30 Ağustos 2007 Perşembe

Mobil Sendrom



 Bacasından (6 Numaralı Fuel Oil Yaktığı Halde) Su Buharı(!) Çıkaran Santrallarımız
Siyah Dumanı Beyazlatma Teknolojisi Yok mu Yani? )

/Ayhan Özköroğlu  

Bir mobil santraller sendromu yaşıyoruz yıllardır. Daha önce faaliyeti durdurulan ancak sözleşmesi gereği devletin milyonlarca dolar tazminat ödediği mobil santraller, vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin ve odaların tüm uyarı ve itirazlarına rağmen tekrar açıldı ve faaliyete başladı.

Yapımı gündeme geldiğinden bu yana kamuoyunun tepkilerine neden olan mobil santraller, 2003 yılında tamamlandıktan sonra yaklaşık 4 ay çalıştırılmıştı. Kullandığı yakıt cinsinin çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle, tesise karşı çıkan sivil toplum örgütlerinin tepkileri üzerine santralin faaliyetleri durdurulmuştu. Mobil santralin faaliyetinin durdurulması ve konuşlandırma kararının iptali için Samsun Barosu adına açılan davada ise Danıştay 10´uncu Dairesi santrallerin Samsun´da konuşlandırılmasının hukuki olmadığı yönünde karar almıştı.

Şimdi beş yıl aradan sonra ne olduysa yeniden açıldı ve faaliyete başladı. Kimileri bunu küresel ısınmanın bir sonucu olarak su kesintisiyle başlayıp, elektrik enerjisi üretim ve dağıtımda kendini göstermeye başlayan sıkıntıya, kimileri de ÇED raporuna bağlıyorsa da bir muamma devam ediyor.

İl Çevre Müdürlüğü “çevre ve insana zararsız” derken, TMMOB ise; 6 numaralı fuel-oil'in yanmasının ortaya çıkaracağı 14 çeşit hastalıktan bahsediyor. Buna karşılık santral yetkilileri “ölçüm raporları ortada, çıkan sadece buhar” derken, bazı sivil toplum temsilcileri de “eğer raporlar doğruysa kimse kapatamaz” diyor. Aslında “doğruysa” ifadesi bile ÇED raporunun meşruiyeti tartışma konusu yapmaya yeterli. Peki, neden daha önce kapanmıştı şimdi niye çalışıyor. Ne değişti?  Hem zaten temizse ve tehdit oluşturmuyorsa neden kapansın, yok tehdit varsa neden çalışıyor?

Allah aşkına, çok rica ediyorum. Birileri çıkıp, halkın her kesiminin anlayabileceği bir üslupla, hatta mümkünse ilkokul seviyesinde şu meseleyi bir izah ediversin. Ama lütfen yetkili bir ağız. Yoksa berberden kuaföre, terziden kasaba herkes bu meseleyi her yerde konuşuyor zaten. Neden buraya yapıldı, 4 ayda niye kapatıldı, söylendiği gibi yılda 2,4 milyon dolar tazminat ödendi mi, şimdi neden açıldı, zararı var mı, yoksa neden kapatılması için seferberlik var, ÇED raporu var mı, varsa doğru mu, santrallerin katkısı ne, kim doğru söylüyor, kim abartıyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder