30 Haziran 2013 Pazar

Samsun - Sinop Hattı

Samsun Sarp yolu Sinop, Kastamonu, Zonguldak hatta İstanbul’a bağlandığında Sinop bir Bodrum, bir Marmaris olacak limanı canlanacak Soci ve Klasnadar’a hatta Azak Denizinden Kafkaslara açılan gemiler bu limandan kalkacak sanayisi canlanacak. Yaşam standardı yükselecek. Sinop dünyaya gözlerini açacak, çekim noktası olacak. 

Sinop’un tek caddesi kamu binalarının işgali altıdadır. Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Askerlik Şubesi Başkanlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü şehrin göbeğinde Cumhuriyet Hastanesi ise şehrin dışındadır.(!) 

Sinop büyüsün diye hastaneyi şehrin dışına atanlar diğer kamu binalarını şehrin dışına taşımayı düşünmemişler ancak benim vatandaşımın kendi arazisi üzerine kurup devlete bağışladığı, sağlık ocaklarını doktorlar ve sağlık memurları tarafından milli emlaktan kiralayıp çiftlik evi yapmış… Babalarının evi gibi kullanıyor. Bunun adına da sağlıkta dönüşüm diyorlar. 

Sinop’u gezdim, dünyanın en kuzey noktasında bulunan İnceburun’a Sinop fenerine kadar uzandım. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “gidemediğin yer senin değildir” sözüne kulak veren merkezi hükümet 1996 yılında dış kredili olarak ihale edilen Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak yoluna 2005’te yeniden start vermiş. Sarp’dan Zonguldak ve hatta İstanbul’a uzanacak olan Devlet Karayolunu engellemeye çalışan çevreciler başarılı olamamış yolun Sinop’a kadar olan kısmı bitmek üzere. Özellikle akşam saatlerine püfür püfür esen deniziyle, doğal Erfelek şelalesi kumsalları, ormanlarıyla Sinop tanıtılmayı bekliyor, ancak tüm daire amirleri burada yatıyor. Sanki yaz tatiline dinlenmeye gelmişler. Bereket versin bazı turizmciler dışarıdan gelip, küçük çapta oteller tatil köyleri yapmışlar. Birçok ev sahibi de evini pansiyon olarak kiraya vermiş.

Ak parti iktidarı Karadeniz’e şaibeli ihale ile müteahhit firmalara yol yaptı diye yüce divana sevk ettiği Sinop eski milletvekili Ulaştırma, Bayındırlık ve İskân Bakanlarından Yaşar Topçu beraat etmiş, Sinop’a ve hatta Karadeniz bölgesine büyük hizmetler vermiştir.

Zamanın Valisi Adil Yazar Sinop‘u dünyaya tanıtılması için uluslararası turizm fuarlarında standlarla açtırmış, muhteşem bir polis evi, deniz kıyına ahşap bungolov evlerden orman tesisleri yaptırmış, orman bölge kapanınca çürümeye bırakılmış. İl Özel İdare tesislerin de bakımsızlıktan çürüyor, Başta baro ve makine mühendisleri odası olmak üzere bazı STÖ’ler Samsun’a bağlı olarak hizmet veriyor.

Sinop iktidar partisine AK Parti’ye 28 Mart 2004’de oy vermiş ancak başkan İstanbul Ankara arasında mekik dokurken makamına yakışmayacak işler yapmış, partisinden ihraç edilmiş, Sinop’lu da eski Samsun DSİ Bölge Müdürü CHP’li Baki Ergün’e oy vermiş seçmiş belediye başkanı yapmış. Sinop pislikten batıyor, sahiller çöp yığınlarıyla dolu bunları eşeleyen kedi ve köpeklere bırakın belediyeyi Çevre ve Şehircilik müdürlüğü bile gümbür gümbür müzik çalan iş yeri sahiplerine hiçbir ceza uygulamıyor. Parklardaki çimler dahi sulanmıyor, belediye ekipleri kokoreç satan, kaldırımları işgal eden seyyar satıcılara ses çıkmıyor. Sinop son derece milliyetçi vatansever insanların yaşadığı bir yer. Burada yasadışı örgütlere yer yok ve sırf bu yüzden kayda değer asayiş olayı yok.

Yasa dışı örgütlerin TBMM’deki temsilcilerine gösterilen tepkinin kaynağında ise burayı karıştırmaya geldikleri yönündeki duyumlar. Buna inanan insanların doğal bir tepkisi olarak yorumlamak gerekir aslında insanlar burada rahatça gezip eğleniyor dinleniyor kimse kimseyi rahatsız etmiyor, sokaklara atılan restoran masalarında vatandaş içkisini içiyor, kısa etek giyene, dekolte giyinene kimse yan gözle bakamıyor, son derece sosyal bir şehir.

Yaygın kanallarda yayınlanan Parmaklıklar Altında dizisinin ardından birçok ünlünün yattığı Sinop’u simgeleyen tarihi cezaevi ziyaretçi akınına uğramış ancak cezaevinin duvarlarındaki örümcek sarkıtlarını temizleyen yok. Hiç kimse bu tarihi binaya sahip çıkmıyor. Kapıya bir bilet kişisi koyup para topluyor. Tıpkı Erfelek şalelerine gibi hiçbir şey vermeden alan ziyaretçilere hiçbir sosyal imkân sunmayan Kültür ve Turizm il Müdürü gibi.

Sinop’lu iş adamları Karakum da bir hatıra ormanı yapmışlar ağaçlar kurumuş etrafındaki koruma telleri yırtılmış ilgilenen yok. “Samsun Su Ürünleri Araştırma Enstütüsü” Sinop sahillerine 10.000 adet kalkan balığı yavrusu bırakmış, büyüyene kadar toplanmazsa balıkçılığın gelişmesine katkıda bulunacak.

Artvinli, Rizeli, Bayburtlu, Gümüşhaneli, Trabzonlu, Giresunlu, Ordulu, Samsunlu, Amasyalı, Çorumlu yaz tatillerinde reklâmı bol olan Ege’ye, Akdeniz’e değil tanınmayan, tanıtılmayı bekleyen, sahilleri fırıl fırıl esen, yat gezileriyle dinlenme eğlenme mekânlarıyla bir Bodrum, bir Marmaris ve Kuş Adasın’ı aratmayan Sinop’u tercih etmeli. Ondan sonra buraya beş yıldızlı oteller gelecek, lüks restoranlar kurulacaktır.

Ben gelecekten ümitliyim. Karayolları Sarp’tan Samsun’a şimdi de Sinop’tan, Kastamonu, Zonguldak’a ve İstanbul’a uzanan sahil şeridinden geçen duble yolu çok zor şartlarda yapıyor. Ödenek sıkıntısı yok Karayolları Samsun 7.Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu tüm ekibiyle işini takip ediyor. Kendisini kutluyorum aynası iştir kişinin boş lafa bakmıyorum...!

/İbrahim Hakkı EMİROĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder