10 Haziran 2013 Pazartesi

Samsun Sanat Gündemi

Son on gündür Türkiye, Taksim Gezi Parkı eylemleri, tartışmaları ve çatışmalarıyla çalkalanırken; Samsun “Birinci Müzik ve Sahne Sanatları Festivali” coşkusunu yaşadı. “Kılı kırk yaran bir titizlikle” hazırlanmış son derece başarılı bir organizasyon, yer bulabilen sanatseverlere muhteşem bir müzik ve dans ziyafeti sunarken; kültür, sanat, tanıtım ve turizm açısından da gelecek adına umut fidanları yeşertti. Daha ilk organizasyonda gelenekselleşeceği ve giderek zenginleşeceği kanaatinin izleyen herkese hakim olması, son derece önemli ve sevindirici.

Samsun’un son yıllardaki en önemli kazanımlarından birisi kesinlikle Devlet Opera ve Balesi olmuştur. Bir zamanlar yazın serinletilemeyen, kışın da ısıtılamayan ve herkese dert olan AKM(Atatürk Kültür Merkezi) o günden beri birbirinden önemli sanat çalışmalarına sahne oluyor. Dünyaca ünlü ses ve sahne sanatçıları ve toplulukları hünerlerini Samsun sanatseverlerine cömertçe sergiliyor. Genç sanatçılar seyirciyle buluşuyor, sanatlarını geliştiriyor, yarınlara güvenli adımlarla hazırlanıyorlar.

Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali’nin fikri zamanın Opera ve Bale Müdürü Sayın Mehmet Yılmaz’a ait. Mehmet Yılmaz, fikir babası olduğu projenin hayata geçirilmesine de genel sanat yönetmeni olarak katıldı. Kendisi her türlü takdir ve teşekkürü hak etti. Umarım ve dilerim ki gelecek festivallerde de Sayın Yılmaz yine en önde olur. Organizasyonda en ufak bir aksamaya yer vermeyen titizliğin isimsiz kahramanlarından birisi de Basın ve Halkla İlişkiler Yetkilisi Rabia Hanım ve onun genç ekibiydi. Yoğun bir programı herkesin gönlünü alarak gerçekleştirmek kolay bir iş değildi; o genç ve zarif insanlar o zor işi başardı.

Festivalin fikir babası Mehmet Yılmaz olsa da gerçekleşmesindeki en önemli payın sahibi ve bu anlamda Samsun’un şansı Vali Hüseyin Aksoy’du. Devlet geleneğinin vakarını sanat ve insan sevgisinin zarafetiyle birleştiren Sayın Aksoy’un sağladığı kurumlar arası barış ve işbirliğinin sadece bu organizasyonda değil son zamanlarda izlediğimiz diğer organizasyonlardaki katkısı gözen kaçmıyor. Kendileri eşleri hanımefendiyle birlikte tüm gösterileri izlediler, sanatçılarla ilgilendiler. Bir Samsunlu olarak bu kent ve sanat adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Necmi Çamaş da sanat ve kültür adına bu kentin önemli isimlerinden ve son dönem şanslarından birisi. Zaman zaman çeşitli icraatlarını eleştirdiğim Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ın bu tercihini alkışlıyorum. Sayın Necmi Çamaş, festivalin Genel Sanat Yönetmeni Sayın Mehmet Yılmaz’la son derece uyumlu ve faydalı bir işbirliği gerçekleştirdi. Hem festivale verdiği katkıdan hem de Kent Müzesi’nin kazandırılmasındaki hizmetlerinden dolayı onu da kutluyorum.

Samsun Devlet Balesi ve Operası Kulübü Başkanı Sevgili Sedat Demirci bu organizasyonun gerçek bir emekçisi ve büyük pay sahibidir. Amatörce yürüttüğü başkanlığı tam bir profesyonel sorumluluk anlayışı ve görev aşkıyla yerine getiriyor. Başta ana destekleyici ADEKA olmak üzere diğer sponsorlar Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, OMÜ, Yeşilyurt, Cengiz, As Çelik, Düelsan, Venn, Marin ve Yavuz Tur’un katkılarında Sayın Demirci’nin payı inkar edilmez.

Yazı, bir teşekkür risalesine döndü. Dönmesinde bence sakınca da yok. Marifeti istiyorsak iltifatı esirgememiz gerekir. Hele bir de iltifatlar çok fazlasıyla hak edilmişse. Ben festivalin her türlü iltifatın çok daha fazlasını hak ettiği inancı içinde başta sanatçılar olmak üzere emeği geçen herkese yürek dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Festivalin bir yıl sonra gerçekleşecek olan ikincisini sabırsızlıkla bekleyeceğim.  

10.06.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder