4 Eylül 2007 Salı

Samsun Neden Sahipsiz?

Aslında Samsun'a 9 Vekil Fazla.

/Şerafettin ÖZIŞIK
Samsun 1997 yılından sonra hükümette temsil edilmedi. Samsun’un son 10 yılda hiç bakanı olmadı. Samsun 1950 yılından bu tarafa hep sağ partilere oy verdi. Demokrat Parti,  Adalet partisi, Anavatan partisi, Doğru Yol partisi ve AK Parti.

İktidardaki sağ partiler için Samsun çantada keklik. Samsunlu seçmen nasıl olsa Milletvekilliği genel seçimlerinde sol partileri birinci yapmaz. Samsun’a bakanlık verilmese de, Samsunlu olmayan milletvekilleri olsa da, Samsun teşvik dışı bırakılsa da, Mobil Santral Samsun’a kurulsa da Samsunlu yine de oyunu sağ partiye verir.

Samsun, 1950 yılından sonra karayolu ulaşım ağının gelişmesi ve sanayileşmenin başlaması ile birlikte özellikle Rize, Trabzon, Gümüşhane illeri ile Kavak ilçesi ve köylerinden yoğun olarak göç almış bir kenttir. 1950-1980 yılları arasında aldığı yoğun göç nedeniyle Samsun’da kozmopolit bir yapı oluşmuş, kentli olma bilincinin yerini hemşehrili olma almıştır. Son yıllarda hep geriye giden Samsun kırsalı İstanbul ve Bursa yönüne yoğun biçimde göç vermeye başlamış, köylüler açısından da Samsun gözden çıkarılmış bir kent haline gelmiştir.

Samsun gibi kozmopolit kentlerde değişik il ve ilçelerle onlara bağlı kasaba ve köylerin dernekleri mevcuttur. Bu dernekler yardımı ile siyasi örgütlenmelerde yer alma, kendi hemşehrisini ön plana çıkarma görülür. Samsun’daki hangi siyasi partinin il ve ilçe örgütüne baksanız; yönetimin çoğunluğu Samsun kökenli değildir. Bu sosyolojik gerçekler Samsun’u sahipsiz bırakmıştır.

Samsunlunun Samsun’a sahip çıkması gerekiyor. İl Valisinin yanında Sam-Sev ve Samsiad gibi birkaç tane sivil toplum örgütünün girişimleri ile çabaları Samsun’u sahipsizlikten kurtarmaya yetmiyor.

İşadamlarının, Tüm muhalefet partisi il örgütlerinin, Tüm dernek ve vakıfların zaman zaman bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmaları, Ankara’da lobi oluşturmaları gerekiyor. Hiç kimsenin Samsun sahipsizdir demeye hakkının olmadığını düşünüyorum.

Neden mi?

Önce herkes, ben Samsun için ne yaptım diye önce kendisini sorgulaması gerekiyor. Şunu da unutmamak gerekiyor;  

Sen sahip çıkarsan Samsun sahipsiz kalmayacaktır.

Birileri sahip çıksın diyorsan, o zaman da Samsun’un hiç sahibi olmayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder