5 Mayıs 2016 Perşembe

Mera Ve Lojistik Köy Üzerine -2

Tekkeköy’ün  asırlık  mera  alanın  Lojistik  köye  dönüştürülmesi  süreci ile  ilgili  yaşananları, kent  adına  izliyorum. Bu  yazıları hazırlarken kızım başlığı gördü. Mera üzerine  birkaç kelime  söyledi. Canlıları Tanıyalım ünitesinde  meraların  yok edilmesi ve çevre  kirliliği  ile ilgili bir çok bilgi öğrendiğini aktardı. Hemen  Cafer  amca’nın  hediye  ettiği  4 ciltlik  TDK Sözlüğünü  getirdi. ‘’Mera’’  kelimesinin anlamına tekrar  baktı: ‘’Hayvanları otlatmaya elverişli, doğal veya yapay bir bitki örtüsü bulunan, otları seyrek ve kısa boylu, biçilmeye uygun olmayan engebeli arazi.’’ Bir de  Ömer  Seyfettin’in bir cümlesini aktarıyordu  sözlük: ‘’Yağmurun altında çobanıyla beraber meraya çıktı, birdenbire şaşırdı.’’ Sonra  eş anlamlı  kelimeler  sözlüğüne baktı: ‘’Otlak’’
***

Sonra  5. Sınıf Fen Bilgisi  kitabını getirip, ilgili bölümü açtı: Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı:

1.  Toprağa uygun olmayan gübre kullanımı,
2.  Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı,
3.  Fosil yakıtların kullanılması (odun, kömür vb.),
4.  Nükleer atıkların çevreye yayılması,
5.  Taşıtlardan çıkan zehirli gazlar,
6.  Meraların yerleşim alanlarına dönüştürülmesi,
7.  Su ve enerji kaynaklarının savrukça kullanılması,
8.  Ambalaj malzemesi olarak plastik ve naylon kullanılması,
9.  Çeşitli nedenlerle çıkan yangınlar sonucu ormanların yok olması,
10.  Tıbbi ve teknolojik atıkların artması,
11.  Büyük kazalar sonucu çevreye yayılan kimyasal atıklar.

Sorun STSO  Başkanının ‘’Lojistik Köy’e karşı gelen köylünün niye karşı geldiğini bilmiyorum. Bunu yapan kişiler devlet düşmanıdır, Samsun düşmanıdır.’’ Söylemi ile uyumlu bir söylemdir. Ama  sorun: Meraların yerleşim alanlarına dönüştürülmesi sorunudur.
***

Bu kadar mı? 2012’de kabul edilen ve “Büyükşehir Kanunu” olarak bilinen kanun, kırsal alanların planlanmasında da hızla kavranamayacak ölçek ve çeşitlilikte değişiklikler getiriyor: Köylerde yapılaşmayı teşvik konusunda sistematik bir çaba, 1924 tarihli Köy Kanunu’nda çokça tekrarlayan “koruma” kavramı yerine, daha çok “boşaltma”, “yıkım”, “kamulaştırma”, “anlaşma yolu”, “kamulaştırmanın aceleliği”, “hasılat paylaşımı” gibi tanıdık kavramların sıkça tekrarı ile kendini hissettiriyor.

/Cem ŞAHAN
05.05.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder