4 Haziran 2016 Cumartesi

Samsun’da Çocuk Olmak -I

22 milyona yakın çocuk yaşıyor Türkiye’de. Türkiye nüfusunun %29 unu oluşturuyor çocuklarımız. Çocukların sorunları çığ gibi büyüyor. Bu sorunlar eşitsizlikler üzerinden şekilleniyor. Çocuklara ilişkin sorunlar kapitalizmin eşitsiz toplum dinamiklerine dayanıyorken politikanın da özne olarak ya da kolektif emeğin parçası olarak çocuğu, yeterince gördüğü söylenemez.

Eğim-Sen bu hafta Cumartesi günü Samsun Öğretmenevinde çok önemli bir panel düzenliyor. Saat 14.00  de  düzenlenecek panel: ‘’Çocuk İhmal ve  İstismarı’’ başlığını taşıyor. Ben de bu panelde  ‘’Türkiye’de  Çocuk Olmak’’  isimli bir  sunum yapacağım. 20 gündür  çalışıyoruz. Eski notlar, raporlar…. 5  sene önce  TTB  Büyük Kongre  delegesi iken  hazırladığım, ‘’Samsun’da Çocuk İhmal ve İstismarı Ön  Rapor’’  adlı yazım elime geçti. ( http://bianet.org/bianet/cocuk/134167-turkiye-de-cocuk-olmak-zor )

Bugüne  anlamak için düne bakmak gerekiyor: Valiliğinin yayınladığı Samsun İli Suç Haritası ve Analizi 2011 Raporu'na göre 2010 yılında 53 cinsel saldırı, 81 çocukların cinsel istismarı, 91 reşit olmayan cinsel ilişki, 120 cinsel taciz, 400 aile içi kötü muamelenin yaşandığı Samsun'da çözüm için şunları öneri olarak sunmuşuz.

1- Samsun çocuk ihmal ve istismarı acil eylem planı oluşturmalıdır.
2- Samsun kamu yönetimi ''piyasa'' zihniyetini değil, çocukları toplumun ilgi odağı haline getiren projeleri öncelemelidir.

3- Bu konuda Samsun'da sosyal hizmet servisleri oluşturulmalıdır.
4- Çocuk İstismar ve ihmali konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tüm eğitimcilere bilimsel eğitim programı verilmelidir.

5- Samsun'da sayısı çok az olan çocuk psikiyatri uzmanı yetersizliği hızla giderilmelidir.
6- Birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık personeli eğitimden geçirilmelidir.
7- Anne-Baba olma eğitimleri yaygınlaştırılmalıdır.
8- Evlilik ve eş danışmanlığı hizmetleri oluşturulmalıdır.
9- Çocuk İhmal ve istismarı konusunda acil telefon hattı ve krize müdahale birimi oluşturulmalıdır.
10- Çocukların korunmasında yerel olarak sorumlu olan sosyal hizmet kuruluşları kamu oyununda baskısı ve ilgisiyle bilimsel tedbirler almaya zorlanmalıdır.

11- Çocuk istismarı bir suç ise, polisin duruma ne zaman müdahale edebileceği belirlenmelidir. Bu konuda tüm teşkilat yaygın eğitimden geçirilmelidir.

12- Kentteki SHÇEK yapılanması yeniden gözden geçirilmelidir. Kurumdaki nitelikli eleman sayısı artırılmalıdır.

13- İstismara uğraya çocuklar için "çocuk koruma programları" geliştirilmelidir.
14- Daha geçen aylarda, örneğin Tıbbi organize sanayi kurulmasına gösterilen kamu yönetimsel duyarlılığın, bir kaç misli çocuklarımıza gösterilerek, gerek Dakar deklerasyonu ile yerel yönetimler, gerekse Çocuk Hakları sözleşmesi ile genel yönetimler Çocuk İstismar ve ihmalinin önlenmesi için öncelikle Samsun'da durum tespiti yapmalı ve ihtiyaçları, sorunları belirlemelidirler.

15- Samsun'da çocuk sağlığı hizmetlerinin örgütlenmesinde kamusal yetersizlik giderilmelidir. Yıllık 5000'den fazla çocuğa acil hizmet veren Çarşamba, Bafra, Vezirköprü Devlet hastanelerine "çocuk acil servisleri" açılmalıdır. Samsun'da çocuklara yönelik acil psikiyatrik destek birimleri yoktur.

Devam edeceğiz.
/Cem ŞAHAN
04.06.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder