16 Ekim 2014 Perşembe

Samsun'a Bakın Şimdi Neyi Tartışıyor..

Bu kentte aslında 'tartışmadan bir şey olmasını temenni ediyoruz' ama ne mümkün.. Allah'tan Samsun'un coğrafik konumu, stratejik önemi ve yeryüzü yapısı  ve tarihten gelen misyonu büyümeye, gelişmeye kendiliğinden açık.. Yani ürettiğin zaman çok şey yapılmasının mümkün olduğu bir il.. Gelişmekte kısırlık yaşabilecek bir coğrafyaya hakim olsaydı, sıkışıp kalan bir il konumunda olurduk.. Son günlerdeki tartışmaya dikkat çekmek istiyorum..

Samsun'a ikinci devlet üniversitesi gelecek ama tartışmalar nereye kadar uzadı.. Büyükşehir Meclisi Komisyonu'nda Canik'in önerisi ret edilince, Canik Belediyesi'nden 'zehir gibi açıklama geliyor'.. Dün de Büyükşehir Meclis Başkanvekili Turan Çakır'ın açıklamaları var.. Bakın neyi tartışıyoruz. Yurt alanıydı, ticaret ve konut alınıydı bir tarafa bırakın arada 'ikinci üniversite kaynıyor'.. Oturup konuşup, bir araya gelemiyor aynı partinin siyasileri ve 'kaybeden Samsun oluyor'..

Yani şu yapılamıyor.. İkinci üniversite için 'ne gerekirse yapalım. Bu kente katkı verelim' gibi bir yaklaşım yok.. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in 'Büyükşehir için adaylık yarışı' nedeniyle bu tartışmalar yaşanıyorsa 'yazık bu kente'.. Yok bu değilse, ne o zaman..

Cemaat karşıtlığı ya da cemaat yandaşlığı yaklaşımları noktasındaysa bu tartışmalar yine 'Samsun'un suçu ne'.. Nedir paylaşılamayan?.. Şu an bilgi kirliliği 'karşılıklı açıklamalarla' havalarda uçuşuyor.. İkinci üniversite için oturalım masaya diyen yok.. Bakın eğitimcilerin görüşlerini aldı dün arkadaşlarımız..

Bugün de gazetenin manşeti.. 'Bırakın farklı hesaplaşmaları. Samsun'a üçüncü üniversiteyi konuşalım diyorlar'.. Meclisteki o eller '2. üniversite için kalkmazsa vebal altında kalınır' diyor bir eğitimci temsilcisi.. Yani siz neyi tartışırsanız tartışın, neyin hesabını yapıyorsanız yapın.. Bize ne, Samsunluya ne?..

Siz ikinci üniversiteyi nasıl kazandıracaksınız onu tartışın.. ‘Neden olmuyor’ değil, nasıl yaparız onu anlatın Samsunlu'ya.. Çözüm merkezi siz olduğunuza göre 'sorun merkezi olmayı bırakın'.. Ve Büyükşehir Meclis Üyeleri'ne de bu konuda  çok önemli görev düşüyor.. AK Partili, CHP'li ve MHP'li hepsine.. Yeni bir devlet üniversitesinin kurulmasının siyaseti olmaz.. Bu kente yatırım için 'eller kalkmalı'.. Belki birileri aralarında hesap görecektir ama Samsun buna alet olmamalıdır..  Bu dönem için koyulacak her taşta, o meclisin imzası olacaktır.. Samsunluya ne 'sizin kavganızdan'.. Bize ikinci hatta üçüncü devlet üniversitemizi verin..

/A.Yener CABBAR
16 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder