23 Mayıs 2016 Pazartesi

Samsun Kent İçi Peysaj Düzenlemelerinde İstanbul’u Örnek Almalıdır.

Daha önceki bir köşe yazımda da belirttiğim gibi bir kentin, iki değişik görüntüsü vardır. Bunun birisi kent dışından gelenlerin gözlemlerine dayalı görüntüsü, diğeri de kentte yaşamını sürdürenlerin gözlemlerine değil, kent gerçeklerine dayalı görüntüsüdür.

Bu iki açıdan bakınca, o yazımda da vurguladığım gibi Samsun adeta iki ruhlu bir kenttir. Çünkü kentimize turistik anlamda gelenlere gösterilenler veya gördükleri Samsun’un güzellikleridir.

Samsun’un öte ki yüzünü görenler ise, bu kentte yaşayarak kentin cefasını da çekenlerin gördükleri, sorunlar yumağı Samsun’dur.

Samsun’un bu iki farklı görüntüsünün altını çizdikten sonra bugün sizlerle dışarıdan gelenlerin gördüğü Samsun’u daha da güzel gösterecek bir uygulamayı paylaşmak istiyorum.

Samsun’dan söz ettiğim her yazımda vurguladığım gibi bir kente gelenlerin o kent hakkında olumlu izlenimler edinmesini sağlayan ilk şey, kent girişlerinin çok düzenli ve renkli oluşudur.

Samsun, son yirmi yılda bu konuda çok önemli doğru düzenlemelerin yapıldığı bir kenttir. Sanıyorum dışarıdan gelenlerin ilk olumlu tespitleri de, kent girişlerinin salaş yapılardan temizlenmiş olması ve yapılan çevre düzenlemeleridir.

İşte bu nokta da, yapılan düzenlemeleri çok daha etkileyici kılacak bazı düzenlemelerden söz etmek istiyorum.

Rahmetli Muzaffer Önder döneminde başlayan ve Sayın Yusuf Ziya Yılmaz dönemlerinde de artarak sürdürülen kavşak ve orta refüjlerin çiçeklendirilmesi uygulaması ilk bakışta güzel gözükse de, harcanan para ve emeğin karşılığını yansıtmadığını düşünüyorum.

Bu konuda ki tespitimin ne kadar doğru olduğunu, İstanbul’a Uçakla gidenler onaylayacaklardır.

Çünkü daha Atatürk Havaalanından kent merkezine gelirken, orta refüjler de ve yol kenarlarında ki tüm boş alanlarda çiçeklerle yapılmış harika peyzaj düzenlemelerine hayran olmamak mümkün değildir..

Önceki hafta İstanbul’daydım. Her gidişim de bu güzelliğin değişerek daha da arttığını görüyorum ve ister istemez gözlerimin önüne Samsun’un da bu yönde ki çabaları geliyor.

Gelmesine geliyor ama aynı hayranlığı kendi kentim için söyleyemiyorum. Samsun’da bu konuda hem çaba harcıyor, hem de sanıyorum ciddi bir boyutta bütçe ayırıyor.

Fakat Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri çiçeklerle yapılan peyzaj düzenlemelerinde İstanbul’un yanında çok amatör kalıyor.

Özellikle son yıllarda Samsun’da da çok sayıda lale ekiliyor. Ne var ki, Atatürk Bulvarı’nın dar orta refüjlerine dikilen ve zaten ömürleri yirmi gün civarında olan laleler, hak ettikleri güzelliği sergileyemiyorlar. Oysa laleler daha geniş alanlarda ve sıkça dikildiğinde kendini gösteriyor.

Örnek olarak söylemek gerekirse, o kadar çok yere lale dikmek yerine Atatürk Bulvarı boyunca kavşaklarda ki göbeklerin her birine farklı ama tek renk lale dikilmiş olsa veya Doğu Park’ta bir lale parkı oluşturulsa, inanıyorum ki çok daha gözü okşayan bir görüntü sağlanmış olacaktır. 

İstanbul’da dikkatimi çeken bir başka şey de, çiçekler düz alanlar yerine hafif eğimli yan taraflara dikiliyor. Düz alanlarda ise, toprak tepeler ve yamaçlar oluşturularak çiçekler mutlaka geometrik şekiller de dikiliyor.

Duvarların çiçeklendirilmesi ise, Samsun’da ki uygulamadan çok daha farklı bir şekilde düzenlenmiş.

Büyükşehir Belediyemiz madem bu konuya önem veriyor ve önemli bir bütçe harcıyor, o zaman bu düzenleme için İstanbul Büyükşehir Belediyesini örnek almalıdır.

Samsun Büyükşehir Belediyesi bu konuda ki görevli peyzaj ekiplerini İstanbul’a göndermeli ve orada ki düzenlemeleri yerinde inceletmelidir. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu düzenlemeleri yapan ekipleri ile görüşmelerini sağlamalıdır.

Bu konuyu neden bu kadar önemsediğimi merak edenler, lütfen Google’a “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin peyzaj düzenlemeleri” Yazarak yapılan geometrik düzenlemeleri izlesinler. Sanırım onlarda hayran kalacaklardır.

Amaç Samsun’un görsel güzelliğini artırmak olduğuna göre, sanırım bu önerim dikkate alınacaktır.

Çok daha güzel bir Samsun yaratmak, bu kenti yönetenlerin görevi olduğu kadar bu kentte yaşayan bizlerinde görevi olmalıdır.

Güzel ve sorunsuz bir hafta dileğiyle

/Sadi SUBAŞI
23.05.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder