15 Ocak 2013 Salı

AB Uyum Süreci Derken, Çok Şeye Alıştık...

Avrupa Birliği sevdasıyla çok şeyi değiştirdik.. Zor oldu AB uyumlarına 'uymak ama sonuçta' bir gün öncesine alışmakla 'alıştırıldık aslında' her şeye.. Sokakta seyyar balık satılmayacak denildi, "Olur mu öyle şey, camekan arkasında balık mı olur" dedik, ama alıştık.. Şimdi vitrine bakar gibi bakıyoruz ve satın alıyoruz balıkları.. Ekmeği poşete sokamadık ama 'fırıncıya eldiven giydirmeyi başardık'.. Sakatat AB'ye uymaz dediler, 'yemeyiz ne olacak' dedik.. İdam AB'ye uymaz dediler kalktı, 'Apo kurtuldu'.. Hücresini neredeyse santimle ölçtük..  'Odasının ölçülerine bile itiraz edildi'.. Yok uygun diye gazetelere resimleri bile verildi.. Konuşabilecek adam lazım bana dedi, arkadaş gönderdik..

Şimdi volta atıyorlar günün belli bir saatinde İmralı'da.. Radyo kesmedi, 42 ekran televizyon verdik..  PKK ile yapılan gizli Oslo görüşmeleri ilk ortaya çıktığında 'neredeyse kıyamet koptu' ama ona da alıştık.. Artık her gün İmralı görüşmeleri var neredeyse.. Dikkat edin Apo bile demiyoruz artık.. İmralı diyoruz, herkes anlıyor.. Alıştık çünkü, İmralı'nın, Apo'nun mekanı olduğuna... Hatta yarın kimler ziyaretine gidecek diye merakla bakmıyoruz bile televizyon haberlerine.. Alıştık çünkü.. Hatta yazacağı mektupları ve mesajlarını bekliyoruz artık.. Görüşmelerin sonuç bildirgesi gibi..

Bakkal alıştı, fırıncı alıştı, balıkçı alıştı, vatandaş alıştı ama şehit anaları alışmıyor işte bazı şeylere.. Kabullenemiyor... En azından Şehit Astsubay İlhan Hamlı'nın annesi 76 yaşındaki Bedriye Hamlı, alışamıyor İmralı görüşmelerine.. İsyan ediyor.. Haksız da sayılmaz.. Onun oğlu toprakta yatıyor.  18 Nisan 1992 günü Ağrı Dağı eteklerinde Pamuk Geçidi’nde 3 astsubay arkadaşı ile birlikte sivil kıyafetli ve silahsız seyahat halinde iken PKK'lı teröristler tarafından şehit edildi.. 'Ben desteklemiyorum' o görüşmeleri diyor.. Üzülüyor.. "O acıyı sadece yaşayan ve çeken bilir" diyerek, acısını tarif ediyor aslında. Yine gözleri yaşlı.. 21 yıldır dinmeyen gözyaşı bu.. O da biliyor aslında 'kan dökülmesinin çözüm olmadığını ve ekliyor; "PKK düşmanımız, Kürtler kardeşimiz" diyor ama Apo ile görüşmeleri içine sindiremiyor bir türlü.. Alışamıyor..

Dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan eski Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u cezaevinde ziyaret etti.. Bahçeli, 8 Ocak'ta partisinin grup toplantısında MİT-Öcalan görüşmesini eleştirmiş ve ''Madem siz İmralı'ya gidiyorsunuz ben de Silivri'ye gidip İlker Başbuğ'a sarılırım'' demişti.  Jet hızıyla müracaatını yaptı, dün Silivri Cezaevi'nde Başbuğ ve partisinin milletvekili Engin Alan'la görüştü.. Televizyonlar, internet siteleri FLAŞ.. FLAŞ..FLAŞ.. diye vermedi haberi..

Rutin bir haber gibi, yayınladı, öyle de izledik.. Öyle alışmışız ki; hiç yadırgamadık, şaşırmadık.. Alıştık çünkü bir çok şeye.. Hele ki; Apo ile yapılan görüşmelerden sonra çok şeye alıştık..  Ahali alıştı da, "şehit anaları nasıl alışacak' onu bilmiyorum.. Zor olacak gibi görülüyor ama.. Bir gün öncesine alışarak, yeni güne başlıyoruz... Nereye kadar alışacağımızı da 'inanın kestiremiyorum'.. Sadece yarından eminim.. Apo'nun yeni ziyaretçileri olacağı kesin.. Sonrasını 'ancak bir gün sonra tahmin edebilirim'... Alıştıra alıştıra..

15.01.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder