16 Kasım 2011 Çarşamba

Samsun; Göç Veriyor Mu, Alıyor Mu?

Kentlerin gelişmişlik göstergelerinden birisi de göç almaları ya da vermeleridir. Bir kentin göç alıyor olması, o kentin kalkınmakta olduğunu, aksi ise gerilediğini gösterir. Bir başka ifade ile insanların kentten kaçması hoş bir şey değildir. İnsanların kaçış nedeni ister can güvenliğinden, ister ekonomik yetersizliğinden, ister başka nedenlerden olsun o kentin yöneticilerini doğrudan ilgilendirir.

Kaçışın olduğu gibi, gelişin de bir nedeni vardır. Ancak bu sorunlar bir günün sorunu olmadığı gibi çözümleri de bir günlük değildir. Samsun, nüfus sıralamasında Türkiye'nin 16. Büyükşehir arasında 15. sırada yer almaktadır. Dünkü yerel gazetelerde bir taraftan Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ,"Samsun, göç alan şehir haline geldi" sözleri yer alırken diğer tarafta da " Samsun'un en çok göç veren illerin arasında yer aldığı" yazılıyordu.

Hangisi doğru? Bu konuda doğru olan nedir? Doğru olan, TÜİK verilerine göre Samsun’un göç verdiğidir. Normal düşünüldüğünde ise, Samsun’un göç almasının gerektiğidir. Çünkü göç alan illerin en önemli özelliklerinin başında ulaşım, iklim şartları, arazinin düzlüğü ve verimliliği gelmektedir. Samsun, bunlara fazlasıyla sahip olduğunu biliyoruz.

Günübirlik günü kurtarma adına insanlık onurumuzu ve devlet adamı ciddiyetimizi zedelemeden Samsun'un göç verişini anlatabiliriz.  İlle de yüz binlerin gözünün içine bakarak yalan konuşmak zorunda değiliz diye düşünüyoruz. Devlet adamlarından beklenen ciddiyettir, dürüstlüktür. Bu dürüstlüğü beklemek,  insan olarak hakkımız olduğuna inanıyoruz.

Selam ve sevgi ile…

16.11.2011
/H. Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder