6 Haziran 2016 Pazartesi

Canik’in Çehresi Ve Kaderi

Canik Belediye Başkanı, yaptıklarını ve yapacaklarını yazılı ve görsel basına tanıttı. Çok yakınımızda, ancak Canik’teki değişimi gidip görmek gerekir. Hava çekim kameralarıyla hazırlanan görselleri izlediğinizde Canik’in çehresinin değiştiğini, yapılanları ve sonuçlarını dinlediğinizde ise aynı zamanda kaderinin de değiştiğini görebiliyorsunuz. Fırsat ve tehditleri bir arada görebilme; tehditlere karşı sırasıyla tedbir alma, fırsatlardan da sırasıyla yararlanabilme becerisini gösteren Başkan Genç Canik’in kara talihini yenmiş.

Türkiye’nin en çok suç ve cinayet işleyen şehirlerinin başında gelen Samsun’un suç oran ve potansiyeli en yüksek ilçesinde suç oranı belediye çalışmalarıyla düşmüş. Örgün eğitim dışında kalan önemli bir nüfus belediyenin imkanlarıyla halk eğitiminden geçirilmiş, mesleksizlere meslek edindirilmiş. İlçenin, ilin çok ötesinde ulusal ve uluslararası ölçekte çalıştay, sempozyum ve konferanslarla ilçe bir eğitim üssü olmuş.

Sahipsizlere sahip çıkılmış, kimsesizlerin kimsesi, çaresizlerin çaresi olunmuş. Canik belediyesi kendi sınırları dışındaki okullara ve camilere hizmet götürmüş. Genç Başkanlığı döneminde sadece okullara 25 milyon liralık yatırım yapmış. Başta bölgesinde olmak üzere Samsun’un dertleriyle hemdert, dertlilerin derdine derman, ulaşamadığına tercüman olmuş. Seçim vaatlerinin hepsinden fazlası gerçekleştirilmiş.

 Amacına uygun kentsel dönüşümle ilçe cazibe merkezi halene getirilmiş. İmar getirilmiş, çevre düzenlemesi yapılmış, sokaklar sağlıklı hale getirilmiş. Doğrudan olmasa da dolaylı yatırımlarla bölgenin insanına istihdam yaratılmış. Bugün yapılan dairelerin yarım milyonu bulması, yarın yapılacakların bir milyonu bulacak olması bölgenin tercih edildiğinin, cazibe merkezine dönüştürüldüğünün bir göstergesi olarak görülüyor.

Mert Irmağı’nın batısında Çay Mah. deki kentsel dönüşümle yapılan İlkadım TOKİ bloklarıyla doğusundaki Canik Kuzey Yıldızı TOKİ bloklarına baktığınızda aradaki farkı siz de görebilirsiniz. Çay Mah. deki TOKİ Blokları Batı Almanya’yı Doğu Almanya’dan ayıran ve sonradan yıkılan ‘Berlin duvarı’ gibi; hem birbirinin önünü kapatıyor hem de tüm şehrin önünü kesiyor, hava sirkülasyonunu, arkadakilerin denizi görmesini engelliyor. İlkadım Çay Mah. TOKİ blokları şehrin en değerli yerinde, en merkezinde yapılmasına rağmen, ilk yıkılması gereken binalarıyken, ırmağın doğusunda yeni yaşam merkezleri inşa ediliyor. Her iki tarafı da aynı TOKİ yapıyor. Sadece belediye başkanları farklı.

Gülsan ve eski organize sanayi bölgesinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili projeye baktığınızda sadece Canik’in değil; Samsun’un çehresinin değişeceğini ve de hiç kimsenin mağdur olmayacağını görebiliyorsunuz. İtalya / Venedik’teki gondol seyahatlerini Mert Irmağı’nın ıslahıyla Samsun’da yapabilecek, Güneşin Canik’ten doğuşunu izleyebileceksiniz.

/Mehmet AKSOY
06.06.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder