26 Nisan 2016 Salı

Samsun'da Okulların Dağılma Saatlerinde...

Samsun'da okulların dağılma saatlerinde, rastladığım öğrenci kalabalıkları beni korkutuyor. Yüzlerce, binlerce çocuk okuyup, ülkesine, memleketine ve ailesine yararlı olabilmek için okullara gidiyorlar. Bu çocuklarımız, önümüzdeki 8-9 yıl içerisinde bizlerden iş isteyecekler, aş isteyecekler ne yapacağız? Ne diyeceğiz bu çocuklarımıza?

Görünürde bu çocuklarımızın geleceğini rahatlatacak hiçbir hazırlığımızın olmadığını biliyorum. Bu çocuklarımızın geleceğini rahatlatacak iş alanları ve istihdama katkı verecek sanayi yatırımlarının yapılmadığını da biliyor ve izliyoruz. Bu çocukların geleceği hepimizi ilgilendirmektedir. Korkumuz ve tedirginliğimiz, bu sorumluluktan ve bir şey yapamamanın sıkıntısından kaynaklanmaktadır.

Kuzey Anadolu fay hattı gibi önemli bir fay hattıdır işsizlik. Bu fay hattı bazı illere uzaktan geçiyor, bazı illere yakın ama bazı illerimizin içinden geçmektedir. İşsizlik fay hattının şehrin göbeğinden geçtiği illerden birisi olmuştur Samsun. Sadece Samsun’da, her yıl 10 bin lise mezunu gencin kentteki işsiz sayısına eklendiği söyleniyor. Lise mezunlarının meslekleri olmadığı için işsiz kaldıkları sanılıyor. Oysaki Meslek edindiğini bildiğimiz, Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Lisesi mezunları da işsizler. Hatta Üniversite diploması olan işsizlerden hiç dem vurulmamaktadır.

İşsizlik bu ülkenin önemli bir sorunu, Samsunun ise özel bir sorunudur. Türkiye’nin her yerinde, sanayiciler, sivil toplum örgütleri ve siyasiler, kafa kafaya verip işsizliği nasıl yok edebilecekleri konusunu tartışmalıdır. Bunu, çözümün merkezi olması gereken siyasi partiler yapmalıdır. Ülkemizin de, Samsunun da, bir gelecek projesi olmalıdır. Bundan 10 sene sonra Ülkemiz nasıl bir ülke olacak, Samsun nasıl bir il olacaktır.

İşsizlik gibi önemli bir fay kırığının, Samsun’un göbeğinden geçtiğini biliyoruz. Bu konuda ne gibi önlemler alınabiliri Samsunu yönetenler ve Samsunda ki siyasetçiler çalışmalıdırlar. Bu fay kırıkları siyasi hayatımızı ve sosyal hayatımızı derinden etkiliyor. Bu kentte ve bu ülkede söz sahibi olanlar buraları yönetenler ve özellikle de siyasetçiler bu konuda çözüm üretmek zorundalar.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen umutlarımızı kaybetmeden siyasilerden, işsizliğe çözüm üretmelerini bekleyeceğiz.

/Tekin AKIN
26.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder