1 Ekim 2014 Çarşamba

Samsun’da Güzel Şeyler De Oluyor (3)

Kent Müzesi, Paşa Konakları restorasyonu ve Engelliler Köyü çalışmalarını övdüğüm, Amazon Kadını ve çevresindeki aslan heykellerini hem estetik hem de tarihi gerçekler açısından eleştirdiğim Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin sahil yolu çalışmalarını da ele almadan geçemeyeceğim.

Ama ondan da önce bir iki kelime de Sadi Tekkesi’nden ve kurulacak olan Milli Mücadele Müzesi’nden bahsetmek istiyorum. Sadi Tekkesi, Samsun Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin merkeziymiş. Şimdi onarılıyor, aslına uygun yenileniyor. Bittikten sonra Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet verecek. Milli Mücadele Müzesi, Samsun’a yakışır. Heyecanla bekliyorum. İlkadım Belediyesi’ndeyken benim hayalimdi, gerçekleştiremedik. Gerçekleştirecek olanlara yürekten tebrikler…

Şimdi gelelim şu Bafra Kuş Cenneti’ne kadar uzanacak olan sahil yoluna. Öncelikle proje netleşmiş değil. Uzunluğu kimi açıklamalarda 50 kilometre kimi açıklamalarda ise 30-35 kilometre olarak geçiyor. Bazen Costal’dan başlayıp Bafra Kuş Cenneti’ne kadar uzuyor bazen de Bandırma Vapur’undan Engiz’e kadar gidiyor. Belediye adına yapılan kimi açıklamalarda Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile koruma altına alınan subasar ormanlarından hiç bahsedilmezken tek tük de olsa bazı açıklamalarda Ramsar Sözleşmesi'ne atıf yapılıyor.

Ben, projenin Atakent’ten sonraki bölümünde denize ve özellikle de yer yer kumsala yapılan müdahaleyi ne kadar eleştiriyorsam Karayolları Alanlı(Afanlı) Deresi arasındaki yaklaşık beş kilometrelik bölümde yapılanları da o kadar destekliyorum. Burada kumsala müdahale edilmiyor kamusal mülkiyete yapılan tecavüzler önleniyor ve kamunun malı halkın kullanımına açılıyor. Afanlı(Alanlı) Deresi ile Körfez arasındaki sahil şeridinde yaşayan ve giderek doğuya kayacağı intibaını veren taşlaşma o güzelim kumsalın bir süre sonra tamamen yok olacağı endişesiyle üzüyor. Umarım bu projede kazanımlarımız kayıplarımızdan fazla olur.

/Osman KARA
01.10.2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder