16 Ekim 2012 Salı

Samsun’un Manevi Mimarlarından Açıkbaş Ömer Efendi

Canik Belediyesi ile Çevre Eğitim ve Yardımlaşma Derneği’nin organizesi ile geçtiğimiz pazar günü Canik Kültür Merkezi’nde  “SAMSUN MANEVİ BÜYÜKLERİNİ YÂD EDİYOR” konulu bir programla Samsun’da AÇIKBAŞ ÖMER Efendi olarak bilinen Ömer Şevki Altuniç anılmıştır.

Fevkalade bir program organize edilmiş ve alanında uzman kişilerden oluşan panelistlerle konu gerçekten seçkin bir toplulukla paylaşılmıştır. “Açıkbaş Ömer Efendi olarak bilinen Ömer Şevki Altuniç, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yetişen âlim ve veli şahsiyetlerden biridir.

1877 ( PANELİSTLERDEN BİRİNE GÖRE 1295/ 1880) yılında Artvin-Salkımlı’da  (Tolgov) Mustafa Efendi ile Havva Hanımın çocukları olarak dünyaya gelmiş, doğumundan bir sene sonra ailesi Rus işgali sebebiyle Samsun’a göç etmiştir. “Karakullukçuoğlu” olarak anılmalarına rağmen soyadı kanunundan sonra aile “Altuniç” soyadını almıştır. Çok iyi derecede Fransızca bilen Açıkbaş Ömer Efendi, Fransızca ve edebiyat öğretmenliği yapmış, hayatını Samsun’da geçirmiş ve burada Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.

Tasavvufi hayatı Ahmed Ziyauddin-i Gümüşhanevi’nin halifelerinden Hacı Ferşad Efendiye intisabı ile başlamıştır. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla açıkça yürütemediği hizmetleri için bilhassa Fener’de bulunan sebze bahçesindeki evini kullanmıştır. İl dışından gelen talebelerine zor şartlarda tasavvufi eğitim vermiş, onların yetişmesi için öğretmenliği bırakmıştır. Geçimini sağlamak için meyve ve sebze komisyonculuğu yapmış, Samsun’da ticari hayatın şekillenmesine, Kasaplar Caddesi’nin ticari bir merkez olmasına büyük katkıları olmuştur.

Kendisinden sonra hizmetleri sürdürmesi için yerine Amasya-Suluova’da bulunan Sulucalı Ali Efendi şeklinde anılan merhum Ali Galip Yücel Efendiyi görevlendirmiştir.

 25 Aralık 1950’de 74 yaşında iken Hakk’ın rahmetine kavuşan Ömer Şevki Efendi, İlkadım sınırları içerisinde bulunan Seyyid Kutbuddin mezarlığına defnedilmiştir.” Fiili organizasyonu üstlenen Çevre Eğitim ve Yardımlaşma Derneği yöneticilerine teşekkür ediyor, kutluyor ve bu minval üzere çalışmalarını ve Canik Belediyesi’ nin de teşvik ve katkılarını bekliyoruz. Selam ve sevgi ile…

16.10.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder