13 Eylül 2007 Perşembe

Samsun Ve Cemal Yeşilyurt




/ Ahmet Hayvalı
Cumartesi günü ziyaretine gittim Cemal Ağabey'in.   Çaylarımızı yudumlarken konu elbette yine Samsun'du.  Dünü, bugünü ve geleceği ile Samsun.  Kimin ne kadar sahip çıktığı, kimin ne denli Samsunlu sayılabileceği bir Samsun.

 01.01.2007 itibarıyla İstanbul' da faaliyete başlayan Büyük Mükellefler ( VIP) Vergi Dairesi Başkanlığı' nı konuştuk bir süre. Çok detaylı bilgisi yoktu VIP Vergi Dairesi hakkında, ben biraz anlattım.  Bakın, bu konuda özetle ne diyor Cemal Yeşilyurt:

"…  Eğer Türkiye'deki ilk 1000 mükellefin kayıtlarının İstanbul'a alınmasının yanında, bu işletmelerin vergilerini de aynı daire çerçevesinde ödemeleri istenirse,  Samsun'da, Denizli'de ve özellikle Kocaeli'de büyük kayıplara uğrar. Devlet bizim gibi sanayi işletmelerine söylendiği gibi VIP hizmet sunacak ise amenna. Ama her ne şekilde olursa olsun, vergiler ve KDV ' ler yine işletmenin bulunduğu yerde ödenmelidir.  Ben hiçbir biçimde vergi mükellefiyetimi Samsun dışına taşımak istemem. Yeşilyurt, Samsun'da kazanıyor, vergisini de Samsun'da ödemeye devam edecektir. Bu vergilerden bir pay alınacak ise o payı Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin almasını isterim…."

"… Bir Fehmi YILDIZ,  mükellefiyetini Samsun’dan almış götürmüştür. Keza Yıldırımlar da öyle. Bunların sebepleri doğru araştırılmalıdır..."

İKİ FABRİKA BENDEN
"…Samsun'da yatırımcının önü kesilmemelidir." diyen Cemal Ağabey, bakın basit bir formülle önerisini nasıl açıklıyor:

"… Havaalanı ile Çarşamba arasında arazi yapısı, sanayi sektörü için müsait bir alan. Bakın, hesap gayet basit. Önce üretilecek  alana bakalım;(4 x 250  = 1000) + (6 x 150 = 900) + (10 x 1000 = 1000) + (20 x 50 = 1000 ) = 3900 x (1,20 inş.alanı) = 4680  dönüm inşaat alanı eder.   Devlet 400 Me***** gücünde elektrik trafosunu koysun bu alana ve sanayiciyi davet etsin.  

Bu olayı gerçekleştirsinler,  Ben Samsun'a bu alan üzerinde iki fabrika daha yapmayı taahhüt ediyorum.

İşte size ikinci organize sanayi sitesi; nereden baksanız en az 40 fabrika…."

2006 RAKAMLARIYLA YEŞİLYURT
İstanbul  Sanayi Odası tarafından  2005 yılı için  tespit edilip ilan edilen  ilk 500 sanayi işletmesi içinde 190'ıncı sırada yer alan Yeşilyurt' un 2006 sonunda durumu nedir, diye soruyorum.   Açık yüreklilikle açıyor önündeki dosyayı ve bana işletmenin 2006 yılında ulaştığı bazı rakamları veriyor. Bunları okurlarla paylaşmamda sakınca olup olmadığını soruyorum ve yine aynı sevecenlikle " … Ne demek, tabii ki açıklayabilirsin. Bizim Samsunludan saklayacağımız ne olabilir ki ?.." diyor.

İşte  2006 sonunda Yeşilyurt:

*  İhracat Tutarı          :    50.000.000  USD
*  Ödenen KDV          :    29.500.000  YTL
*  Kurumlar Vergisi    :     5.000.000   YTL
*  Stopaj  Vergisi         :        900.000    YTL
*  İşletmenin personel sayısı     :   560

Samsun'da kazandığını, hemen yine Samsun'da yatırıma dönüştüren ve istihdam alanı yaratan Cemal YEŞİLYURT'un en büyük üzüntüsü, bazılarının kendisini hala Samsunlu olarak görmemesi.

Kulakları çınlasın, eski valimiz İstanbul Valisi Sayın Muammer GÜLER; " ..Samsunlu olmak yetmez. Samsuncu olmak lazım…"   demişti. Sevgili Cemal Ağabey, sen hem çok iyi bir Samsunlu hem de iyi bir Samsuncusun. 

Bir Samsunlu olarak verdiğin ve vermekte olduğun hizmetlere teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder