15 Kasım 2012 Perşembe

Ulaşım Kaosu Yaşanan Böyle Bir Büyükşehir Var Mıdır?...

Balaç.. Beypınar.. Pelitköy.. Yukarı Oyumca.. Aşağı Oyumca yolu üzerindeki tüm siteler.. Altınkum.. Çatalçam..  Taflan.. 19 Mayıs  Bafra... Alaçam.. Yakakent... Havza.. Kavak... Vezirköprü.. Ladik.. Salıpazarı.. Asarcık..  Ayvacık... Tekkeköy.. Çarşamba.. Terme.. Dikbıyık..  Çınarlık.. Evci.. Kozluk.. Ambartepe.. Ve daha 'sesini duyurmamış onlarca mahalle' de yaşayanlar Samsun'a gelmekte ve gitmekte ulaşım sorunu yaşıyor..

Küçük yerleşim yerlerinden ve ilçelerinden geldikleri minibüsler kente sokulmuyor. Batıdan gelenler Raylı sisteme mecburen yönleniyor.. İn, bin vatandaşın 'gücü kuvveti' kesilirken, aynı zamanda bütçesinden fazladan para ödemek zorunda kalıyor.. Kimi yere 'yol bozuk gerekçesiyle' Özel halk otobüsü gitmiyor, konuyu çözmesi gerekenler ise 'sanki farklı illerde yaşıyorlarmış gibi' topu bir birine atıyor..

Samsun'da ulaşım Raylı sistem hattı üzerinde oturan Atakum'lu ile OMÜ'ye giden gelen öğrencilere 'yarar sağlıyor' kısır döngüsünün ötesine gidemiyor.. Ulaşım kaosu yaşanan böyle bir Büyükşehir var mıdır, Türkiye'de bilmiyorum.. Ama basından takip ettiğimiz kadarıyla, minibüs ve mağdur yolcu eylemleri yaşayan ender kent Samsun.. Minibüslerin 'eylemi' bu kentte.. Minibüs eyleminde bir şoförün kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesi de 'bu kentte' yaşandı..

Günler kontak kapatıp yolları tıkayan minibüsleri başka illerde ne kadar gördünüz.. İlçelerde 'ulaşamıyoruz' feryadı bu kentte yaşandığı kadar 'açığa çıktı mı sizce'.. Ring otobüsleri  5 dakika bir gelen ve yolcu indiren raylı sistem duraklarına sadece bu kentte 45 dakikada bir gelebilir..

Ve dün.. Samsun'daki ulaşım isyanına Bafralı öğrenciler katıldı.. Öyle ufak bir eylem yapmadılar.. Velileriyle birlikte Büyükşehir Belediyesi'ne adeta 'baskın' yaptılar.. Slogan attılar ve tepki gösterdiler.. Gerekçeleri de 'servislerinin kaldırılması'.. 'Öğrenciyi düşünmeden' servislerden D4 belgesi isteyen Büyükşehir Belediyesi, 'ben yaptım oldu' dedi ve servisler 'ulaşım dışı kaldı'..

Ulaşım mağdurları listesine bir ek daha gelmiş oldu.. Bu kez yer Bafra İlçesi.. Mağdurlar ise 'Üniversite öğrencileri'..

(Not: Lütfen biz de ulaşım mağduruyuz diyen vatandaşlarımız varsa, ilçeler dahil, bizleri arayın, yayınlayalım.. Samsun'da ulaşım mağdurları listesinin ne kadar uzun olduğunu biz de merak ediyoruz)..  Çünkü 'ulaşamıyoruz'...

15.11.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder