30 Mayıs 2016 Pazartesi

Samsun Atatürk Anıtı 3d Teknolojisi İle Ölümsüzleşiyor

Başlıkta ki heyecan verici uygulamaya geçmeden önce bir konuya değinmek istiyorum. Anıtlar ve her türlü sanat eserleri, gelecek kuşaklara bırakılacak armağanlardır.

O nedenle de, bu eserlerin korunabilmesi için her türlü önlem alınmalıdır. Çünkü iklim değişiklikleri, doğal afetler, kaza ve terör olayları yanında, bugünün Türkiye’sin de heykel ve sanat eserlerine karşı takınılan tavırları da düşününce, özellikle böylesine güzel ve Ondokuzmayıs Misyonunu temsil eden Atatürk Heykeli’ni korumak daha da önem kazanmaktadır.  

Dünyanın önemli kentlerinden söz edilince mutlaka onları tanımlayan simgeleri akla gelir. Samsun denince de ilk akla gelen Atatürk Anıtı’dır. Bu nedenle de, Samsun için Atatürk Anıtı ayrı bir anlam taşır.

Birinci Dünya Savaşı sonrası tüm topraklarını kaybeden Osmanlı İmparatorluğu’ndan geriye Anadolu ile Trakya’nın bir kısmı kalmıştır. Ama Anadolu’nun da büyük bir bölümü ve İstanbul, savaşı kazanan devletlerin dayattıkları Sevr Antlaşması ile paylaşılmıştır.  

Bu işgali kabullenmeyip isyan eden Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları, 19 Mayıs 1919 Sabahı Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkmışlardır.

Samsun’da atılan ilk adım sonrasında kazanılan Kurtuluş Savaşı ile Anadolu düşmandan temizleniyor ve yeni bir devlet kuruluyordu.   

Bu zafere giden yolun ilk adımını Samsun’da atan Mustafa Kemal Paşa, Samsun’u onurlandırmış ve Samsun’a Ondokuzmayıs gibi çok önemli bir misyon kazandırmıştır.

Samsun Halkı ’da, Türkiye’nin en güzel anıtını Atası için yaptırmıştır. Avusturyalı Heinrich Krippel tarafından yapılan bronz heykel, 29 Ekim 1931 tarihinde Samsun’a getirilerek Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk adım attığı yere dikilmiş ve 15 Ocak 1932 tarihinde de Samsunluların katıldığı coşkulu bir törenle açılmıştır.

Samsunlu genç bir hukukçu olan Sayın Av. Burhan Uyan, ülkemizde ilk defa 3 D olarak tanımlanan bir teknoloji ile işte bu Samsun Atatürk Heykelinin dijital modellenmesi ve 3-boyutlu baskı sistemiyle üretilmesi için tarihi projeye imza atmış bulunmaktadır.  

Proje koordinatörü ve 3D Prototip/üretim teknolojileri danışmanı Burhan UYAN, projeyi şöyle anlatmaktadır;

Geleceğimize ışık tutan bu çok yeni teknolojinin kullanıldığı alanlardan biri de tarihi ve milli eserlerin dijitalleştirilerek 3-Boyutlu baskı sistemleriyle adeta yeniden üretilmesidir.

Günümüzde birçok ünlü müze, çeşitli eserlerini bu yolla kopyalayıp eserleri güvenceye almaktadır Biz de böylece Samsunumuzun sembolü olan Atatürk Heykeli’ne bu teknolojiyi uygulayarak, nesiller boyunca dijital dünyada da kalıcı olmasını sağlamak istedik.

Ülkemizde ilk defa gerçekleştirilecek bu tarihi projemize en büyük desteği veren Samsun BŞB Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’a yaklaşık 2,5 ay sonra Atatürk Heykelinin dijital 3-Boyutlu görüntü dosyası verilecektir.

Ayrıca, her türlü 3D baskı makinesinde yeniden üretilebileceği teknik dosya ve projenin hatırası olarak 3D basılmış Atatürk Heykeli Replikası da takdim edilecektir.

3D teknolojisi; tasarımdan prototiplemeye, müzecilikten milli eğitime, endüstriyel üretimden tıbbi 3D baskıya kadar olağanüstü geniş ve rekabetçi bir gelecek teknolojisidir. Biz projemizden aldığımız ilhamla, bu 3D üretim teknolojilerini yaratıcı biçimde kullanarak, Samsun şehrinin zengin ve eşsiz tarihini; gelecek nesillerin elleriyle dokunabilecekleri ve herkesin ulaşabileceği şekilde yeniden, tıpkı-basım modelleriyle somutlaştırıp paylaşmak istiyoruz.

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladığımız bu çalışma, bu yüksek teknolojiyle neler yapılabileceğini de gösterecek, bu amaçla Samsun şehrimizin tarihsel farkındalığını ve teknolojik rekabet gücünü artıracak her türlü işbirliğine açık olduğumuzu belirtmek istiyoruz.’’

Proje aşağıdaki açılardan Türkiye’de bir ilk olacaktır:
Ülkemizde şimdiye dek 3D taranan en büyük cisim olması,
Ülkemizde şimdiye dek 3D taranan ilk Atatürk Heykeli olması,
‘The Museum Quality’ sıfatıyla üretilecek ilk oranlı replika olması,
Ünlü heykeltıraş Heinrich Krippel’in 3D modellenen ilk eseri olması;
Bir Atatürk Heykeli’nin dijitalleştirilerek kamuya sunulması yoluyla dünyanın her yerinde ve her zaman yeniden üretilebilmesi olanağının verilecek olmasıdır.

Amaç, Samsunspor gibi şehrin bazı kuruluşlarının amblemlerinde Onur Anıtı olarak yer alan, ayrıca Türk lirasının yedinci sürüm grubunda yer alan yüz bin liralık banknotunun ön yüzünde de kullanılan anıt olan Samsun Atatürk Heykeli’nin dijitalleştirilmesidir.

Projede; proje koordinatörü ve teknik danışman sıfatıyla Burhan UYAN, proje fotoğrafçısı sıfatıyla ulusal çapta ödüllü Samsunlu fotoğraf sanatçısı Ender PEKŞEN, teknik destek sıfatıyla Mesut CEMİL ( Vizyon Yapım ) ve uygulamacı sıfatıyla heykeltıraş Furkan PAYASLI ( Anar-Eyni Atölyesi) yer almaktadır.

Sayın Av. Burhan Uyan bu projesi için Samsun konusunda önemli birikim ve deneyimleri olan herkesten destek almayı amaçladığını söylemektedir.

Bu anlamda benimle görüştüğünde, ben de dâhil olmak üzere, Samsun ile ilgili önemli tespit ve çalışmaları olan ve geçmiş dönemlerde Samsun Belediyesinde İmar Müdürü olarak da görev yapmış olan Sayın Mimar Embiya Sancak ile Samsun ile ilgili çok geniş fotoğraf arşivi olan Sayın Kenan Hazneci’yi de, proje destekçileri olarak bu projeye dâhil ettiğini belirtmiştir.

Böylesine heyecan veren projeyi duyan herkesin soracağı, “Bir hukukçu olarak böyle teknolojik bir konuya nasıl girdiniz?” Sorusunu ben de kendisine sordum.

Sayın Av. Burhan Uyan, yıllardır “Marka ve endüstriyel tasarımların fikri mülkiyet haklarının korunması” Konusun da davalara girdiğim için teknolojik konularda detaylı incelemeler yapıyor olmam, beni bu konuya yöneltti diyerek açıkladı.

Sayın Av. Burhan Uyan, 22 yıldır Samsun Barosu’na bir avukat olup,   halen Barolar Birliği’nde de, “Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi” Olarak görev yapmaktadır.

Bir Samsunlu olarak Samsun Atatürk Anıtı’nı üç boyutlu olarak güvenceye alacak projesi için kutluyor ve teşekkür ediyorum.

Dinlediklerim ve gördüklerimden sonra bu projenin başarı ile tamamlanması halinde, tüm sanat eserlerinin geleceğinin güvence altına alınmış olacağı inancım perçinlenmiş oldu.

Bu projeyi planlayan Sayın Av. Burhan uyan ve ona destekleri ile cesaret veren destecileri alkışı hak etmiştir.

Güzel ve gönlünüzce bir hafta diliyorum.

Not: Her pazartesi günü yayınlanan yazım, bilgisayarım da yaşadığım sorun nedeniyle, bu hafta Salı gününe kaymıştır. Tüm okurlarımdan özür diliyorum.

/Sadi SUBAŞI
30.05.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder