1 Nisan 2016 Cuma

Samsun’u Hangisi Kurtarsın?

Siyasi ve ticari olarak gücü elinde bulunduranlar ve veya siyasi veya ticari olarak güç elde etmek isteyenler Samsun’un kimyasını bozdular. Bu şehir kanserli bir hasta gibi şimdi hayatta kalma mücadelesi veriyor..

Eskiden olduğu gibi bu sıralar ziyaretimize gelen siyasetçi dostlarımız, özellikle AK Parti’de siyasetin içinde olanlar ziyaret haberleri yapmamızı istemiyorlar.. Şaka yollu “ipimizi mi çektireceksin” diye takılıyorlar.. Köktaş ve ekibinin üzerimizde oluşturmak için uğraştığı baskı etkisini bu şekilde de göstermiş oluyor.. Reklam verenlerimize uyguladıkları siyasi ve ticari nüfus da etkisini göstermiş, zaten üç beş kişi olan reklam verenlerimizin bir kısmı reklamlarını geri çekmişlerdi biliyorsunuz.. Kimseye bir şey dediğimiz yok.. Bu durum beklenen gelişme gibi görünüyor, musluğun başını tutmuş olanların bu taktiklerinin etkili olması kaçınılmazdır.. Ama bizleri “Basın yoluyla şantaj ve tehdit oluşturmak” suçlamasıyla içeri attırmak isteyenlerin düştükleri bu pozisyonu birilerinin dikkatine sunmak isterim..

Geçtiğimiz günlerde ziyaretimize gelen bir arkadaşımla da konuştuk bunları.. AK Parti içinde bir dönem, uzun bir dönem siyaset yapmış.. Samsun siyasetini hem kurum hem de kişileriyle çok iyi tanıyan birisi.. Ziyaret haberi yapmadığımız gibi ismini de vermeyelim.. Hala bir beklentisi olabilir… Adamın siyasi geleceğini tehlikeye atmayalım.. Samsun’da siyaset çok hızlı ve çok değişken - kaygan zeminde devam ede geldiğinden, insanlar çok çabuk yoruluyor ve çok çabuk sahanın dışına atılıyor veya kendileri çok çabuk ligden düşüyorlar.. Bunu neye dayanarak söylüyorum; Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Samsun’da da yerel seçimler 5 yılda bir, genel seçimler 4 yılda bir ve il kongreleri 3 yılda bir yapılıyor olmasına rağmen Samsun’da hava bileşenleri çok çabuk dağıtıyor.. Evet, Samsun’daki şu parçalı bulutu görüyor musunuz? Bu bulutlar parçalanmadan önce birer bütündüler.. Siyasi ve ticari olarak gücü elinde bulunduranlar ve veya siyasi veya ticari olarak güç elde etmek isteyenler Samsun’un kimyasını bozdular. Bu şehir kanserli bir hasta gibi şimdi hayatta kalma mücadelesi veriyor..

Güzel bir tespiti var; Samsun’da siyaset iç içe geçmiş olimpiyat halkası haline gelmiş durumda.. Farklı beş renkten oluşan olimpiyat halkası.. İç içe, birbirine girmiş vaziyette.. Her halka bir siyasi ‘erki’ temsil ediyor.. Ama bunlarda birbirleriyle öyle tuhaf ilişkiler içinde ki, herkes birbirine bir şekilde bağlı ve bu yüzden kimse kimsenin dümenine müdahale etmiyor, edemiyor… Kurumlar paylaşılmış, siyaset alanı bölüşülmüş, ticaret dersen zaten kimlerin elinde olduğu ortada.. Siyasi nüfus dediğimiz hadise Samsun’un ticari haritasının yırtılmaması ve veya bölünmemesi için kullanılan bir malzeme durumunda.. Kimse olağanüstü bir değişimin peşinde değil.. olacak gibi de değil.. Haa, bu arada olağanüstü değişimler yaşanmıyor değil, bir belediye başkanının 100 trilyonlara vardığı konuşulan serveti gibi mesela, örneğin..

Söylediği ilginç bir şey de Samsun siyaseti iki kutup tarafında sürekli gergin bir vaziyette tutuluyor.. Bu iki kutubun ortalığı ve ortamı germe taktiğine dayalı siyaset paradigmasını çözenler dümenlerini ona göre kırarak o pozisyondan nemalanma hevesiyle dümen suyuna girip gemilerini yüzdürüyorlar.. Bu iki kutubun kimler olduğunu anlamak zor değil; biri bakan diğeri teşkilatlarda etkili bir vekil.. Samsun siyaseti bu iki siyaset adamına yakın olanlar ve uzak olanların hareket tarzlarına göre şekil alıyor..  Bulutlar parçalanıyor.. Hava güzel oluyor vs, vs… Samsun’u kendi yol ve yöntemlerinden başka bir hareket tarzının kurtaramayacağına olan inançları nedeniyle parçalı bulutlu hava yıldırımlara gebedir her daim.. Kim haklıdır, ve biz kimi haklı görüyoruz, o ayrı bir yazı konusu olarak dursun şöyle bir köşede şimdilik.. Ama ortada bir bölünmüşlük, çift başlılık, çok başlılık vardır ve kimse kimseye iyi niyet besleyecek durumda değildir... Görünen budur..

/Ali KORKMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder