18 Ekim 2012 Perşembe

Büyükşehir Bu Haliyle 'Bütün Şehrin' Altından Kalkamaz..

Mecliste Büyükşehir Belediyeleri'nin 'Bütün şehir kapsamına dönüştürülmesini' ön gören yasa tasarısı tartışıla dursun.. Aslında asıl mesele 'küçük beldelerin kapatılması filan da değil'.. Hatta ilçelerin, bir çok mevzuatta Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanması da sorun olmayabilir.. Sorunun büyüğü, Samsun gibi hizmette kusurları bulunan Büyükşehir Belediyeleri böyle bir kapsama hazır mı..? Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş'ın bir açıklaması vardı. Hizmette koordine olacak diyordu.. Doğru..

Örnek olarak gösterdiği yerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ydi..  İstanbul'da 15 milyona yakın insan yaşıyor ama metrobüsler, metrolar ve trenlerle 'toplu taşama araçlarına binenler' trafik sorunu yaşamadan gidebileceği yere ulaşıyor.. İstanbul'da Anadolu yakasından Söğütlüçeşme'den metrobüse bin, Avrupa yakasında iki durak sonra aktarma yapmak için ring otobüslerini beklemene gerek yok.. Anında 34 numaralı metrobüsler yanaşır ve Avcılar'a kadar hatta İstanbul Bütün şehir’in son noktasına kadar 'sorunsuz gidebiliyorsun'..

Ya Samsun'da nasıl bu durum.. Raylı sistemden in.. ve durakta kal.. Bekle ki gelsin ring otobüsü.. Yarım saatte mi gelir, 45 dakikada mı, bilinmez.. Yani belli bir saati yoktur.. Vardır diyenler gelsin Pelitköy'e ulaşsın bakalım ulaşabilirse.. Dün arkadaşlar vatandaşlardan gelen bir şikayet sonrası Beypınar ve Balaç mahallerine YAPILMAYAN otobüs seferlerini yerinde görmek için şikayet eden vatandaşların9 olduğu yere gitti.. Yollarda ne çalışma var, ne de trafik kapalı..

Ama özel halk otobüsleri iki üç aydır, yol çalışması var diye hizmet vermiyor.. Atakum ilçesinde toplam bin 500 nüfus bunuluyor; Beypınar ve Balaç mahallelerinde.. Yörede yaşayanlar Pelitköylüler gibi otostopçu olmuş resmen.. Çaresiz vatandaş başka bir hattan evine varmak istiyor o da 'iki kilometre geride bırakıyor'.. Nasıl gidecek evine; otostop yaparken.. Üstelik Özel Halk Belediye Otobüsleri Derneği yöneticilerinin yol çalışmasının bittiğinden haberi bile yok.. Arkadaşlarımıza "Biz yol çalışması var biliyorduk" diyorlar..

Şimdi Samsun Büyükşehir Belediyesi daha kentte ulaşım sorununu çözememişken, aynı belediye ilçelerdeki ulaşım sorununu nasıl çözebilecek.. Bütün şehir ile uğraşacak enerjileri var mı sizce.. Kentin içinden akıp denize gitmesi gereken dereleri daha ıslah etmemişler.. Yağmur suyunu denize vermeyi beceremediler.. 14 can verdi bu kent sele.. Sanki; Nil Nehri'nin kenarında yaşayan göçebe toplulukların bulunduğu yer Samsun..

Büyükşehir ve Bütün şehir olmaya aday metropol illerden biri.. Ama halen mega köy bakış açısıyla yönetilmeye çalışılıyor.. Makyaja gelince var, gerçek hizmete gelince, "Böyle yağmur görmedik" deyip çıkıyorlar işin içinden..  Yol boyunca çiçeklerle gözlere hoş görünmek yerine, görmediğimiz yerin altından suyu denize akıtabilseler, hizmet etmiş olmuyorlar mı?..

Ama aslanlar, sülün heykelleri ve Amazon Köyleri varken, sıra ancak acı tecrübelerle gerçek hizmetlere geldi.. O yüzden de Atakum'da şimdi tek şeritten araç trafiğine izin verilebiliyor.. Ve o  yüzden bir hemşire adayı bir otobüsün altında kaldı.. Samsun Büyükşehir Belediyesi bugünkü yönetim şekliyle Bütün şehir'e dahil edilirse, ilçelerin beklediği hizmetleri siz düşünün artık.. O nedenle Bütün şehir elbette olsun.. Hizmette koordine elbette yapılsın.. Bunlar 'koordine edebilenler için' bir bütünlük oluşturabilir.. Ama böyle değil.. O işi üstlenecek değil, yapabilecek, hayata geçirebilecek, yöneticilerle mümkün olabilir diye düşünüyorum.. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz..

18.10.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder