23 Kasım 2011 Çarşamba

Amazon Heykeli Gölgesi -III

Samsun'un Geleceğinin Üzerinde Kara Amazon Heykeli Gölgesi -III

Amazonlarla ilgili alıntılara devam ediyoruz: 
"Amazonların erkek çocukları, çirkin ördek yavrusu öyküsünde olduğu gibi bir dışlanma ile karşı karşıyadır.  Ne var ki çirkin ördek yavrusu rolündeki erkek çocuğunun sonu trajiktir. Amazonlar, kız çocuklarını alıkoyarken, erkek çocuklarını geri verme dışında sakatladıkları ya da öldürdükleri de söylenir. Diğer taraftan Amazonlar gibi kadınlar sadece erkeklere karşı değil çocuklara karşı da büyük çapta sadizm ve acımasızlık içinde olmuşlardır(B.S. Engle).

Eski Grek ataerkil düzenine karşı olan Maenadlar olarak adlandırılan çılgın kadın topluluğu, Amazonlar ile benzerlikler taşır... Amazonlar gibi kendi çocuklarını öldürme davranışlarını bu kadınlarda da görürüz. Bazı teorisyenler, Amazonlar ile ilgili öykülerin çıkış nedeni olarak, maskulinist kültürlerin (Yunan, Roma ve Hıristiyan) eski kadın korkuları olduğunu ileri sürer. Kleinbaum, Amazonların asla var olmadığını,  Amazon mitinin ataerkil ideolojiyi kuvvetlendirmek için oluşturulduğu söyler.

jean- Paul Sartre'in anti- semitismin Yahudileri yarattığını ileri sürmesi gibi, misogynism de Amazonları yaratmış olabilir mi? Ancak burada göz ardı edilen dünyanın her yerinde vahşi, savaşan kadın inançları, öyküleri olmasına rağmen, Anadolu merkezli Amazonların fenomenal bir kült olduğu gerçeğidir. Amazon kelimesinin kadın savaşçılar için tanıtma yazısı isim olarak kullanılma alışkanlığı, pek çok dil ve kültüre yerleşmiştir. Bu durum sıklıkla karışıklığa neden olmuş; gerçek Amazon olgusunu daha karmaşık hale getirmiştir.

Amazon kadını; kadınlardan oluşan bir ordunun askeridir ve kimliğini gizlemeden savaşır. Amazonlar dinsel ritüellerini Karadeniz'in nadir adalarından birisi olan Giresun adasına yapmışlardır.

"Amazonlar gerçekten yaşamış mıdır?" … Gerçek olan, Amazonların salt tarihsel bir olgu konumundan sıyrıldığı, sanat, edebiyat, felsefe, sosyoloji, estetik, spor ve sinema ile girdiği ilişkiler ile İZM'ler kategorisine girecek bir fenomen haline dönüşerek, tarihsel kimliğini aşmış olduğudur. "Amazonlar gerçek mi" sorgulamasının hiçbir anlamı kalmamıştır. Gerçek olan tarihsel olguyu da içine alan AMAZONİZM olarak adlandırabileceğimiz apayrı bir ilkeler sistemidir."(Prof. Dr. Ahmet Karacalar, Referans y. Ank.2006)

Yarın inşaellah, Amazonizmin ilkelerini vereceğiz. Ve de Samsun'da bu anlamda işlenmekte olan yanlışlığı ortaya koyma umuduyla selam ve sevgiler...

23.11.2011
/H. Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder