27 Kasım 2011 Pazar

Samsun'dan Sebze Ve Meyve İhracatı Neden Yapılamıyor?



Türkiye'nin iki önemli ovasına sahip Samsun'dan yaş meyve ve sebze ile kuru gıdaların neden ihraç edilemediği hiç dikkatinizi çekti mi? Yıllardır çeşitli nedenlerden ötürü özellikle üreticilerimizi suçlayıp duruyoruz ama asıl neden yeni ortaya çıktı. İhraç ürünleri üzerinde  analiz yapan 600 bin TL maliyetli Pestisit İzleme cihazı Samsun'da bulunmaması nedeniyle ihracat yapılamıyormuş. Bu durum Samsun İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Osman Aydın'ın İl Genel Meclisi toplantısında dile getirmesiyle ortaya çıktı.
              
 İl Genel Meclisi üyeleri arasında şaşkınlık yaratan cihazın hemen tedarik edilmesi ve ilgili müdürlüğün kullanımına verilmesi kararlaştırıldı. İlginç bir şey. İlginç olayın sorumluları kim? İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü bugüne kadar neredeydi? bin liralık bir cihaz nedeniyle Samsun'da üretilen sebze, meyve ve kuru gıdalar ihraç edilemediyse yazık değil mi?
               
Bana sorarsanız Türkiye'de Bu cihazdan sadece 6 tane oluşu da komik. Şimdi bu cihazdan alınacak. Karadeniz bölgesinde ilk olacak. Tüm bölge kullanımına mümkün olabilecek mi bilemiyorum ama eğer ihracat yapmamız için bu cihaz kaçınılmaz olacaksa tüm illere alınmalı. tür ilginçliklere ilk kez rastlanmıyor. Öyle bir ülkeyiz ki, işimize yaramayanı satın alır bir kenara koyarız. İşimize yarayanı da almayız. İşimizden de oluruz. Kullanacak personel bulunmadığı için alınıp çürümeye terk edilen çokça cihaz bu ülkede gazete haberi olmadı mı? doğrusu. Temennimiz bu tür vurdumduymazlıkların önüne geçilmesi. Haydi hayırlısı.

Yeni yeni uyanıyoruz…

600 bin TL değerinde bir cihaz olmadığı için yaş meyve, sebze ve kuru gıda ihracatı yapılamayan Samsun'da ihracatçılar mallarını görüntülü takip edebilecek.

Karadeniz Bölgesi'nin lojistik üssü Samsun'da, konteynir taşımacılığına başlayan Samsunport Limanı, ihraç malları gemilere hatasız yükleyebilmek amacıyla liman sahasını bilgi işlem ağır ile donatacak.
               
Limanda yapılacak tüm operasyonel işlemleri kameralar aracılığıyla izleme imkanına kavuşacak olan ihracatçılar, hata gördüğünde ise müdahale edebilecek. Sistem en kısa zamanda hizmete girecek.
Teknolojiden yararlanmak, kolaylıklar sağladığı gibi şeffaf döneme de neden olacak. Günümüzde eğer gelişmişliğe ayak uydurmak istiyorsak, gelişen teknolojinin de takipçisi olmak zorundayız.

 Samsunport Limanı yöneticilerini bu duyarlılığı ile kutlamak gerekir. Bu arada son zamanlarda çeşitli kuruluşlarda komik diyebileceğimiz eksikliklerden dolayı arzulanan verimli çalışmanın yapılamadığını görmek gerçekten çok üzücü. Tüm kuruluşlarımızın yöneticileri biraz daha dikkatli ve çağa uyacak çalışmalara zemin hazırlamaları gerekir. Yanılıyor muyum, ne dersiniz?
/Avni DEMİR 
27.11.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder