14 Ekim 2014 Salı

Samsun İşte Bundan Gelişmiyor...

İlçelerde belediye başkanlarının ilk altı aylık performanslarıyla ilgili yazı dizimize başladık.. Dizimizi takip edenler, ilçelerde ilçe başkanlarının çalışmalarını ve halkın memnuniyetini öğrenecekleri gibi; 'Hangi  sorunların ön plana çıktığını da görecekler'.. Büyükşehir 'gerçekten ilçelerde adeta yok'.. Başarısızlık oranı, koordinesizliğiyle birleşince 'üst noktalarda'..

Ama ilçe belediyelerinin en büyük sorunlarından biri de ne biliyor musunuz?.. Proje üretemeyen belediye başkanları.. Para yok, bütçenin çoğu Büyükşehir Belediyesi'ne gidiyor diyerek, 'kulağının üzerine yatmış bir çoğu'.. Ağlama duvarına dönmüş belediyeler.. Var olan parayı harcamaya çalışıyorlar.. Yeni imar uygulamaları, proje üretme, arazilerin değerlendirilmesi, konut ve ticaret alanları açmak gibi bir gaye yok çoğunda.. Ne kadar para gelir, nereye harcarız, maaşları verdik mi durumu kurtarırız dönemi hakim nereye baksan..

Borç edebiyatı yapanlar bir adım öteye gidemeyecektir bu belli oldu da.. Çalışan, proje üretenlerin önü niye açılmaz, onu anlamak zor.. İlkadım Belediyesi'nin bir kaç projesinin bekletildiğini, gündeme alınmadığını biliyorum da; dün sıcak bir gelişme oldu.. Canik Belediyesi'nin kendi meclisinde kabul edilen 6 maddesi Büyükşehir Meclisi'nde red edildi.. Ama benim dikkatimi çeken 6 madde değil..

O maddelerin içindeki yeni konut ve ticaret alanlarının üretilmesine rağmen 'ret' edilmesi. Yani Üniversite, lise yapılmasına izin var ama ticaret ve konut alanı üretilmesine yok.. Nasıl bir mantık değil mi?.. Nasıl gelişecek o zaman ilçeler..

Ya da Belediye Başkanları sadece gelen paraları nasıl tüketiriz onunla mı uğraşacak.. İlçesinde yeni alanlar oluşmayacaksa, yeni cazibe merkezleri olmayacaksa, ne yapacaklar.. Niye oturuyorlar orada.. O zaman gerçekten bir ara Bafra Belediye Başkanı'nın dediği gibi belediyelerin anahtarlarını Büyükşehir'e teslim etsinler, bürokratlar karar versin..

'Belediye başkanlarına da sen düşünme bizim dediklerimizi yap desinler sadece'.. Büyükşehir Belediye Meclisleri'ndeki üyeler 'sadece parmak kaldırıp indireceklerse' bir ilçenin gelişmesi için çaba harcamayacaklarsa' ne gerek var değil mi?.. Geçtiğimiz günlerde bir belediye meclis üyesi; 'O kadar madde var ki ne zaman okuyacağız da fikir beyan edeceğiz. O nedenle gurup kararına uyuyoruz' diyor.. Yani olay bu kadar basit..

Sonra da işte mecliste bu tartışmalar yaşanıyor.. Meclis Başkanvekili Turan Çakır diyor ki; 'Ticaret ve konut alanlarını çıkarın gelin. Biz böyle uygun görüyoruz'.. Samsun'da zaten uygun görüldüğü yaşıyor.. İlçelerle ilgili yazı dizimizi takip edin sevgili okurlarımız; Vatandaş 'Bütünşehir olduk ama Büyükşehir nerede' diye soruyorlar.. Bu arada SASKİ'nin hakkını yemeyelim.. Harıl harıl abone çalışması yapıyor..

/A.Yener CABBAR
14 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder