17 Eylül 2012 Pazartesi

Samsun Kendi Avm’lerini Yaratmalıdır.

Gittikçe yaygınlaşan ve daha geniş bir ticari alanı kapsamaya başlayan AVM’ler ( Büyük Alış Veriş Merkezleri) ve zincir marketler kentlerin ticari yaşamını çok yönlü olarak olumsuz etkilemeye başlamıştır. Ulusal ve uluslararası dev işletmeler, ticaretin şeklini de değiştirmeye başlamıştır. Böylece liberal sistemin acımasız kuralları küçük işletmeler için kâbusa dönüşmüştür. Ne var ki, sömürü düzeninin bu gerçekleri ile yaşamak zorundayız. Özellikle uluslararası şirketler yalnız kentlerin ekonomisini değil, artık girdiği ülkelerin de ekonomisi üzerinde de etkin rol oynamaya başlamışlardır.

Öyle ki, bazı ülkeler, uluslararası bu dev işletmeleri ülkeleri için büyük bir tehlike olarak gördüğünden bu kuruluşları ülkelerine sokmamayı devlet kararı haline getirmiştir. Bu dev kuruluşlar Samsun’a önce market zincirleri ile girmiş ve mahallelerde hizmet veren bakkal ve manavları eritmeye başlamıştır. Ardından gelen büyük mağazalar ve yapılmakta olan AVM’ler tüm ticari piyasayı etkileyecektir. Samsun’un imajına olumlu katkı verecekleri kesin olan bu zincirler ve AVM’ler, zamanla tek geçim kaynağı ticaret olan Samsun’u çok olumsuz etkileyecektir. Bu market zincirleri ve AVM’ler, mal alımını şirket merkezleri olan büyük illerden temin etmekte ve yerel üreticilerin ürünlerini raflarına koymamakta direnmektedirler. AVM’ler ise ulusal ve uluslar arası şirketlere yer vermekte ve yerel firmaları kabul etmemektedirler.

Bir başka olumsuz etkileri de belediye gelirlerine olacaktır. Çünkü bu kuruluşların ticari merkezleri büyük kentler olduğu için vergilerini orada vermektedirler. Vergi gelirlerinin bir bölümünün belediyelere veriliyor olması nedeniyle, belediyeler de bu gelirden mahrum kalacaktır.  Bu konuda bazı kentler koruyucu tedbirler almıştır. Örneğin Trabzon ve Denizli’de açılan AVM’lere her gruptan bir de yerel firmaya yer verilmesi kabul ettirilmiştir. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odaları ile o kentlerin belediye başkanlıkları etkin rol üstlenmiştir. Umarım bu kentin ticari ve sanayi yaşamında önemli sorumluluğu bulunan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’da böyle bir çalışma başlatarak kendisine yüklü munzam aidat ödeyen üyelerine sahip çıkacaktır.

Ülke ekonomilerini tehdit edecek kadar acımasız kuralları olan market zincirlerinin en büyüğü Amerikalı Wal Mart’tır. Google’da bu firma için, Wal Mart tarihin gördüğü en kurnaz, en zeki ve en sinsi işadamlarından Sam Walton tarafından kurulmuştur deniyor. Bu market zinciri girdiği ülkenin tüm üretim kaynaklarını sinsi bir politika ile kendisine mahkûm etmeyi ilke edinmiştir. Marketlerine koyduğu ürünleri üretenlere önce sadece kendisine vermek şartı ile çok cazip fiyatlar veriyor ve kendisine bağımlı hale getiriyor. Böylece rakip firmaları çökertiyor. Tek alıcı haline geldikten sonra da, istediği düşük fiyatları vererek üreticisini acımasızca sömürüyor. Bu nedenlerle başta Fransa ve İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri bu firmayı ülkelerine kabul etmiyor.

Wal Mart’ın uzun bir süredir eczaneleri de içine alacak şekilde Türkiye’ye de girmeye çalıştığı söyleniyor. Sanayileşme devrimine ayak uyduramayan, tarım üretimi sınırlanan Samsun’u ayakta tutan ticarettir. Samsun şimdi bu kaynağını da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.

ÇÖZÜM:
Çözüm yolu, Samsunlunun kendi zincirini ve AVM’sini kurmasından geçmektedir. Bu konuda Samsunlu market sahipleri ilk adımı atmış ve birleşerek SAM-MAR adı ile toptan fiyatlardan satış yapan yerel büyük marketini kurmuştur. Buna benzer ortaklıklar kurulması ve çeşitli iş kollarının bir araya gelmesi ile büyük bir alış veriş merkezi (SAMSUN AVM) i kurulabilir. İçinde marketi de olan giyim, beyaz eşya, ev ve mutfak malzemeleri gibi her türlü mal satışa sunulmalıdır. Bu AVM’de yer alan işletmeler tanınmış markaların bayiliğini alacak yerel şirketlerden oluşturulabilir.

Liberal ekonomiyi benimsemiş ülkemizde artık küçük işletmelerin yaşama şansı gittikçe azalmaktadır. Uygulanan sistem değiştirilemeyeceğine göre mevcutları yaşatmak için çözüm üretilmelidir. Yapılacak ilk iş, kurulacak AVM’ler de yerel firmaların da kiralama yapabilmesinin sağlamasıdır. Bu konuda en büyük görev belediyelere düşmektedir. Bu tip kuruluşlara Trabzon ve Denizli’de uygulandığı gibi ruhsat aşamasında yerel firmalara da yer verilmesi konusu bir sisteme bağlanmalıdır.
Yerel AVM’lerin kuruluşuna da Ticaret ve Sanayi odaları öncülük etmelidir. Aksi halde aynı şartlarla kiralama yapmak isteyen yerel firmalara dahi yer vermeyen ulusal şirketlere bağlı AVM’ler, Samsun’un ticaret yaşamını bitirecektir.

/Sadi SUBAŞI
17 Eylül 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder