3 Mayıs 2016 Salı

Mera Ve Lojistik Köy Üzerine -1

Tekkeköy bölgesinin uluslararası enerji, sanayi koridoru olma süreci 2002 den beri devam ediyor. Buna karşı birçok bilimsel çalışma ve meslek odası çalışmaları yapıldı. Ama bu bölge yavaş yavaş endüstriyel bir bölge olma yolunda emin adımlarla ilerledi. Halkın sağlığı bozuldu. Kanser vakaları arttı. Meralar boşaltıldı. Ama süreç devam etti.

2002–2010 döneminde Tekkeköy bölgesinde onlarca çevre çalışmasına ve mücadelesine katkı sundum.  Hiç birinde dün gazete manşetimize çıkan Samsun Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanın en edepli şekli ile talihsiz açıklamalarına şahit olmadım. 

Ne demiş Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı:

‘’Lojistik Köy’e karşı gelen köylünün niye karşı geldiğini bilmiyorum. Bunu yapan kişiler devlet düşmanıdır, Samsun düşmanıdır.’’ Ve Sayın Başkan devam ediyor: “Lojistik Köy’ün olduğu yerde 5–10 kişi motora biniyorlar ‘valiliğe yürüyeceğiz’ diyorlar. Neymiş köyün merasına lojistik köy yapılıyormuş. Yok, böyle bir şey, tapu benim cebimde. Ben buranın tapusunu aldım. Meranın tapusu alınabilir mi? 690 dönümlük bir yer burası. Biz buranın yüzde 25 ortağıyız, diğer ortaklar ise, yüzde 10 Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 15 Ticaret Borsası, yüzde 40 Büyükşehir Belediyesi ve yüzde 10’da Tekkeköy Belediyesi’nindir.’’

Sayın Başkan devam ediyor: “Türkiye’de AB’nin yaptığı en büyük makro proje budur. Projenin bedeli 43 milyon eurodur. Böyle bir yatırım başka yok. Samsun’da bir yerlere bir basketbol saha yapıp 5 milyon TL yatırdık diyoruz övünüyoruz. Adam buraya 2 milyon dolarlık fabrika kurdu diye övünüyoruz. Lojistik Köy’e karşı gelen köylünün niye karşı geldiğini bilmiyorum. Bunu yapan kişiler devlet düşmanıdır, Samsun düşmanıdır. Sen oranın köylüsüysen senin arazinin değeri 1’e 10 artacak. Orası şehirleşecek.
***

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılı Kasım ayı 22. Birleşiminin 1. Oturumu Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında yapılmıştı. Meclis, ilgili gündem maddelerini komisyonlara havale etmeden önce Lojistik Köy ile ilgili 2 gündem maddesini görüşmüştü.

*Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlâk Daire Başkanı Lütfü Coşkun,“Samsun TSO’nun, Lojistik Köy kurulması projesi kuruluş protokolü kapsamındaki yetkiye istinaden Samsun TSO ve Samsun Ticaret Borsası'na daha önce meclis kararı ile şirket kurulmasıyla ilgili yetki verilmişti. Bu yetkiye istinaden Samsun TSO ve Samsun Ticaret Borsası Samsun Lojistik Köy alanı içerisinde Samsun Ulusal ve Uluslararası Lojistik Merkezi İşletmeciliği A.Ş. adı altında bir şirket kurdular. Samsun TSO bu şirketteki 2 bin payda 50 bin TL’lik hissesinden 800 payda 20 bin TL’lik hissesini belediyemize hibe etmek için karar verdi.’’

‘’Biz de bu hibenin kabulüne ve ayrıca şirket tarafından sermaye artırımına gidildiği takdirde harcı esas değer üzerinden bu alan içerisindeki tapuların devrini ve bu işlemlerle ilgili Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’a yetki verilmesini istiyoruz”

/Cem ŞAHAN
03.05.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder