1 Kasım 2012 Perşembe

Başbakan Bir De 'Samsun'un Ulaşım Rezaletini Görse'...

Samsun'un belediyecilik anlamında en önemli sorunlarından ilk üçü sayın deseler, ulaşım sıkıntısı ve kaosu ilk sırada yer alır kuşkusuz.. İkinci sırada 'makyaj hizmetçiklerle göz boyanırken' derelerin ıslahı bir yana bırakılıp, sel felaketinin bu Samsun'un kaderi olması gelir sanırım..  Üçüncü sırada da Büyükşehir Belediyesi'nin 'Ben yaptım oldu' ama vatandaşla mahkemelik olan projeleri yer alabilir.. Patates tarlasına dönmüş yollardan bahsetmiyorum bile.. Vatandaşın evinin su basması artık rutin aldığı için ilk üç sırada yer almıyor..

Çünkü Samsun sel felaketlerinde 'can kaybeden bir il'.. Maddi hasar solda sıfır kalır.. Sahile çok katlı otellerin, birilerine 'kıyak çekilmesini' sıraya koymaya bile gerek yok.. Çünkü günlük sıkıntılar, yaşamın kendisi haline gelmiş bir kent burası.. Kanıtsanmış bir çok şey.. Tepki vermek şöyle dursun, raylı sistemden in, ringi bekle, gelirse bin koşuşturması içinde sürüyor yaşam.. Balaç gibi mahallelere ise 'otobüs bile gitmiyor'.. Halk 'yürümekle tabanlar aşılmaz misali' 1-2 kilometre yürüyerek evine gidebiliyor..

Zordur Samsun'da merkezden biraz içerde yaşıyorsan, evine, ulaşabilmek.. Hatta bırakın ulaşmayı, 'sorumlu kim onu bile bulmak zor'.. Büyükşehir Belediyesi'nin Allah yokluğunun göstermesin, raylı sistemi emanet ettiği SAMULAŞ'ı 'ring işi bizim değil bile diyebiliyor'.. Tabi ki onların değil, "Özel Halk Otobüsleri Derneği'nin".. Ama bir sorun var.. Çünkü Dernekte diyor ki; "Bize belediye nereye sefer yapacaksınız derse oraya gideriz'.. O zaman geriye ne kalıyor biliyor musunuz?.. Bu işi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletip, durumu çözmemiz gerekiyor.. Neden mi?.. Bunun da haklı gerekçeleri var..

Bizim Samsun Büyükşehir Belediyesi biliyorsunuz, dereleri ıslah etmediği için Samsun'u su bastı.. 14 kişi bu sel felaketinde can verdi.. Başbakan Erdoğan eski İstanbul Belediye Başkanı olduğu için bu işleri iyi biliyor elbette.. Bizim başkan 10 yılı aşkındır görev başında ama 'bilememiş derelerin ıslah edilmesi gerektiğini'.. Bırakın ıslahı, dere yatığının kenarına konut yapılmamasını da bilememişler.. Başbakan bir genelge yayınladı ve dere kenarındaki evler dozerlerle anında yerle bir edildi.  Dereler dört koldan ıslah edilmeye başladı.. 14 kişi can verdi o sellerde ama 'neyse ki, Başbakan duruma el attı da' Samsun inşallah kurtulacak bu su baskını belasından.. İşi bilen Belediye Başkanları'nın bu Samsun'a ilk katkısı değil aslında.  

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de işi iyi bilir. Ankaralı onu kaç dönemdir başkan olarak seçer.. İddiaya göre Samsun'u ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın makamının balkonuna çıkıp, Saathane kısmını görünce; "Ben olsam buraları yıkar alanı açarım, yeni bir imaj veririm demiş'.. Doğrudur yanlıştır, ama sonuçta Gökçek'in gelip gitmesinin ardından da böyle bir çalışma başlatıldı. Şimdi mahkemelik.. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yine bir belediyecilik bilgisi Samsun'da uygulamaya konuluyor... Yine Başkan Yılmaz açıkladı..

Havaalanlarından kent merkezine giden yolların estetik olması gerektiğini söylemiş... Başkan Yılmaz da bu talimatı hayata geçirecek.. Oysa Yılmaz kaç kez, havaalanından Samsun merkeze, kaç kez de Samsun merkezden havaalanına gitmiştir değil mi?.. 10 yılı aşkındır gördüğü o yol güzergahındaki çirkinlikleri görmesi için Başbakan Erdoğan'ın söylemesi gerekiyormuş demek ki.. Neyse ki Başbakan Erdoğan iyi bir belediyeci aynı zamanda. İşi biliyor.. Bakıp ta göremeyenleri uyarabiliyor.. Şimdi diyorum ki; keşke Başbakan Erdoğan Balaç'ı da bir görmek istese.. Pelitköy'ün yolundan bir çıksa.. Patates tarlası gibi yollardan da geçmek istese..

Ring bekleyen vatandaşları görüp, bunlar neyi bekliyor burada diye sorsa diyorum.. Bakın nasıl ulaşım anında yoluna giriyor.. Vatandaş ne derse desin, kimsenin umurunda değil ama.. Başbakan derse 'akan sular duruyor', çabucak 'belediyeciliğin gerçek hizmetleri' hatırlanabiliyor.. Olmaz ya; hani olsa.. Mektup mu yazsak diye düşünmüyor da değilim.. Şıptanak olur mu sizce..

01.11.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder