4 Ocak 2013 Cuma

Samsun Yerinde Sayıyor…

Uluslararası bir dergi araştırma yaptı. İllerin karnesini ellerine verdi. Yaşanabilenler olduğu gibi, geride kalan ve yerinde sayanlar da var. Samsun yerinde sayanlar arasında. Ne ileri gidebildi ne de geri kaldı. Anlayacağınız vaziyeti idare ediyor. Samsun’un yaşanabilirlik oranı yüzde 44.06. Bulunduğumuz yeri kabullenilir bir görüntü var. Suç oranında ilk 10 il arasında olmayışımız sevindirici. Turizmde idare ediyoruz. Beş yıldızlı otellerde yer almıyoruz. Yani ortada idare ediyoruz.

Eğitimde Samsun 17. sırada yer alırken, eğitim düzeyinde ise 51. sırada. Samsun genel sıralamada 17. Ekonomide 32. Sağlıkta 7. Güvenlikte 49. Kent hayatında 28. Kültür sanatta ise 53. Bu rakamlar ne ifade ediyor? Bana sorarsanız avutulduğumuzu. Bulunduğumuz yerden çok daha iyi yerde gösterildiğimizi. Gerçekleri göz ardı ettiğimizi. Samsun’un son yıllarda hak ettiğini elde edemediğini. Hizmet adı altında yapılanların göstermelikten öte gitmediğini. Plansız-programsız gelişmesine çalışıldığını.

Tüm bu gerçekler Samsun’un yerinde saymasına yetti de arttı bile. Peki Samsun gelecek yıllarda yaşanabilirliğini artırabilir mi? Neden olmasın. Yeter ki, hatalarımızı anlayıp bir şeyler yapabilecek duruma gelebilelim. Halkı hayallerle avutmaya, aldatmaya değil planlı-programlı projeler üreterek ve bu projeleri gerçekleştirerek Samsun’un karnesi iyiye getirilebilir.

Bunun için de öncelikle Büyükşehir Belediyesi Samsun’a arzulanan hizmetleri verebilir hale getirilmelidir. Halkla bütünleşen bir Büyükşehir’e Samsun’un ihtiyacı var. Bugüne dek halka kapılarını kapayan, sesine kulak vermekten uzak kalan Büyükşehir, Bütünşehir Belediyesi olmakla yarattığı endişeyi giderebilmenin tek yolu halkla elele veren bir başkan. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın zayıf karnesi, Büyükşehir’e olan güveni de yitirmeye yol açtı. AK Parti’nin de işini zora soktu. Görünen o ki; AK Parti yerel seçimlere dek Büyükşehir’in halkla barışık duruma getirilmesini sağlayamazsa kaybeden olur. Bu böyle biline.

04.01.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder