13 Eylül 2007 Perşembe

Samsun'un İki Yüzü






/Ahmet Hayvalı
Samsun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası' nın 18. olağan mali genel kurulu 18 Mayıs 2007 Cuma günü Büyük Samsun Oteli' nde yapıldı. Protokolünde katılımları ile ilgi gösterdiği genel kurul toplantısına ayrıca TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri, İstanbul Odası Sekreteri ile komşu illerimizden Ordu, Amasya, Sinop ve Tokat illerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleri iştirak ettiler.

Gelen konuklarımıza kısa bir zaman dilimi içerisinde de olsa  Samsunumuzu gezdirme imkanı bulduk. Aslında her biri Samsun'a daha önce birkaç kez gelmiş olmalarına karşılık yine kentimizi değişmiş ve gelişmiş, güzelleşmiş bulduklarını ifade ettiler.

    Gururlandık ve biz de kendilerine bu çerçevede sürdürülen faaliyetlerden söz ettik. Sahil Yolu'ndan sevgi gölüne, teleferiğinden Amisos tepelerine, Meşe tesislerinden şehirlerarası otogarına kadar ortaya çıkan tabloyu ve değişimi konuk gözü ile gördü ve gönül okşayıcı sözler söylediler.

Evet Samsun' da  Büyükşehir Belediyesi' nin önderliğinde şehircilik anlamında çok önemli ve güzel şeyler gerçekleştirildi gerçekleşmekte. 19 Mayıs Bulvarı' nın sahile bağlanması ile daha bir güzel olacak Samsun.

Tüm bunlara alkış tutuyor ve başta Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere bu manada kente hizmet veren herkesi yürekten kutluyor, alkışlıyoruz.

Hiç kuşku yok ki buraya kadar yazdıklarım Samsun' un bir yüzü.  İsterseniz biz o kısmına Samsun' un gülümseyen, onurlandıran yüzü yani "vitrini" diyelim. Ama takdir olunur ki, Samsun sadece merkez ilçeden ibaret değil. O nedenle Samsun'un bir de ikinci yüzü var. İsterseniz ona da devlet yatırımlarından hak ettiği payı alamayan, ihmal edilmiş, bir zamanlar göç alırken göç verir hale düşmüş, işsizlik oranında ülke genelinde ilk sıralara oturmuş bir Samsun diyelim.

Samsun SMMMO'nun genel kurul toplantısından bir gün önce bir başka genel kurul toplantısında bir araya geldiğimiz Makine Mühendisleri Odası Başkanı sevgili Kadir GÜRKAN'la sohbet etme imkanı bulduk. Konu tahmin olunacağı üzere Samsun'a geldi elbette. 25 Nisan 2007 tarihinde Ceyhan' da temeli atılan Samsun – Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Karadeniz Bölgesi'nde giriş ayağının Samsun'dan Ünye'ye alındığını ve bu konuyu her hafta makalesinin yayımlandığı köşesinde aynı gün dile getirdiğini anlattı. Kadir kardeşim sadece aldığı duyumla da kalmamış, projenin yüklenici firması Çalık – Eni ortaklığının yetkililerine ulaşmış ve durumu teyit etmiş. Yetkililerin ifadelerine göre Ünye'yi tercih edişin nedeni teknik sorunlar. Bana bu  açıklamanın çok mantıklı gelmediğini açık  yüreklilikle ifade etmeliyim. Üstelik projenin adını da değiştirmeyi düşünmüyorlarmış. Proje adı yine "Samsun – Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi".  Zaten aynı gün yaptığım kısa bir araştırma sonunda konunun 25 gün önce gazete manşetlerine çıkmış olduğunu öğrendim. 23 – 29 Nisan arasında Samsun dışında bir mesleki sempozyumda oluşum nedeniyle de konuya yeni vakıf oluyordum.

Bu güzel kentte yaşayan herkesin göstereceği doğal eaksiyonu gösterdim elbette. Hangi Samsunlu üzülmezdi ki  ve genel kurulda açış konuşmasını yaparken konuklar ve üyelerle bu hususu paylaştım ve yukarıda da ifadeye çalıştığım gibi pek mantıklı görünmeyen yer değişimi kararının asıl nedenini yetkililerimizin mutlaka tespit etmesi gerekliliğine işaret ettim.

Ben  kişisel çabalarımla genel kurulda sıraladığım (acaba?)lardan birisini tespit etmeyi başardım. Açış konuşmamda ben olaya değindikten sonra misafirlerimizden Ordu SMMM Odası Başkanı Ordu'ya yapılacak bir yatırımdan niçin rahatsızlık duyuyorsunuz diye  şaka yollu serzenişte bulundu.

Oysa mesele sevgili konuğumuzun dediği gibi değildi. Gerçek olan Samsun'a yapılması düşünülen ve hatta adı da verilmiş olan bir yatırımın söylenenin tamamen tersi biçimde Samsun'un elinden kayışı idi. Ünyeli bir meslektaşımla konuyu ayrıca paylaştım. Meslektaşımın  olayla ilgili tespit ve düşüncesi özetle şöyle.

Projenin Karadeniz giriş ayağı Ünye'de "KOCUKLU KÖYÜ" mevkiinde gerçekleşecek.  Sahilden itibaren köye giriş noktasına kadar Hazine arazisinin çok olması burasının tercih edilmesinde birinci neden. Yani yüklenici araziyi ucuza mal edebilecek. Ancak yine meslektaşımın ifadesine göre Ünyeliler bu yatırımı istemiyorlar. Karşı duruşun gerekçesi ise şöyle; stoklama için varillerin kurulacağı yerin etrafına 2 km çapında güvenlik kordonu oluşturmak gerekiyor. Bu durumda Kocuklu köyünün tek geçim kaynağı olan verimli fındık arazisinin elden çıkması demek ki köylü bu duruma razı değil. Bergama köylüleri gibi karşı dururuz diyor.

Sonuç itibariyle anlaşıldığı kadar henüz kesin bir kayıp söz konusu değil. Çalık-Eni Grubu bir şekilde ikna edilip yatırımın yine adını aldığı şekilde Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı konumuna dönmesi sağlanabilir. Ancak, ülkemiz neredeyse her haliyle 22 Temmuz 2007 tarihide yapılacak genel seçimlere endekslenmiş vaziyette. Siyasilerde elbette. O halde onları harekete geçirmek öncelikle  Samsun'un birinci yüzünü gerçekleştirenlere düşüyor. Samsun bu projeyi kayıp etmemelidir. Bu konuda kime ne görev düşüyorsa yapmalıdır. Yapmak zorundadır. Ben mevcut parlamenterlerimizin de önemli bir bölümünün gereken gayreti göstereceğine inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder