27 Eylül 2012 Perşembe

Samsun'da 'Yetkililer' Çok İyi İzleyici Olmuş..

Bu kentte yetkililerin yaptığı açıklamaları diğer kentlerde görmek çok zor aslında.. Çünkü hemen 'neden, nasıl' gibi sorular ardı ardına gelir.. Kentin yetkili isimleri çıkar ortaya ve 'kamuoyunu bilgilendirir'.. Açıklamaların doru ile örtüşüp örtüşmediği konusuna açıklık getirir.. İşin aslı gazeteciler fikri takip yapmasalar, belki de bir çok konu havada kalacak..  Öyle şeyler söyleniyor ki; inanılır gibi değil.. Nereden başlasak acaba, diye düşünmüyor değilim..

Mesela Toros Gübre'nin santral proje sorumlusu öyle şeyler söylüyor ki; tıpkı pembe hikayeler gibi.. Bizim santral kirletmez. Bizim ki; olmasa yandı Samsun diyor.. Biz kurtarıcı olarak geliyoruz, diyor adeta.. Bırakın hepsini bir tarafa, santrallere  karşı onca mahkeme açmış eylem yapılmış bir kentte, santral kurulmasının normalmiş gibi olduğunu 'rahat rahat açıklıyor'.. Kendi santralinin temiz olduğunu söylerken, doğalgaz ve kömür santrallerinin de çevreye verdiği zararı ve kirlettiğini vurguluyor.. Yani vatandaşın söyleyeceklerine bir bakıma bir başka santralci 'sözcülük yapıyor'..

Teşekkür mü etsek acaba, haklılığımızı ortaya koyduğu için bilmiyorum ama, kendi santrali de öyle 'pak, tertemiz' olmayacak aslında.. Bir seyahatte olduğum için köşemde bu konuyu ele alamamıştım ama asıl dikkatimi çeken başka bir konuydu.. Bu santral sorumlusu arkadaş, bunları açıklarken, bir yetkili de çıkıp 'sen ne diyorsun arkadaş, nasıl kirletmiyormuş filan da demiyor'.. Herkes dinliyor.. Bilmeyen de 'tekstil fabrikası filan kuracak sanır'.. Sonuçta bir santral kurulacak. Kimyasal ürünler kullanılacak. Sülfürik asit yakacak.. Sonra da 'o asit zararsız olarak atmosfere' karışacak.. Neyse ki; bizim çevreden sorumlu il müdürlüklerimiz ve diğer yetkililer sessiz kalsa da Kimya Mühendisleri Odası çıktı, kamuoyunu aydınlattı.. "Asit yağmurları oluşur" dedi.. Yani öyle 'pak santral filan yok ortada'.. Yeni bir zehir baca devreye girmek üzere.. Samsun bu konuda duyarlı olmalı..

Yetkili ağızlarımız, Samsun'un her yeri santral olsa ses çıkarmayacak anlaşılan ama bürokrat günü gelir başka ile gider, oranın orkestra şefi olur ama biz buradayız.. Samsun'a biz sahip çıkalım, bu açıklamaları tartışalım, kamuoyunun gündemine taşıyalım.. Oldu bittiye çok alıştık.. Boş laflara karnımız tok.. O santral ÇED raporu almadan gereğini yapalım.. Kirletmiyorsa tamam, ama Samsun'u, çevreyi, doğayı tarım arazilerini, insan sağlını kirletecek her yatırıma tepkimizi koyalım.. Yol geçen hanı değil Samsun..
 *****************

Samsun'da Sınıfçılık Mı Var..
Bu arada Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in Samsun'da insanlar arasında bölge bölge sınıf farkı uygulandığı sözleri çok dikkat çekici. Özellikle bazı bürokrat ve işadamlarının bunu körüklediği yolundaki iddiası dikkat çekici.. Başkan Genç'in bu serzenişinin nedenlerini tahmin etmek zor değil.. İlçesinin kalkınmasına engel olmak isteyenlerin 'siyasi endişelerini de' tahmin edebiliyorum.. Canik'te dereler ıslah edilse, alt yapısı gerektiği gibi yapılabilse ve suyu denize vermeyi başarabilseydi Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ; bugün Canik'in gelişimini konuşacaktı herkes.. Ama yağmur yağdı eksikler ortaya çıktı.. O eksikler can aldı.. Şimdi Canik'te özel sektör yatırımı riskli görülüyor ve öyle lanse edilmeye çalışılıyor.. Ve Genç de bundan oldukça rahatsız..

Başkan Genç'in bu sözleri de bürokratlar açısından önemli.. Bu kentin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı çıkıp, 'Yok öyle bir şey hiçbir bürokrat böyle bir ayrım yapamaz' diyebilmelidir.. Ama dün gün boyu böyle bir açıklama bekledim.. Tek kelime açıklama gelmedi.. Yani Başkan Genç'in ortaya attığı iddiaya 'olumlu veya olumsuz tek kelime açıklama yapılmadı'.. Samsun'da bürokratların ve yetkili ağızların böylesine seyirci  ve izleyici olması inanılır gibi değil.. İsteyen istediğini söylüyor.. Karşı yanıt gelmeyince de vatandaş, "Demek öyleymiş diyor'.. Bürokratlar tepkisiz, vatandaşlar tepkisiz.. O zaman hep birlikte iyi seyirler diyelim.. İYİ SEYİRLER....

27.09.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder