2 Nisan 2016 Cumartesi

Tarihi Kent Kimliği

Tarihi Kentler Birliği Samsun’da toplandı. Birliğin dönem başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz yapıyor biliyorsunuz. Türkiye’de ‘Tarihi Kent’ özelliği taşıyan çok sayıda şehrin belediye başkanı şehrimizde olacak. Şehrin tanıtımına katkısı bakımından çok önemli bu organizasyonun Samsun’da yapılmasını ben de çok önemsiyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere zirvenin Samsun’da yapılmasını sağlayanlara teşekkür ederim.

Ama şunu da sormak isterim: Samsun’un tarihi kent özelliği var mı? Daha doğrusu, şehrimizde bu kimliği çağrıştıracak bir iz kaldı mı? Tarihi bir çarşımız var mı mesela. Ya da tarihi evlerden oluşan bir sokağımız. Vezirköprü’de var ona bir şey demem, ama tarihi kente ait bir iz göstermek için onlarca belediye başkanını Vezirköprü’ye getirmeyeceğimize göre konuklarımıza, Samsun kalesinin surları üzerine diktiğimiz o iş hanını gösterebiliriz pekala.

Ya da Saathane meydanındaki rezilliğimizi. Hani ‘bir musibet, bin nasihatten daha iyidir’ sözünden yola çıkarak ‘’Biz yaptık, bari siz yapmayın’’ dercesine, tarihi bir kente yapılan kötülüklere bir örnek verircesine oraları gezdirebiliriz belki. ‘’Tekkeköy Mağaralarımız var’’ diyenler çıkabilir. Buna bir şey söylem elbette ama orada şu an için gösterilebilecek bir obje yok henüz. Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yapılacağını bildiğim bir projenin hazırlandığını biliyorum ama henüz proje aşamasındaki o uygulama henüz ortaya çıkmamışken, Tekkeköy Mağaralarının da ilgi çekeceğini düşünmüyorum.

Tarihi Kent özelliklerimizi öne çıkaracak, Amasya gibi değiliz mesela. Kastamonu hiç değiliz. Tarihi kent özelliği bakımından Safranbolu, Beypazarı, Kahramanmaraş, Konya ile hiç yarışamayız. ‘’19 Mayıs ruhu’’ desem, ondan da iz bırakmadık. ‘Saray Düzü Kışlasını’ onarmış olan Amasya’nın, Milli Mücadele ruhu ile ilgili avantajı da eline geçirmesi an meselesi.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Çekül Vakfının çabalarıyla oluşan Tarihi Kentler Birliği ile ilgili zirvenin Samsun’da yapılacak olması önemlidir. Zirvede gösterilen örneklerle neleri kaybettiğimizi anlamış oluruz. Yanlışın neresinden dönülse kardır zira. Bugün ayrıca, partiden üst düzey yöneticilerin de katılacağı AK Partinin İl Danışma Kurulu da Samsun’da toplanacakmış. Danışma kurulunda olmasını beklemiyorum ama üst düzey yöneticilerin, hazır şehrimizdeyken Samsun’da olup biteni de sorgulamalarını dilerim. Zira AK Partinin de Samsun’da kendisini sorgulama zamanı gelmiştir. Yani baca temizliği gibi dipten doruğa bir temizliğin yapılmasına ihtiyaç vardır.

/Ragıp GÖKER
02.04.2016
http://www.hedefhalk.com/tarihi-kent-kimligi-605019yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder