29 Ocak 2013 Salı

Samsun'da Repo-Faiz Ve Borsa Üçgeni

Konuya girmeden önce bir açıklama yapmak istiyoruz. Bir süre önce Borsa'da manüpülasyon iddiası ile spor ve sanat camiası genelinde bir operasyon yapılmış idi. Ülke genelinde medyayı uzun süre işgal eden operasyon sonucunda 75 kişilik  +bir grup adli takibata uğramıştı.

Spor camiasından eski GS başkanı Faruk Süren, milli takım hocaları Engin İpekoğlu ve Şenol Ustaömeroğlu ve BJK teknik direktörü Tayfur Havutçu ile birlikte bende şüphelilerden biri idim. Samsun'da bazı gazetelerde ise borsa'da manüpülasyon çetesi ile hareket ettiğim tarzında haberlere yer verilmiş idi. FB eski futbolcu Mechur Çolak ile  Samsunspora FB futbolculardan Bilica'nın transferi için yapmış olduğumuz telefon görüşmelerimizin polis tapelerinde yer alması ve konuşmalarımızın içinde hisse senetlerinin yer alması nedeniyle bankalardaki hesaplarımız bloke edildi. Yargılanma süreci sonunda manüpülasyon ile ilgili hiç bir ilgimiz olmadığı ortaya çıktı ve sonuçta 30 kişinin tutuklu olarak yargılandığı 75 kişi beraat etti.

Köşemizde zaman içinde hisse senetleri ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi Samsun'da hisse senetleri piyasası ile ilgilenen okuyucularımız ile paylaşacağımızdan, adli olarak isnat edilen "borsa'damanüpülasyon" suçlamasından aklandığımızıda açıklamak istedik. Çünkü manüpülasyon gibi yatırımcıyı zarara uğratan ve bu şekilde haksız kazanç sağlanmasına yol açan bir sistemin içinde yer alıp bir de bu konularda ahkam kesmenin hiç bir kalıba girmeyeceğine inanmaktayız. Bilindiği üzere Samsun'luların en çok rağbet ettiği yatırım araçlar repo ve hisse senedi piyasalarıdır. Repo'da enstrüman elbette bankalardır. Hisse senedi piyasalarında ise İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)'dır.

Bilindiği üzere döviz, altın ve banka faizlerinin yanı sıra yatırımcıların en çok rağbet ettiği yatırım aracı borsa'dır. İMKBnin' (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) günlük işlem hacmi 2 milyar civarındadır. Hisse senetleri  üzerinde oluşan arz ve talepler piyasanın seyrini belirlemektedir. Futbol kulüplerinin de borsaya açılması ile  kulüplerin SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) mali anlamda bir otokontrol sistemine kavuştuğu bilinmektedir. Samsunspor'un da borsaya açılacak bir potansiyele kavuşması ile taşların yerine oturacağı muhakaktır. Hisse senedi piyasalarına yatırım yapmak isteyen okuyucularımızın kesinlikle bir yatırım uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Bu konuda Samsun'da  geçmişte yaşanan bir örnek sunarak, bilinçsizce yapılan yatırımların nelere mal olduğunu ifade etmek istiyoruz.

Samsun'da yerel bir gazetemizde borsa ile ilgili köşe yazıları yazarken bir  aracı kurumun SPK tarafından faaliyetlerine son verileceğini öğrenmiştim.  Köşemde söz konusu aracı kurumda işlem yapan okuyucularımızı uyararak hisse senetleri veya paraları var ise hesapların kapatılmasını önerdim. Nitekim bir ay sonra aldığımız istihbarat doğru çıktı ve malum aracı kurumun faaliyetlerine son verildi. Olay TV ve yazılı basında sürmanşet olarak yayınlandı. Telefonum çaldı. Telefondaki ses köşe yazısı yazdığım yerel gazetemizin sahibi idi. Hisse senedine yatırım yapmıştı ve aracı kurum ise köşemde faaliyetine son verilmeden bir ay önce okuyucularımızı uyardığım aracı kurum idi.

Yani gazetemizin sahibi kendi gazetesindeki köşe yazımı ya okumamış veya dikkate almamıştı. Sonuçta önemli oranda maddi zarara uğradı. Yine Samsun'da önemli bir işadamımızın aynı aracı kurum tarafından zarara uğratılmıştı. Borsa konusunu zaman içinde daha geniş kapsamlı olarak ele alacağız. Çünkü Sanayi kuruluşlarımızın borsa'ya açılması ile önemli kazanımlar elde edeceğini düşünmekteyiz. Samsun'da bu potansiyeli taşıyan bir kaç firmamız bulunmaktadır. Hem borsada  yatırım yapan okuyucularımıza ve hem de firmalarımıza 24 yıldır borsa camiasının içinde bulunan bir kişi olarak bir katkımız olur ise elbette büyük mutluluk duyacağız.

/Süleyman SALUR
29 Ocak 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder