sinan Öztürk ve Firuze Nur Atmaca’nın “İçimizdeki Muhafız “ adlı makalelerini okurken büyük bir keyif alacaksınız. Sonra “ Karanlıkta Bir Şarkı”   adlı yine bir eleştiri yazısıyla Sevgi Saiç Şenel, “Mektup” ile Rabia Yılmaz öğretici metinlere ışık tutmuşlar.

Sanatsal metinlerde;  Aylin Çendek “Yıllanmış Nehrin Sakladıkları”  ve “ İki Dünya Bir Umut” öyküleri harika bir başlangıç olmuş. Feyza Ünal’ın “Eski Bank” ve “Güzel Şey”,  Betül Kılıç’ın “Gül ve Peynirli Poğaça” öyküsü şık düşmüş. Firuze Nur Atmaca’nın “ Havva’nın Kızları” adlı 2013 Yılı Avrupa Birliği Öykü Yarışmasında Birinci gelen öyküsü fark oluşturmuş. Yine Vuslat Saçkesen’in “ Akdeniz’in Evlatları”, Beyza Nur Kılıç’ın “ Satır Arası nefes”, Maide Temiz’in “Tek Rengin Hakim Olduğu Bir Dünya/Rüya”, Betül Ahsen Şal’ın “Yıldızların Müziği” , Didem Özay’ın “ 18 Yaşında Doğmak”, Ceren Çevik’in “ Yabancı”, bengisu Genez’in “ Delilik” öyküleri ile diğer öyküler Hasadın bereketi olmuş.

Elbette şiirde olacak böyle bir hasatda. Recep Tayyip Baki “6 Saat” “Ben” ve “ Melek” şiirleyiyle, Emre Yardımcı “Tukuaz” “Serzeniş” ve “Firuze” şiirleriyle Ceren Çevik ise “Ahşap Yalnızlık”  “Açlık” ve “Dilsiz Dünya” şiirleriyle bütün hasadı derleyip toparlamışlar.

Kaleminize sağlık çocuklar. Başta bu çalışmaya yön veren Müdüre Hanım ve Eğitimci arkadaşlar olmak üzere öğrencilerimizi tebrik ederiz. Teşekkürler…

Güzel Günlere uyanın, sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
27.03.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder