9 Ocak 2013 Çarşamba

Çocuk ve Samsun

Çocuğa ait temel hakları sık sık gündeme getirme sorumluluğu, gelecek atölyesi adını taşıyan bir köşenin önemli bir ahlaki sorumluluğudur. Asarcık’ta Çocuk olmak, Salıpazarında Çocuk Olmak farklı motifler midir bilmiyorum ama temel haklar açısında nerede durmaktadır? Bu nokta üzerinden bilgi oluşturma sorunsalı, ciddi bir sorumluluk gibi duruyor.

UNİCEF bir süredir Sosyal Politika, Çocuk Hakları Konusunda Bilinçlendirme ve İzleme başlıklı bir çalışma yürütüyor. Yoksulluk ve sağlık hizmetlerine erişim gibi kentsel eşitsizliklere ilişkin veri ve analizler, kadın ve çocuklar için bu önemli temel hizmet sunumlarının iyileştirilmesine yönlendirmekte yetersiz kalmaktadır temel gerçeğinden yola çıkan bir proje. Bu projenin temel amacını Sosyal Politika, Çocuk Hakları Konusunda Bilinçlendirme ve İzleme başlığında, veri oluşturulmasına ve analizine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Böylece çocukların ve kadınların hakları konusunda daha sağlam bilgiler edinilecektir şeklinde tanımlamışlar. Bugüne dek elde edilen sonuçları şu başlıklar altında altında sıralamışlar:

*Parlamento, okullarda, topluluklarda ve evde kız ve erkek çocuklara yönelik şiddet konusunda iki araştırma yaptırmıştır. Bu araştırmalardan elde edilen bulgular ve sonuçlar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet konusunda Başbakanlıkça hazırlanan genelgeye katkıda bulunmuştur. *Çocuk yoksulluğu, 9. Ulusal Kalkınma Planında, Ortak Katılım Belgesinde ve diğer stratejik hükümet belgelerinde ulusal öncelik taşıyan bir sorun olarak kabul edilmiştir.

*Taslak halindeki ombudsmanlık yasasında çocuk şikayet mekanizması oluşturulması da öngörülmektedir. *2007 yılı süresince başında çocukların yer aldıkları 81 ildeki çocuk hakları komitelerinden 25’i çocuk haklarına ilişkin bilinç ve duyarlılık kampanyası gerçekleştirmiştir. *Çocuk Dostu Medya Ağının kapasitesi, çocuklarla ilgili konularda yayınlanan 3000’i aşkın haber ve yazıyla artmıştır.

Bu değerli çalışmalar farkındalık yaratma ve sürece katılım açısından temel yaklaşımda değişiklik ve ilerleme sağlamıyor ne yazık ki. Temel anlayış ATLI SPOR KLÜBÜ yaklaşımından öteye gidemiyor.. Asarcık’ta, Ladik’te, Vezirköprü’de çocuk yoksulluğunu engelliyemiyor. Çocuk hak ihlallerini, çocuk istismarını azaltmıyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün Nisan 2004 tarihinde kamuoyuna açıklanan Yoksulluk Araştırması’na göre gıda ve gıda dışı yoksulluk ölçütüne göre ülkemizde yoksulluk oranı %22 dolayındadır. Bu rakamlara göre çocukların da en az % 20’si yoksuldur ve bu ortalama yoksulluk oranı, bölgeler arasındaki eşitsizliği yansıtmamaktadır. Ülkemizde de yoksulluk çocukların aç kalmasına (Beş yaş altındaki çocukların % 12’sinde kronik beslenme yetersizliği vardır ve yoksullukla doğru orantılı olarak doğu bölgesinde bu oran %23’e kadar çıkabilmektedir), daha çok ölmesine ( 2003 verilerine göre bebek ölüm hızı binde 29, beş yaşaltı çocuk ölüm hızı ise binde 37 ’dir), anne karnında beslenememesine (Bebeklerin % 15’i düşük ağırlıkla doğmaktadır), temiz içme suyuna ulaşamamasına (Nüfusumuzun % 17’si temiz içme suyundan yoksundur), daha fazla sigara dumanına maruz kalmasına ( ülkemizde babalar yılda 2068 adet sigara içmektedir), okul öncesi eğitim alamamasına, sağlık hizmetlerine ulaşamamasına neden ollmaktadır. (Bogaziçi Sosyal Formu). Aklıma işten atılanların çocukları geliyor sessizce.

Ve öneriler bir bilimsel makaleden olsun istiyorum. Gerçek bilim olmaktan, bilim gerçek olmaktan hızla uzaklaşıyor zihnimde. Kelimeler bir öneri olanın ötesinde anlamlandırılamadığı bir ATLI SPOR KLÜBÜ toplumunda, temel inkar üzerinden bir yanıltma oluyor ve kayboluyor hafızamda.

UNICEF Direktörü Carol Bellamy belirttiği gibi Bu durum iki soruyu akla getiriyor. Birincisi, çocuklara fayda sağlamayacaksa ekonomik gelişme neye yarar?" ve "İkincisi de, niye bu kadar çok ülke çocuk yoksulluğunu ölçmeyi beceremiyor? Şu cümleyi de yazmalısın diyor kalem. Ve yazıyorum : Samsun evrensel hak temelli sosyal devlet yaklaşımı çerçevesinde, çocuk yoksulluğu ile mücadele programına ihtiyaç duymaktadır ve acilen çocuk yoksulluğu ölçmelidir. At şaha kalkarsa ne yapmalıyız?

/Cem ŞAHAN
09 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder