8 Kasım 2012 Perşembe

Amazonlar Bizim

Uluslararası sempozyumda Samsun Canik Belediye Başkanı, açılış konuşmasından talihsiz sözleriyle gündeme oturdu. Neymiş, “Samsun'un geçmişinde Amazonlar yoktur. Amazonlar, bu şehrin tarihi değildir, asla olmamıştır, efsanedir ve bundan sonra da olmayacaktır. Bu şehrin tarihi Selçuklulardır.”demiş.

Başkan Osman Genç'in amacı, belediye başkanı olarak bölgesini her yönüyle cazibe merkezi haline getirerek yabancı ve yerli konukların gelmesini sağlamak değil mi?  Samsun'un ekonomisi çıta yapmaz mı? Yapılan çalışmaların tanıtımı olmaz mı?

Bu gün bütün dünya, turizm sektöründen azami payı alabilmek için deniz, kum, güneş kadar tarihi zenginlikleri de pazarlayarak milyonlarca turisti kendi bölgelerine çekiyor,  milyonlarca dolar kazanabiliyorlar. Mısır, romanları yayınlıyor, Yeni Zelenda Amazonları konu alan Zeyna dizi flimleri yapıyor.

Biz neden bütün dünyanın hayran kaldığı, Heredot tarihinde Terme'de yaşadıkları efsane de olsa Amazonları birçok yönleriyle tanıtmıyoruz. Terme demek Samsun demek. Yarın bu bölgelerden nasıl oy isteyeceksiniz? Viktor Hugo bile şöyle diyor “Tarihte efsane, efsanede tarih vardır.”

Amazonlar ne kadar efsane olsa bile Terme'nin unutulmuş, kaybolmuş tarihidir. Yani tarihi bir mirasıdır.  Düşünün bir kere.

Van'da her pazar Van Gölü kenarında güneşin batışını seyreden bir vali muavinini, “Bu bölgeyi nasıl cazibe merkezi haline getirebilirim?”diyerek, aslı olmayan canavar maketiyle Van Gölü'nde canavar var diyerek, yazılı ve görsel basında görmedik mi?

Saadettin Teksoy, gerçekmiş gibi televizyonlarda, canavarı günlerce göstermedi mi?  Trabzon'da daha dün yeni kurulan bir komiteyle şehrin efsaneleri araştırılarak cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Giresun Belediyesi, denizin ortasındaki adayı Amazon adası yapmaya çalışıyor.

Sayın başkan o atma gönderdiğiniz, Samsun Amazon Köyü'nü kuran, bölgesine sahip çıkan, yani  Terme tarihine sahip çıkan, Samsun'u metropol şehirlere katmaya çalışan Yusuf Ziya Yılmaz'ı Termeliler adına tebrik ediyorum.

Sizlere destek veren o bilim adamıyla, gazeteci arkadaşımızın Samsunlu olduğundan şüphe ediyorum. Bunlar başta tarihçi Heredot ve Strabon, batılı birçok coğrafyacı, arkeologları Terme'de yaşadığını savunurken, onları inkar edişiniz bizleri yaraladı.

Samsun il olarak tek değil. Ağaç, dallarıyla gürler. Samsunlu olmak bir onurdur, bir şereftir. Kurtuluş Savaşının simgesi, Selçuklular diyarı, Amazon efsanesiyle de bir tarihtir Samsun. Kim ne derse desin Amazonlar bizim.

/Yetkin KARAMOLLAOĞLU
8/11/2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder