30 Ekim 2014 Perşembe

Samsun’un Suyu Neden Kokuyor?

Samsun’da vatandaşın elini musluğa dayayarak veya bardağa doldurarak çekinmeden içtiği suya ne oldu? Neden pis kokuyor? Bunu bir türlü öğrenemedim. Sonuç önemli, su pis kokuyor ve içilmez duruma geldi adeta. Zorunlu olmadıkça kimse içmiyor, şişe suyu alıyor vatandaş. Geçelim neden böyle koktuğunu, bu kokunun giderilmesi için ne yapılacağına gelelim.

Aldığım haberlere göre Samsun’un içme suyunun sağlandığı Çakmak Barajı’nın, iddialara göre suyunun boşa akıtılmasıyla oluşan bu durumun aşılması için su transferi yapılacakmış. En yakındaki Yeşilırmak’tan veya üzerindeki barajlardan su nakledilecekmiş. O zaman barajın suyu yeterli olacakmış. Su da kokmayacakmış. Peki, bu suyun transferi nasıl yapılacakmış?

Haliyle önce bir kanal kazılacak olması gerekiyor. Ya da borular döşenmesi gerekiyor. Aradaki mesafenin uzunluğu ve de maliyetleri hesaplarsanız, işçilik, kar da girdimi işin içine herhalde en az 15 milyon Türk Lirası’nı buluverir. Bunu Samsun’da yapabilecek firma var mı? Belki arasanız çıkar da, ihaleyi “Yakın dostlardan” birisi alır ve işe koyulursa da şaşırmam. Sonuçta ne olur? Çakmak Barajı’nın suyu nereden geliyor diye kimse sormaz. Yeter ki su kokmasın. Ancak şu anda gerçek şu: Samsun’da su kokuyor…


Kıran’da Huzurevi

Kıranköy Samsun’un gündemine orada mezarlık yeri alınıp definler başlayınca girmişti. Aradan yıllar geçti, bu kez TOKİ ve Hastane yapımıyla gündeme geldi. Şimdilerde yine gündemde Kıran… Efendim orada huzurevi yapılacakmış. Bu huzurevi Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığından daha da güzel olacakmış. İhtiyaç varsa yapılmalıdır. Şimdi şöyle bir bakalım çevremize. O huzurevi neden Kıran’da yapılacak? Oradaki araziler kimlerin ve huzurevinin yapılacağının duyulmasından sonra toprak hareketliliği yaşandı mı? Yaşanıyor mu? Büyük toprak sahipleri var mı oralarda? Huzurevi yapılacaksa, kamu binası olacağından bölgedeki altyapı hizmetleri acilen belediye tarafından sağlanacaktır. Gelsin parselasyonu yapılmış arsalar gelsin… Peki, böyle bir inşaattan en çok kim yararlanacak?
(…)

/İsmail BAŞARAN
30 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder