2 Mayıs 2016 Pazartesi

Turizmin Samsun’a Katkısı

Samsun’un kalkınma planları arasında en hızlı hayata geçirilecek ve en hazır olanı ‘Turizm Master Planı’dır. Ak Parti İl Başkanı Muharrem Göksel gazetemizi ziyaretinde Samsun’un kalkınmasında ‘Tarım Master Planı’ın uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Başta Bafra ve Çarşamba olmak üzere sulanabilir, alüvyon/delta ovalarına sahip Samsun’da toprak analizine uygun modern tarım yapılabileceğini, tarımsal endüstri kurularak ürünlerin işlenebileceğini, hatta ürün yerine tohum yetiştirilip daha fazla kazanılabileceğini söylerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Y.Z. Yılmaz Samsun’un, tarımla değil; sanayi ile kalkınacağını söyledi. Ama M.Cengiz’in 6 numaralı fueloille çalışan termik santraline yer bulurken, Samsun Makine Sanayi’ne bulamadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun’da yer bulunamayan kuruluşun açılışını Adana’da yaptı.

Çevreye zarar veren sanayi ile tarımın bir arada olması mümkün değilken, bacasız sanayi turizm diğer kalkınma yollarının hiçbirine engel değildir.

Arkeolojik eserleri, höyük ve tarihi yapıları, Samandağ’dan sonra kesintisiz en uzun plajları, ören yerleri; Bafra Kuşcenneti, Galeriç Su Basar ve Vezirköprü/Kunduz ormanları, Vezirköprü Şahinkaya kanyonu, Ayvacık baraj gölü başta olmak üzere birçok doğal ve tarihi güzelliği, termal kaplıcaları ve de ulaşım kolaylığıyla Samsun turizm açısından cazibe merkezidir. Tek sorun tanımak ve tanıtmak. Samsun Turizm Bakanlığı’nın yurt içi ve yurt dışı turizm haritalarında yerini almalıdır. Özellikle Havza bölgesinde, Afyon ve Yalova’daki gibi kaliteli termal tesislerin yapılabilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Kirli yatırımlara gösterilen kolaylık turizm yatıranlarına gösterilmelidir. Gezi lüks değil; temel ihtiyaçtır. Önce Samsunlular Samsun’u tanımalı sonra da tanıtmalıdır.

Dinlenme, eğlenme, boş zamanları değerlendirme, sportif faaliyetleri izleme, ülkelerin, tarihi, doğal ve dini açıdan kutsal sayılan mekanlarını görme, kültürel değerleri tanıma, işle ilgili fuar, kongre, seminer v.b. gibi etkinliklere katılma, sağlık sorunlarına çare arama amacıyla insanların yaşadığı yerin dışına en az bir gece geçirmek için, yurt içinde bir yere gidiyorsa iç turiz, yurt dışına çıkıyorsa dış turizmdir.

 Bir yerden başka bir yere gidenlerin amaçları farklı olduğu için gidecekleri yerler de farklı olacaktır. Bazıları gezmek için yerken, bazıları da yemek (Gastronomi Turizmi) için gezer. Bir kişi bir sebeple gezebileceği gibi birçok sebepten de iç veya dış seyahat yapabilir. Gidilecek yerin birçok beklentiyi bir arada karşılayabilmesi kadar, oralarda verilen hizmetin fiyatı ve kalitesi de oraların cazibe merkezi olmasında önemli rol oynar. Samsun, hem iç hem de dış turizm açısından bir cazibe merkezi olabilir. Turizm master planı çerçevesinde yürütülen faaliyetler sonunda Samsun birçok alanda turizm hizmeti sunacak kapasitedir. Önce Samsunlular sahip oldukları turizm potansiyelinin farkına varacaklar ki sonra iç veya dış turizme Samsun açılsın. Tanımadığını, bilmediğini yok sayan bir anlayışla turizmin gelişmesi çok zor olur. Birçok konuda bilenler bilmeyenlerden az olabilir. Ancak bilinmeyen yok sayılmamalı. Öğrenilmeli, gidilip, görülmeli.

/Mehmet AKSOY
02.05.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder