13 Mart 2014 Perşembe

Samsun Sokak Festivali

Son yıllarda akademik yazında çok defalarca ele alınan ve birçok kentin de yapmaya çalıştığı konulardan bir tanesi destinasyon pazarlaması. Destinasyon Türkçe anlamı olarak yer olarak çevrilmekle birlikte kentlerin pazarlanması da denebilir. İstanbul’da hepimiz bildiğimiz gibi Eminönü’nde balık ekmek satan bir sürü yer var. Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği ve İstanbul’u simgeleyen önemli unsurlardan birisi. Her gün buraya yüzlerce, binlerce kişi gidiyor.

Hal böyle olunca neden Samsun’da böyle bir yer neden olmasın diye düşündüm. Düşünsenize Eminönü’nde olan manzaranın aynısının Samsun’da da olduğunu. Hem yerli hem yabancı turistlerin odak noktası olacağını düşünüyorum. Üstelik böyle bir yer, balık ve balık ürünleri satan işletmeler açısından da alternatif bir gelir yaratan bir yer olma niteliği taşıyacağı için söz konusu sektörde çalışanların 12 ay boyunca gelir elde etmesinin de yolunu da açmış olacaktır.

Bu anlamda düşündüğümüzde; kent için turizm gelirlerinin artırılmasına da katkıda olur diye düşünüyorum. Böyle bir oluşumun Karadeniz Bölgesi’nde de olmadığını düşünürsek bölgeye de örnek olur diye düşünüyorum.  Destinasyon pazarlamasında önemli olan unsurlardan bir tanesi şehre ait bir simgenin olması ve bu simgenin herkes tarafından biliniyor ve tanınıyor olması.

Örneğin Eiffel kulesini ele alalım. Bir yarışma sonucu ortaya çıkan bir kule bugün dünyanın her yerinde bilinen ve çıkmak ve Paris’i izlemek için hatırı sayılır bir miktar ödemek durumunda olduğunuz bir simge haline geldi.

Destinasyon pazarlamasında ilk aşama yerli ve yabancı turistin şehrimiz hakkındaki düşüncelerini öğrenmekten geçiyor. Bunun için de bir araştırma yapmak gerekli. Bunun sonucu olarak da kentimizin ana aktörlerinin biraraya gelerek bir strateji oluşturması gerekli.

Oluşturulan stratejiden sonra da en önemli aşama stratejinin uygulanması aşamasıdır. Uygulama aşamasında sürekli olarak kente gelen yerli ve yabancı turistlerin nabzı tutulmak sureti ile bu sürecin devam ettirilmesi gereklidir.

/Yetkin BULUT
13.03.2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder