11 Eylül 2007 Salı

Hiç Vezirköprü’ye Gittiniz Mi?



Köprü'de Harman Vakti.

/Lütfi KESKİN 
Samsunlu olduğunu iddia ettiği halde, Samsun’un ilçelerini, beldelerini ve hatta köylerini görmeden, Bodrum’u, Antalya’yı, Muğla’yı, Marmaris’i, İzmir’i, Ankara’yı veya İstanbul’u sokak, sokak ezbere bilen kişilere bir çift sözüm var. 

Samsun da yaşadığı halde, Samsun’un ilçelerini gezip görmeye gitmemiş binlerce insan var biliyor musunuz? Hâlbuki Samsunlu olmak aynı zamanda Kavaklı, Bafralı, Alaçamlı, Termeli, Havzalı, Vezirköprülü yani kısacası tüm ilçelerini ve köylerini bilmek ve görmekten geçer unutmayın. Hemşeri olmak, mensubu olduğunuz beldenin tüm sıkıntılarını, dertlerini, acılarını ve güzellikleri ile varlıklarını, kültürünü, tarihini, insanını sahiplenme mecburiyetidir. Bunu yapamadınız takdirde asla o yerin mensubu olamazsınız. Söylediğiniz hiçbir söz inandırıcı olamaz.

Samsunlu olduğunu iddia ettiği halde, Samsun’un ilçelerini, beldelerini ve hatta köylerini görmeden, Bodrum’u, Antalya’yı, Muğla’yı, Marmaris’i, İzmir’i, Ankara’yı veya İstanbul’u sokak, sokak ezbere bilen kişilere bir çift sözüm var. Lütfen önce kendi ilçelerinize bir hafta sonu gezmeye gidin ve oralardaki insanımızı yakından görüp onlarla dertleşin. Yakın bir geçmişte, Vezirköprü Samsun’dan ayrılıp Amasya’ ya bağlanmak istemişti. Hatta Özal döneminde Bafra ayrı bir il olmak istemişti. Bu taleplerde bizim hiç mi kabahatimiz ve sorumluluğumuz yoktu?

Oralardaki insanımız ne yer, ne içer? Sosyal ve İktisadi yapıları nasıldır? Bunlarla hiç ilgilendik mi?
Ilgaz dağına veya Nemrut dağına hafta sonu gezilerine büyük bir hevesle koştuğumuz halde, Samsun’un hemen dibinde 20km mesafedeki Kocadağ’a gitmek neden aklımıza gelmez? Gelmez ama Samsunluluk konusu gündeme geldiğinde mangalda kül bırakmayız.

Yeşilırmak ve Kızılırmak deltasını, bu iki ırmağın Karadeniz’e döküldüğü dünya harikası yerleri, Balık göllerini, Yakakent’ in güzelim balıklarını, Samsun’un tabiat harikası baraj göllerini, kaplıcalarını, tarihi ve kültürel zenginliklerini, Çarşamba kalesini görmeden başka yerleri görmeye heveslenenler kesinlikle Samsunlu olamaz.

İsterseniz bu hafta sonu birinden başlayın. Siz hiç hanları, medreseleri, dost ve samimi Anadolu insanlarıyla dolu, samsun’un şirin ilçesi Vezirköprü’ye gittiniz mi? Gitmediyseniz, hala ne duruyorsunuz. Hemen gidin ve oradan birkaç dost edinin. Asla pişman olmazsınız…     

Yeniden görüşmek ümidi ve dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder