12 Haziran 2016 Pazar

Samsun Ekonomisi Ve 500 Büyük

İstanbul Sanayi Odasının her yıl geleneksel olarak açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu listesine, bir önceki yıla oranla bir artışla 6 firmamız girmiş. Samsun yüz akı olan sanayi devlerinin başta çalışanları olmak üzere yöneticilerini ve sahiplerini gönülden kutlarım. O listeye girmek kolay iş değildir zira. Ve fakat Listeye bu yıl 6 firma soktuk diye kimse Samsun ekonomisinin bir yıl içinde gelişme gösterdiğini söylemesin. Misal. Samsun Makine Sanayide o listede. Ki; Samsun Makine Sanayi, yatırım için yeterli alan kendisine verilemeyince Türkiye’nin en büyük boru fabrikalarından birisini Adana’ya taşıdı.

Samsun sanayi alanı bulmakta bir hayli zorlanıyor. Mevcut Organize Sanayi Bölgemiz  (OSB), bizim ölçeğimizdeki şehirler arasındaki en küçük OSB’dir. Ki; Konya’da bizim OSB’den gerek hacim ve gerekse üretim çeşitliliği bakımından çok daha büyük olan 6 OSB var. Keza Gaziantep’te de öyle. Biz 6 Firmayı o listeye sokmakla övünüyoruz ya, Kahramanmaraş’ın bile o listede 10 firması var. Gaziantep ve Kayseri’nin 500 büyük arasında kaç firma soktuğunu sanırım yazmama gerek yoktur. Geçenlerde yazdım. Önümüzdeki yıl itibariyle OSB dışında üretim yapan firmalar, ürünlerini ihraç etmekte bir hayli zorlanacaklar. Zira OSB’lerde üretim yapan firmalara kolaylık gelirken, OSB dışında üretim yapan firmalara ihracat zorlukları getirilecek. Benim şehrimde böyle bir hazırlık ve telaş görüyor musunuz? Bunu göremediğimiz gibi OSB’den firmalarımızı kaçırıyoruz.

Geçmişte başka şehirlerde yatırım yapan firmaları saymayacağım ama Samsun Makine Sanayi bu durum için en yeni örnek olarak duruyor. Ekonomik kararları da günlük siyasete kurban ediyoruz. Samsun Makine Sanayi yatırım yapacak yeni alan bulamadığı için bu şehirden fabrikasını taşırken, kırlı bile kıpırdatmayanlar, o tesisin hemen yanı başında bir başka firmanın limanındaki sahayı genişletmek için denizi doldurmasına göz yumuyoruz. Ne yaman çelişki.

Şehir büyüyor. Ama bu büyümenin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Bir obezin büyümesi gibi yani. Şehrimiz nüfusunun 1 milyon 200 bin dolayında olduğu biliniyor. Bu büyüklükte bir şehirde çoğu esnaftan oluşan 76 bin kişi icralık olmuş. Bir başka hesapla her 15 kişiden biri icraya düşmüş yani. Böyle büyüme olmaz. Olursa da sağlıksız olur. Bir an önce mevcut OSB’yi genişletecek çareler üretilmeli.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, önceki hafta düzenlediği basın toplantısında, mevcut OSB’nin havaalanı yakınlarına kadar büyütülmesinden söz etti. Şehri yönetenler, bu öneriyi siyasi rakipleri söyledi diye kulak ardı etmemelidir. Samsun’da OSB’nin kurulu olduğu alanın yetersiz olduğunu herkes biliyor, ihracatını büyütme hedefindeki Samsun, bu konudaki her öneriyi değerlendirmek mecburiyetindedir.

/Ragıp GÖKER
12.06.2016
http://www.hedefhalk.com/samsun-ekonomisi-ve-500-buyuk-605514yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder