9 Ekim 2014 Perşembe

Veda…

Sevgili Alptekin Ahıshalıoğlu abimizin enfes Bafra anılarını çok sık okur oldum son günlerde. Geçmişle özlem yoğunlaşması belki yaşlanma belirtisi ama o da kabulüm. Kendisinin “Bafra…Ah Bafra…” kitabını büyük bir keyifle defalarca okuyanlar daha iyi anlarlar. İnanıyorum. İçinde yaşanmışların izini taşıyan, anılarında Bafra ilgili bölümleri geçen yıllara rağmen tozlanmamış kişiler daha çok özlem duyar. Ki kendileri veda edenlerdir. Adına yaşam telaşı denilen bir büyük kavganın peşinde sürüklendikleri yerlerde, unutmayan ama unutulan yüreklerin Bafra özlemi. Ve inanın o yürekler daha çok düşünür Bafra’yı dert edinir. Kim bilir kaç “keşke”leri vardır Bafra’ya dair.

Geçtiğimiz günlerde coşkulu bir merasimle açılışı gerçekleştirilen Şevket Aşcı Turizm Fakültesi çarpıcı birçok kareyi gözler önüne serdi. O kutlu güne şahitlik etmek için alanı dolduranların çoğu Bafra dışında yaşayan Bafralılardı. Bir vedanın ardından, duyulan sorumluluk ve hemşehrilik bilinci yol aldırdı onlara gurbetten sılaya. Bafra’da yaşayanlardan çok onların alanı doldurmasının başka bir açıklaması yok. İyi ki geldiler. Evet yeniden gittiler. Zorundaydılar.

Gelecekler yeniden, kavuşacaklar adına Bafra denilen sevdaya. Çünkü; dönüşü olmayan bir vedaya yelken açamaz bakışları. Öyle ki; Verilmiş hükmün yavaşlatılmış sancısını yaşamanın adıdır veda. Mutluluklar gözyaşlarına boğmak, sahte oyunların provalarını yapmaktır. İdam ilmiğini geçirmek gülüşlere, kıyısından geçilen sevgileri acı içinde öldürmektir.

İçi bulanık bir hayatın gölgesinin saflığını, hıçkırıklarının masumluğunu unutmaktır veda... Bile bile dikene katlanmak, kapatılmış çarelerin çaresizliğine ağlamaktır. Gözünden düşmesidir hayatın, bin parça özlemin her parçasıdır veda... Veda; dipsiz gecelerin kör serzenişi, tatminsiz yüreklerin beklenmedik aksidir. Çirkef gülüşlerin bedduasıdır veda...

Veda; masumların kürek cezası, yalnızların umutsuzluğudur. Mahkum olmaktır soğuk duvarlara, yalnızlığın adını koymaktır. Tutulmaktan terlemiş eli boşluklarda bırakmaktır veda... Veda; her hecesinde işkence, her söylenilişinde derinden yaralanmaktır. Veda; bırakılan hatıralara bedel kalbini de götürmesine izin vermektir...

/Birol BİRCAN
09.10.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder