12 Eylül 2007 Çarşamba

Samsun'un Görüntüsünü Bozmak





/Rasim Efendioğlu
Samsun adı çok güzel bir ad. Şiirlerimize geçmiş, tarihimize altın harflerle yazılmış. 19 Mayıs olunca hemen Samsun akla gelir. Bu adı lekelemeye kimsenin hakkı yok. Bu adı daha onurlu bir yere yüceltmek tümümüzün görevi.

Nasıl yücelteceğiz? Samsun'u daha güzel bir kent, Samsun ilini daha gelişmiş bir il yaparak. Samsun'u bilim ve sanat sayfalarına taşıyarak. Bunun için Samsun'da yeterince olanak var. Samsun’un kent nüfusu beş yüz bine yaklaşıyor. Bu insanlarda çok yetenekli olanlar var. Büyük sanatçılar, yazarlar, bilim adamları. Her gün ortaya koydukları yapıtlarla dünyaya adımızı duyuracaklar.

Peki, durum böyle mi? Ne yazık ki hayır. Samsun layık olduğu yerde değil. Evet, Samsunla ilgili haberler yerel ve ulusal basında var ancak Samsun'a yakışır biçimde değil. Hırsızlık haberleri. Cinayet haberleri, dedi kodu haberleri. Sanat-kültür yok denecek denli az. Samsun'da ulusal basınla boy ölçüşebilecek gazeteler çıkıyor, sorun bakalım nüfusa oranla tirajı nasıl? Dergiler bir doğuyor bir ölüyor. Çünkü okuyucu yok.

Bilimde durum nasıl. Samsun'da adına yaraşır bir Üniversite var, her türlü olanağı var. Peki, Üniversitemiz görevini yapabiliyor mu? Hayır... Yerleşkesi geniş, fiziki olanakları geniş ancak çalışmaya fırsat yok. Her dönem çekişmelere sahne olmuş. Bu günlerde OMU sık, sık basında yer alıyor, alıyor da nasıl. Şu ünlü soruşturmasıyla. Peki, bundan ne kazanacak Üniversitemiz? Bırakın kazanmayı da neler kaybedecek ona bakalım. Bu tür soruşturmalardan ne kazanılmış bir bakın işte onu kazanacağız. Üniversite açık olduğu günlerde soruşturma sürdü. Bu nedenle birçok bilim adamının zamanı boşa gitti. Çok düzeysiz tartışmalar oldu. Kimi tartışmalar mizah sayfalarına bile taşındı. Samsun kamuoyu da izledi, izliyor acaba ne çıkacak diye? Aylarca mahkemeler çalıştı, bürolar çalıştı sonuç ne? Günlerdir HABER'de de rapor yayınlanıyor. İlgiyle okuyoruz. Evet, içtenlikle, bu günde kurumun daha başarılı ve daha verimli duruma getirilmesi amaçlansa alkışlamalı bu çalışmaları da sanmıyorum böyle bir amaç olsun.

Bozmayalım Samsun'un görüntüsünü. Samsun doğal yapısı ile güzel, insanları ile gazel, birkaç leke ile bu görüntüyü bozmayalım. Artık bundan sonra Üniversitemiz yeni yeni buluştan ilme, bilime, sanata yaptığı katkılarıyla anılsın. Samsun Sanayi  ticareti, tanımı, bölgeye ve yurdumuza büyük katkılar sunsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder