23 Kasım 2012 Cuma

Dusseldorf’taki SAMSUN

Geçen hafta Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve MEDİKÜM-Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği işbirliği ve Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Dusseldorf’ta düzenlenen MEDİCA 2012 fuar ziyareti organizasyonuna katıldım. Medikal sektörünün dünyadaki tüm üretici, satıcı, dağıtıcıları kısmen de kullanıcılarının bir araya geldiği fuara katılım oldukça yüksekti. Ülkemizi yüzün üzerinde medikal üretimi yapan firmanın stant açarak temsil ettiği fuara Samsun’dan onbeş firma (Ziyaretçi/stant açarak) katıldı.

İlk önce fuardan sizlere bahsetmek istiyorum. Yukarıda da açıkladığım üzere fuar sektörün dünyada buluşma noktası. Altmış yedi ülkeden 4.571 medikal üreticisi firma fuarda stant açtı. Fuar kapsamında workshoplar, teknik toplantı organizasyonları ve firmalar arasında ikili iş görüşmeleri düzenlendi. Fuarda yerinde gördüğümüz gerçek ise medikal üretim sektöründe Almanya’nın dünya genelindeki ağırlığıydı. Diğer ilgimi çeken gelişmelerse Meksika, Pakistan, Hindistan, Danimarka gibi ülkelerin medikal firmalarının sektörel gelişimleriydi. Amerika, Çin ve Japonya her sektörde olduğu gibi Medikal Sektörde de hedeflerinin yüksek olduğunu açtıkları stantlar, yaptıkları ikili görüşmeler ile tüm katılımcılara gösterdiler.

Fuarın gerçekleşen profesyonel ziyaretçi sayısı yaklaşık yüz elli bin kişi. Samsun’dan fuara ziyarete giden ekibimizde fuara ilk kez katılan sektör imalatçılarımız vardı. Onlar için ciddi bir tecrübe oldu.Fuar öncesi Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ekibinin yapmış olduğu ön çalışma sonucu Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında projenin Almanya kanadı olan NRV Europa Zenit Gmbh tarafından Samsun’lu on beş firmamız elliye yakın ikili iş görüşmesi yaptı. Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Samsun TSO tarafından yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi tarafından organize edilen toplantı ve görüşmelerde firmalara ürettikleri ürünleri satabilmek için doğru distribütörleri bulma, satın alma ve birleşme süreçleri, klinik analiz süreçleri, Avrupa’daki yasal düzenlemeler ve Duesseldorf Medikal Mükemmeliyet Kümesi ile ilgili bilgi alma olanağını buldular.

Yapılan tüm bu çalışmalar üreticilerimiz ve Samsun için çok önemliydi. Ancak bence en önemlisi sektörde rekabet halinde olan Samsun’lu medikal üreticilerimizin fuarda açılan “Samsun Standı”nda ürünlerini birlikte sergilemesiydi. Kümelenmenin ruhunu deyim yerindeyse fuarda herkese göstermiş oldular.Sektöre yönelik ilimizde ilk kez düzenlenen yurt dışı fuar katılım organizasyonunda elbette daha iyi planlanabilecek daha iyi uygulanabilecek unsurlar vardı. Bu husus kişilerin/firma ve kurumların bakış ve birikimlerine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak benim bakış açımdan ilk kez düzenlenmiş olmasına rağmen başarılı bir organizasyon olarak yerini aldı. Bu organizasyonun sektöre ve kurumlarımıza katma değer yaratacağına ve sürdürülmekte olan çalışmaları olumlu etkileyeceğine inanıyorum. İlimizde örnek bir birliktelik ve dayanışma göstererek kümelenme adına çalışmalar yürüten sektör firmalarını, MEDİKÜM-Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı tebrik ediyor çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Not:  Yazımı hazırladığım esnada Tekkeköy ilçesi Sanayi Mahallesi Selyeri mevkisinde faaliyetini sürdürmekte olan Eti Bakır'a ait işletmede meydana gelen iş kazası sonucu hayatını kaybeden personele Tanrı’dan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Sağlıcakla

23.11.2012
/Kadir GÜRKAN
http://www.habergazetesi.com.tr/kose-yazilari/kadir-gurkan/3416/dusseldorf-taki-samsun/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder