20 Ekim 2012 Cumartesi

Samsun'da Belediyecilik Bu Kadar Yapılabiliyor..

Başka kentlerde görmeniz çok da mümkün değildir; Samsun'da yaşananlar..  Bu özellikler Samsun'a has.. Mesela Samsun'da birden bire beliren Sülün heykelleri, aslan heykelleri ve Amazon Köyü vardır.. Bir efsane olarak Amazonlar'ın Samsun ile ilgisi olduğu öne sürülmüştü, hatta bunları biz de zamanında haber yaptık ama bu kentin 'tarihinde bu kadar öne çıktığını' hiç görmedik..

Atatürk şehri olmak yetmiyormuş gibi Amazon kenti olarak anılması için yapılan 'Amazon Köyü' artık, her gelen konuğa da ballandıra ballandıra anlatılıyor... Ama bakın 2. Uluslararası Canik Sempozyumu'nda konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç ne diyor.. Biz demiyoruz dikkat edin, AK Partili bir belediye başkanı söylüyor.. Kimlere söylüyor. Amazon Köyü'nü Samsun'a inşaa eden AK Partili Büyükşehir Belediyesi'ni hedefine koyuyor.. Genç, sözü 'Amazon Kenti' yakıştırmasına getirdi ve "Bu kentin tarihinde Amazonlar hiç olmamıştır. Bundan sonra  da olmayacaktır. Bu şehrin tarihi Selçuklulara dayanmaktadır" dedi. Bir de ekledi; Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş meşalesini yaktığı Samsun şehrin önemini unutmayalım. Atatürk Samsun’a tesadüfen gelmemiştir. Tarihimizi iyi araştırıp öğrenmeliyiz.

Samsun 'belediyecilik anlamında' işte böylesine kültür ve tarih konusunda paradokslar yaşıyor.. Tarihi geçmişiyle ilgi ve alakası olmayan minik aslanlar, sülünler, Amazonlar, bırakın muhalefet partilerinin belediye başkanlarını 'AK Partili belediye başkanını bile' çileden çıkarıyor.. Uluslararası bir sempozyumda bunu dile getirerek de 'önemli bir mesaj veriyor'..  Hadi kültür ve tarih konusunda böylesine 'taban tabana zıt fikirler' ortaya çıkabilir.. Ya ulaşım konusunda kaç gündür yaşanan sıkıntılara yanıtlarda 'keşmekeş yaşanması mümkün mü'.?.

Yaşanır, Samsun'da olur bunlar.. Bakın hem de nasıl olur.. Büyükşehir Belediyesi biliyorsunuz Raybüs'ü soktu hayatımıza.. Atakum ve Samsun arasında önemli bir yükü sırtladı aslına bakarsanız.. Aslında ring sistemiyle doğru uygulandığında 'toplu taşımacılıkta' çok önemli bir gelişme.. İş Samsun'a gelince sıkıntıya dönüştü.. Nasıl diye çok aramaya gerek yok.. Her şey ortada aslında.. Hafif raylı sistem 5 dakikada bir geliyor ama otobüslerle yapılan ring sistemi sürekli aksıyor. Vatandaşa çileye dönüyor.. Peki bu konuda yetkili kim derseniz.. O konu tam bir kargaşa.. Vatandaş çile çekiyor SAMULAŞ ile otobüs derneği 'yetkiyi' birbirine pas ediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımı koordine eden şirketi SAMULAŞ açıkladı: Ring taşımacılığında yetki Özel Halk Otobüsçüleri Derneği'nin.. İlginç değil mi?.. Sonuçta bu bir belediye hizmeti, denetim kimde, yetkiniz yok mu diye sorsak, 'neredeyse yok' diyecekler.. Böyle komik bir şey olur mu?.. Ring için o derneği kim görevlendirdi. Görevlendirmeyi yapan 'sorumluluğu da alır', yeri gelirse hesap sorar.. Samsun'da öyle olmazsa, olmaz.. Ona bir şey diyemem.. Çünkü burada çok olmaz iş olur.. Hadi onu bırakın ulaşım sıkıntısını kaç gündür gündeme getiren gazetemize en ilginç açıklama Samsun Özel Halk Otobüsçüleri Dernek Başkanı  Sadettin Başar'dan geldi..

Önceki gün gazetemize dernek adına açıklama yapan Dernek Başkan Yardımcısı Sami Düzenli'nin üyeliğinin geçtiğimiz ay düşürüldüğünü ve yetkisiz olduğunu söyledi.. Düzenli ise, resmiyette hala Dernek Başkan Yardımcısı olduğunu belirtti.. Gördünüz mü.. Siz hiç bu kadar karmaşa içinde karmaşa gördünüz mü?.. Kim yetkili, kim değil, kim sorumlu kim değil. Tarihimiz, kültürümüz, ulaşım hemen hepsi birbiri ne girmiş.. Nereyi tutsan elimizde kalıyor.. Tutma bırak desen vatandaş çile çekiyor.. Şimdi bu çalışma sistemi ve bu enerjiyle Büyükşehir, bütün şehir olacak öyle mi?.. Olur da, nasıl olur Allah bilir.. Çünkü şu üç konuda bile kafam karıştı.  Bir okuyuşta anlamanız mümkün değil gibi görülüyor.. Önemli uyarı:  Lütfen bazı kısımları konunun  başından tekrar okuyunuz..

20.10.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder