8 Eylül 2012 Cumartesi

Seli Bölgesini Su Faturası Bastı...

Yapmadıkları hizmetlerin, göstermelik makyajlamanın faturası yine vatandaşa çıktı.. Sanki Canik Bölgesi'nde 'sel olmasına neden' vatandaşmış gibi.. Büyükşehir Belediyesi dereleri ıslah etmedi, derelerin üzerine yaptıkları köprülerin üzerini 'dümdüz kapattı', suyu denize vermede de altyapısı yetersiz kaldı, yağmur da sağanak olarak yağınca, Canik'i su bastı.. Çileyi çeken hiç bir günahı olmayan, hizmet gelsin diye vergisini ödeyen, atık su bedeli veren Canikli çekti.. Hem can verdi, hem de malı zarar gördü.. Tam 14 can.. Çamurlu yollarda günlerce yürümek zorunda kaldı. Bazı vatandaşlar, korkudan başka ilçelerdeki komşularına kaçtı..

Atakum'a kaçanlar, yağmurdan kaçtı ama selden kurtulamadı... Çünkü Büyükşehir Belediyesi orada da dereleri ıslah etmemişti.. Su baskını Samsun'u tehdit etmeye başladı.. Yetkililer, hemen 'gereken yapılacak' diye açıklamalar yaptı.. Gereken bu zamana kadar niye yapılmadı, onu anlatmadılar.. Aslında kimse de 'hesap verin' diye sormadı.. Ders aldık dediler..

Büyükşehir Belediye Başkanı o sıralarda Umre'ye gitmek için hazırlık yaptığından ara sıra görüldü ortalıkta.. Özellikle de 'her sel olduğunda misafirimiz olan bakanlar geldiğinde'.. Onlar da gereken yapılacak dediler.. Tam o günlerde Sayın Vali Hüseyin Aksoy bir açıklama yaptı.. Sel mağdurlarından iki ay su parası alınmayacak, diğer hizmet şirketleri Çalık YEDAŞ, SAMGAZ da bu konuda aynı uygulamayı yapacak dedi. Sel mağduru vatandaşın evi ocağı gitmişti, dere kenarındaki evlerde zaten gazın 'G'si yoktu, evleri boşalttıkları için su da kullanmayacaklardı, aslında..

O sırada Büyükşehir Belediyesi en önemli hizmetlerinden birini hizmete açtı..  Amazon Köyü.. Tam 2 milyon lira.. Ondan önce de sel mağdurlarına Samsunum1 Gemisi'nde dönerli ayranlı çiftetelili gezi düzenlediler.. Gereken yapılıyordu.. Samsun'da yaralar böyle sarılıyordu.. Ama dün Samsun'un sel bölgesi Canik'te vatandaş fatura şoku yaşadı.. Belki, selden direk etkilenen vatandaşlara fatura gönderilmedi ama sanırım SASKİ olayı yanlış anlamıştı..

Canik'teki selden etkilenmeyen su abonelerine 2,5 aylık faturayı birden gönderdi.. Faturalar 'adeta su baskını' altında kaldı.. Rakamlar kabarık olunca, 'bir türlü denize atılamayan' atık su bedeli de tavan yaptı.. Vatandaş şimdi soruyor; "Biz direk etkilenmedik selden. Aylık su borcumuzu ödüyorduk. 30,40.. Şimdi 160 lira su bedelini görünce, şok olduk.. Yani Canik'te su baskını bitti ama 'faturadaki su taşkını devam ediyor.. Bakalım yetkililer şimdi ne diyecek..

Şimdiden söyleyeyim.. Normalde 'Gereken yapılacak derler' ama, 'Samsun'da böyle olmaz genellikle'... Vatandaş tıpış tıpış gider faturayı öder.. Ödemezse de 'suyu kesilir'.. Samsun'un nedir bu SUdan çektiği anlamak mümkün değil.. Bu işin artık aslında suyu çıktı da, gerekeni kim yapacak..

08.09.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder