22 Haziran 2013 Cumartesi

Samsun’da Şehitlik Ve Temizlik!

Samsun merkezde üç şehitlik bulunmaktadır. Bunlardan en eski ve en dolu olanı Asri Mezarlık'taki şehit askerlerin ve şehit polislerin defnedildiği 'Karma Şehitlik'tir. Diğer şehitlikler ise yine İlkadım İlçemizde Kıranköy'deki Garnizon Şehitliği ve Polis Şehitliği'dir. Şüphesiz bütün şehitlikler ülkemizin ve toplumun gerçek aynasıdır. Şehitlerimize verdiğimiz değerin ve saygının en güzel ortaya konduğu yerler şehitliklerimizdir. Bakımlı ve temiz şehitlikler, ahde vefanın güzel bir yansımasıdır. Bu yüzden şehitliğe gelenlerin de en çok dikkat ettiği şey, şehitliğin düzeni ve temizliğidir. Şehitlikler temiz ve bakımlı olmalıdır. Çünkü şehitlerimiz daha fazlasını hak ediyorlar.

Samsun’da, şehitliklerimizi yeterince düzenli ve temiz tutabiliyor muyuz? Kıranköy’deki Garnizon Şehitliği'nin ve Polis Şehitliği'nin bakımına ve temizliğine söyleyecek hiçbir sözümüz yok… Ama diğer taraftan sadece özel günlerde hatırlanan ve diğer günlerde ise sıkça unutulan Samsun Asri Mezarlık’taki şehitlik için aynı şeyleri söylemem mümkün değil. Bunun için Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan şehit yakını kimliğimle özellikle rica ediyorum; bu şehitliğimizin de bakım ve temizliğini düzenli bir şekilde yaptırsınlar. Sadece özel günlerde ve eksik personelle akıllarına geldikçe yaptıkları temizlik yeterli olmuyor. Haftada en azından cuma sabahları 15 – 20 dakika ayırsınlar. Bu yapılmaz ise bu şehitlik de kaderine terk edilmiş olacaktır. Bu durum ne Samsunumuza ne de bize yakışır. Şehitliğin temizliğinin, hastalıklı ağaçların bakımının zaman zaman ihmal edildiğini görünce şehit yakınları olarak çok üzülüyor ve kırılıyoruz. Acaba biz Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden çok şey mi istiyoruz ki, bu yapılmıyor diye düşünüyoruz. Kasıt olmadığını ama bazı sıkıntıların olduğunu düşünüyorum.

Şehitliklerin bakım ve temizliğin düzenli yapılamamasının nedenleri arasında personel yetersizliği olabilir. Ancak personel yetersizliğini şehitlikle ilgili bu konuda hiçbir şekilde kabul edemiyoruz. Her yere, her şeye personel bulunurken, bunu mazeret olarak görmüyorum. Kaldı ki, şehitlik konusu farklıdır. Şehitlikler her şeyden bağımsız ve özel tutulmalıdır, siyaset üstü takip edilmelidir. Açık ve net söylüyorum Samsun’daki bütün şehitlikler en azından Büyükşehir Belediye Başkanımızın odası gibi özel ve bakımlı olmalıdır. Sanırım şehit yakını olarak bunu talep etmeye hepimizin hakkı vardır.

Bir şehit yakını olarak söylüyorum, şehitliklerin bakımı ve temizliği hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. Şehitlikler özenle takip edilmelidir. Unutmayalım ki şehitlerimize ne yapsak azdır. Bunu sadece sözde bırakmayalım ve özel günlerde yapmayalım. Bunu Samsun Asri Mezarlık'taki şehitlikte de her zaman gösterelim. Acaba şehitlerimiz için çok şey mi istiyoruz?

22.06.2013
/Ayhan HAMLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder