16 Haziran 2016 Perşembe

Arap Bayılıyor; Samsunlu Ölüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, ‘her şey sizin için’ diyor. Başkanın desteklediği veya Başkanı destekleyen ‘havuz medyasına’ göre; Samsun’a Arap turist bayılıyor, Ürdünlü ayılıyor, Tunuslu gazeteci hayran kalıyor.

Arap bayılmış, ama Samsunlu göz göre göre ölmüş… Cumhuriyet Meydanı’nda karşıdan karşıya geçerken ölenlerin sayısı hızla artıyor. Kısa süre içinde iki kadın, bir hafta sonra da bir çocuk aynı yerde araçların altında kalarak can verdi. Kıl payı kurtulanların sayısı belli değil. Hem otobüs hem de tramvay indirme bindirme yerinin bir yerde olması, birçok kişinin ölümle burun buruna gelmesine neden oluyor.  Her yağmurda hemen hemen tüm yollar her yerde su tutuyor. Viyadük Venedik’e dönüyor.

Başkan Yılmaz kışın kardan kapanan yolları temizlememek için ‘dışarı çıkmayın, evinizde oturun’ diyordu. Çareyi vatandaşı evde oturtmakta bulmuştu. Şimdi yaz geldi, Ramazan geldi.  Vatandaş yine mi dışarı çıkmasın, ne yapsın?

 Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Ramazan’da ek veya ilave sefer koymadı.  Önceki yıllarda tramvay son seferini karşılıklı olarak saat 00.00’da yaparken bu yıl 23.45’te yapıyor. Ne yaz ne de Ramazan uygulaması var, kış uygulaması sürüyor. Demek ki paraya da artık ihtiyaç yok.

Salı günü, Cumhuriyet Meydanı, 14.06.2016, saat 23. 45

Meydan tramvay durağında tam bir tramvaylık yolcu var. Son sefer gideli 15 dakikadan fazla olmuş ya da yolcu çok ki birikmiş de birikmiş. Nihayet tramvay içinde bir miktar yolcuyla geldi, ayakta bile bir kişi daha alamayacak şekilde dolan tramvay Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket etti.

Aynı gece, Atakent tramvay durağı, saat 00.00

Üniversite yönünden gelen tramvayı gören bekleyenler, birbirleriyle vedalaşıyor, sarılıp koklaşıyor. Başka şehirlere gidecek yolcuları uğurlayanlar var. Biraz da zaman fukarasılar. Bir şekilde otogara gidecekler. Tramvay geliyor. Yolcular ne görsün? ‘Araç servis dışıdır’. - Bu durum elmanın içinde kurt görmekmiş. Daha kötüsü yarım kurt görmektir ki yarsı yenmiştir. – Acelesi olmayan yolcular ‘Sorun değil, üniversite yönüne giden tramvaya bineriz’ dese de, tramvayın sürücüsü hanım “o da dönüşte ‘servis dışı’ yazacaktır” deyince, BB’den şikayetler yükseldi. Gecenin o saatinde herkes taksi peşine düştü.

‘Golf sahamız’ var da alt geçidimiz niye yok? Tramvayımız sahura kadar neden çalışmaz, Cumhuriyet Meydanı’nda güzel, bol ışıklı, müzikli, diğer büyük şehirlerde olduğu gibi alt geçit neden yapılmaz. Melih Gökçek trafiği aksatmadan böyle bir geçidi bir haftada yapıyor. 

Arapların bayıldığı Samsun’da Türkler ölüyor. Türklerin de bayıldığı olmuyor mu elbet de oluyor. Kentsel dönüşümde işyeri, evi başına yıkıldığında Samsunlu da bayılıyor, bazen evinde boğuluyor.

Başkan, görülmüyor diye altyapıya oldum olası zor para harcıyor. Başkan Yılmaz!  Eninde sonunda herkesin gideceği yer; altyapı. Bu açıdan bakıldığında altyapı üstyapıdan daha önemlidir.

Altgeçidi yapın insanlar ölmesin, koyun ek seferleri birbirine hasret kalmasın! Başkan benden söylemesi, baskın bir erken seçimde lazım olacak bunlar. Belediye siyaseti bitiyor. Bu dünyada yapılanlar öteki dünyanın sermayesi olduğu gibi; genel siyaseti düşünüyorsanız, belediyede yaptıklarınız sermayeniz olacaktır.

/Mehmet AKSOY
16.06.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder