31 Ocak 2013 Perşembe


Bu Şehirde Yaşamak

Eğer bu şehirde yaşıyor ve hele de yazıyorsak; bu şehrin gerçeklerini doğru bilmek ve halkımızla dürüstçe paylaşmak zorundayız, gerçekler bizi üzse bile. Gerçekleri görmek ve göstermek, hayatını sermayeye ve güce şakşakçılıkla kazananlarca felaket tellallığı ya da son zamanların moda tabiriyle mobing olarak adlandırılabilir. Onlar ne derlerse desinler, bu bir aydın sorumluluğudur ve bir haysiyet sorunudur.

Samsun gerçeği, öğrenmek ve okuyucusuyla paylaşmak isteyen hiç kimse için gizli ve bilinmez değildir. Samsun Valiliği’nin yayınladığı “İstatistiklerle Samsun” kitapçığı ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın “İktisadi Raporları” kent gerçeğini bütün çıplaklığı ile ortaya koyuyor. Bu kentin gerçek yüzünü görmek isteyenler siyasetçilerin hiçbir veriye dayanmayan nutuklarını ve okumaya erinen ama yazmaktan geri durmayan bazı kalem erbabının cehalet kokan güzellemelerini bir kenara bırakıp bu rakamlara itibar etmek zorunda. Ben sizi yormadan sizin adınıza, Samsun TSO’nun daha yeni basılan “2012 İktisadi Raporu”nun sayfaları arasında kısa bir gezinti yapacağım ve size oradan aldığım resmi bilgileri aktaracağım. Bakalım Samsun’un gerçek konumu nedir ve nereden gelip nereye gitmektedir.

Samsun net iç göç veren bir ildir. Samsun’un nüfus artış payı Türkiye ortalamasının(3.49) çok altındadır(-.73). Ve ülke nüfusu içindeki payımız giderek azalmaktadır. Samsun sürekli net iç göç veren bir ildir. 2008’de 5.229, 2009’da 707, 2010’da 9.407, 2011 yılında da 8.305 kişi net göç vermiştir.

Samsun 2011 itibariyle kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında otuz yedincidir. Samsun’un gayri safi yurtiçi hasılası da ülke ortalamasının çok gerisindedir.

Samsun’un “banka mevduatında ilk üç içinde yer aldığı” yolundaki şehir efsanesinin de gerçekle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Samsun’da toplam mevduat payı hem çok düşük hem de sürekli azalmaktadır. Buna karşılık da kredi stoku süratle ve düzenli olarak artmaktadır. Yani tasarruflarımız azalırken borçlarımız artmaktadır. 2007/2011 döneminde Samsun kişi başına mevduat ve kredi stokunda Türkiye ortalamasının çok altında yer almaktadır. 2011 yılında Samsun kişi başına mevduat miktarında 1.934 dolarla Türkiye 36’ncısı, kişi başına kredi stokunda ise 2.591 dolarla Türkiye 28’incisidir.

Samsun mevduat sıralamasında her geçen yıl biraz daha gerilere düşerken ne yazık ki protestolu senet sayısında ve tutarında hızla yukarılara tırmanmaktadır. Samsun’un protestolu senet sayısı bakımından 2000 yılında %0.94 olan payı 2011’de %1.75’e yükselmiştir. Samsun’un ülke sıralamasındaki yeri de buna paralel olarak 19’unculuktan 10’unculuğa yükselmiş bulunuyor.

Bunlar kötü rakamlar, bunlar moral bozan ama asla aşılamayacak gerçekler değil. Yeter ki, korkmadan yüzleşelim ve yeter ki gerçeğimizi bilerek doğru tedavi yöntemleri geliştirelim. Elimizdeki kıt kaynakları doğru tespit edilmiş önceliklere kılı kırk yaran bir titizlikle tahsis edelim. Ve tanıtım adı altında kamu kaynaklarını üç beş doyumsuza peşkeş çekmeyelim. Ve yeter ki, bu konudaki iddialarla ilgili müfettiş soruşturmalarını bir an önce sonuçlandıralım ve şayet soruşturma sonuçlanmışsa raporu da kamuoyuyla bir an önce paylaşalım.

Samsun gerçekleriyle yüzleşmeye ve gerçekleri sizlere aktarmaya devam edeceğim. Her şey yukarıda anlattığım kadar değil, yeterince ak olmasa da gri olan göstergeler ve umut veren de göstergeler de var. Onları da paylaşacağım sizlerle.  

31.01.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder