2 Ekim 2014 Perşembe

Samsun’da Güzel Şeyler De Oluyor(4)

Günlük siyasetin kısır kavgalarından ve insanı bunaltan gündeminden kaçıp Samsun’daki kendimce güzel şeyleri yazmaya başladığım serinin ilk bölümünde şöyle bir paragraf vardı: “Ciddi araştırmacılar genç sanatçılar var bu kentte. Ne ustalara hak ettikleri saygıyı gösteriyor ne de geleceğin ustası olmaya aday genç kabiliyetlere bir sevgi nazarı atıyoruz. Ne ustaların meyvesini deriyoruz ne de genç fidanların toprağına bir damla su taşıyoruz.”

Evet; bu kentte hem ciddi araştırmacılar var hem de genç kabiliyetler. Bestekarlar, ressamlar, grafikerler, müzisyenler, folklorcular/dansçılar, tiyatrocular ve başkaları. Onları bu sütunlara yansıtmak zor ve belki de benim genel kültürümü ve anlatma kabiliyetimi aşan hususlar. Fakat araştırmacılar ve yazarlar; benim ilgi alanım ve bu yazımın konusu da onlar.

Uzun bir liste; hepsini ayrı ayrı yazamayacağım, bir ikisinden biraz detaylı bahsedeceğim diğerlerinin sadece isimlerini vereceğim. Birisi olgunluğun zirvesinde bir diğeri ise hayatın baharında ve ilmi araştırmanın ilk basamaklarında, birisi üniversitede yılların hocası diğeri ise üniversiteyi daha yeni bitirmiş bir genç.

Üniversite hocası dediğim OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Erzurumlu. Eli neştere ne kadar yatkınsa, kaleme de o kadar aşina. Neşterle kalem arasında müthiş verimli bir hayat. Şu ana kadar on dokuz kitaba imza atmış, yirminci kitabı baskıya girmek üzere. Tıp kitabı değil bunlar tarihten sosyolojiye, anıdan gelecek mühendisliğine, milli stratejiden tasavvufa kadar çok farklı alanlarda birden çok baskı yapmış kitaplar söz konusu olan.

Üniversiteyi yeni bitirdiğinden bahsettiğim ise genç bir hukukçu Nami Cem İyigün. Avukatlık stajı ya bitti ya bitmek üzere. Akademik kariyerde gözü var, olursa Samsun onu kaybedecek, olmazsa Samsun bir avukat kazanacak. Ama onun ilgi alanı hukuk değil Türk tarihi, Türk coğrafyası. Türklerin Etnik Kültürel ve Tarihi Kökenleri adlı ilk eseri, ikinci baskıyı yaptı. Üst Kimliğimiz Türklük ise yeni yayınlandı. Şimdilerde Doğu Türkistan Türklüğünü, Uygurları hazırlıyor.    

Bir ustadan bir usta adayına daha pek çok isim var kitaplara imza olarak atılmış. Onları da yarın yazacağım ama biri var ki ondan da ayrıca bahsedeceğim. Samsunlular onu siyasi kimliğiyle tanıdı. Halbuki o Türk kamuoyunun karşısına araştırmacı kimliğiyle çıktı. Önce Milliyet Gazetesi’nin ardından da Tercüman Gazetesi’nin ödüllerini aldı. Hem de Milliyet’in Abdi İpekçi yönetiminde Milliyet, Tercüman’ın da Kemal Ilıcak’ın patronluğunda Tercüman olduğu ve her ikisinin de saygınlıklarının zirvesinde gezindikleri günlerde. Yazdığı “Köy İdaresi Kanunu” yıllarca sahasında tek kaynaktı. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat kitaba yazdığı önsözünde onun akademik kariyer yerine mülki idareyi seçmesinden bilim adına üzüntüyle bahseder. Köy İdaresi'ni iki ayrı telif ve üç ayrı tercüme eseri takip etti.

Zamanın insan hafızasını silip sıfırladığı ve vefanın artık boza markasından bile silindiği günümüzde birçoğumuzun çoktan unuttuğu ve belli bir yaşın alındakilerin adını hiç duymadığı o insan bir zamanların Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül’dür.

/Osman KARA
02.10.2014
http://www.habergazetesi.com.tr/kose-yazilari/osman-kara/7120/samsun-da-guzel-seyler-de-oluyor-4-/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder